O profesoară universitară care s-a dat descendentă a unor triburi pentru a obține locuri de muncă prestigioase, dată în vileag

O profesoară universitară care s-a dat descendentă a unor triburi pentru a obține locuri de muncă prestigioase, dată în vileag

O profesoară de la Universitatea din California-Berkeley a fost criticată după ce și-a cerut scuze pentru că s-a identificat "în mod "incorect" ca fiind nativ american "toată viața".

Elizabeth Hoover FOTO: Twitter

Elizabeth Hoover FOTO: Twitter

Profesoara de sociologie Elizabeth Hoover a confirmat că nu este de fapt membră a triburilor Mohawk și Mi'kmaq, așa cum i s-a spus că a crescut în nordul statului New York, afirmând: 'Sunt o persoană albă'.

Ea a declarat că nu și-a falsificat niciodată cu bună știință identitatea și nici nu a încercat să înșele pe cineva, scriind pe site-ul personal: "Sunt un om. Nu mi-am propus să rănesc sau să exploatez", scrie dailymail.co.uk.

Dar acum se confruntă cu acuzații din partea a peste 300 de studenți și profesori pentru a demisiona din funcția sa la școală.

Aceștia o acuză pe Hoover că este un "pretendian", adică o persoană albă care pretinde în mod fals că are origini indigene pentru a obține profit.

Hoover a susținut mult timp că descinde din popoarele Mohawk și Mi'kmaq din estul Canadei și din Statele Unite - făcând referire la această moștenire chiar și în relatările din presă și în timp ce își pregătea teza de doctorat pentru Universitatea Brown.

De asemenea, s-a folosit de această identitate pentru a obține locuri de muncă, granturi și burse prestigioase, pentru a publica cărți și lucrări și pentru a deveni o voce proeminentă în mișcarea pentru "suveranitatea alimentară" a culturilor indigene, susțin criticii.

Când Hoover s-a alăturat pentru prima dată personalului de la UC Berkeley în 2020, a fost prezentată în mass-media din campus ca fiind una dintre puținii, dar tot mai mulți cercetători nativi americani din cadrul școlii, care ar putea contribui la transformarea campusului într-un loc mai primitor pentru învățarea și cercetarea istoriei, culturii și problemelor contemporane ale nativilor americani.

Dar, în noiembrie, Hoover a făcut o declarație în care a abordat întrebările legate de identitatea ei.

Ea a spus că familia ei i-a spus că descinde din străbunici care erau Mohawk și Mi'kmaq, iar mama ei le ducea adesea pe ea și pe surorile ei la powwows pentru a se conecta cu moștenirea lor.

Cu toate acestea, s-a ajuns la concluzia că nu au putut verifica nicio legătură cu cele două triburi.

În noua sa declarație, Hoover a mers chiar mai departe, scriind: 'Sunt o persoană albă care s-a identificat în mod incorect ca fiind nativă toată viața mea'.

Ea și-a cerut apoi scuze pentru ”răul” pe care l-a provocat trădând încrederea colegilor, colaboratorilor, studenților, colegilor, prietenilor și membrilor comunității nativilor americani.

”Am avut un impact negativ asupra oamenilor din punct de vedere emoțional și cultural”, a scris Hoover. ”Pentru acest rău pe care l-am provocat, îmi pare profund rău”.

Hoover a adăugat că lucrează cu ”facilitatori ai justiției restaurative pentru a înțelege mai bine modul în care membrii comunității din campusul UC Berkeley s-au simțit răniți și trădați, precum și modalitățile prin care pot lucra pentru a remedia în mod semnificativ acest lucru”.

Însă mulți membri ai comunității nativilor americani consideră că scuzele sale nu au mers suficient de departe și îi cer să demisioneze din funcție.

Aceștia spun că faptul că Hoover este profesor la Berkeley ridică semne de întrebare în rândul cercetătorilor nativi americani cu privire la integritatea academică a școlii și la respectul față de identitatea nativă.

image

Cercetătoarea mohawk Audra Simpson, profesor de antropologie la Universitatea Columbia, a susținut, de asemenea, că istoricul profesional al lui Hoover arată că ”nu are integritatea etică și academică necesară pentru a fi profesor sau cercetător social”.

Hoover a precizat în declarația sa, că nu a fost angajată de Berkeley ca parte a unui efort de a atrage cadre didactice cu expertiză în problemele nativilor americani, ci a răspuns la un anunț deschis pentru cercetători în domeniul justiției de mediu și alimentare.

Cu toate acestea, ea a recunoscut că ”a primit burse academice, oportunități și beneficii materiale pe care poate că nu le-aș fi primit dacă nu aș fi fost percepută ca un cercetător nativ”.

Acum, peste 300 de cercetători și activiști nativi americani au semnat o petiție online prin care cer demisia lui Hoover.

În plus, semnatarii îi cer lui Hoover să "repatrieze obiectele culturale sau sacre dăruite".

De asemenea, petiția solicită UC Berkeley să ofere fonduri pentru burse pentru studenții care au lucrat cu Hoover și "să ajute studenții care au avut-o pe Hoover în comisiile lor de examen de calificare sau de disertație să găsească un alt membru".

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”