O predicţie bugetară de scădere a PIB cu doar 1,9% pentru 2020 pare destul de optimistă (analiză)

O predicţie bugetară de scădere a PIB cu doar 1,9% pentru 2020 pare destul de optimistă (analiză)

Predicţia bugetară de scădere a PIB cu doar -1,9% pentru anul 2020, în România, este destul de optimistă, consideră analiştii Euler Hermes, care văd mai degrabă un declin de 5,5 - 6% al economiei româneşti în acest an.

Mihai Chipirliu, CFA - Head of Risk Analysis Euler Hermes România, a arătat că, deşi în cazul României performanţa PIB din primul trimestru ar putea fi superioară mai multor state din zona euro, bazată în principal pe inerţia unui consum în creştere, din trimestrul doi scăderile ar trebui să intre pe un făgaş similar.

"O predicţie bugetară (chiar şi revizuită) de scădere a PIB cu doar -1,9% pentru anul 2020 pare destul de optimistă. Ne aşteptăm la o reducere de 5,5-6% a PIB în condiţiile unei recuperări parţiale în ultimele două trimestre şi o revenire pe panta ascendentă în 2021, în jurul a +6%. Desigur, gradul de concretizare al celor două predicţii rămâne destul de volatil şi depinde foarte mult atât de felul cum evoluează criza sanitară cât şi de tratamentul aplicat economiei - incluzând atât succesul implementării măsurilor de protecţie anunţate de guvern şi a strategiilor de criză implementate la nivelul companiilor, cât şi de revigorarea sentimentului consumatorilor individuali", a menţionat Mihai Chipirliu, într-un comunicat remis joi AGERPRES.

Produsul Intern Brut (PIB) al zonei euro a scăzut cu 3,6% în primele trei luni ale acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019, conform unei estimări preliminare a Eurostat, iar aceasta reprezintă cea mai mare scădere din istorie, arată o analiză Euler Hermes.

"Criza COVID-19 a lovit zona euro ca un meteorit. Conform unei estimări preliminare a Eurostat, Produsul Intern Brut (PIB) al zonei Euro a scăzut cu 3,6% în primele trei luni ale acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019 - cea mai mare scădere din istorie. Prin comparaţie, în trimestrul unu (T1) din 2009, la apogeul marii crize financiare, PIB-ul zonei euro scăzuse doar cu 3,1% faţă de T1 2008. Cifrele PIB la nivel de ţară confirmă faptul că şocul economic a fost extins în toată regiunea, fără ca vreo economie să îl poată evita: în Italia scădere cu 4,7%, Franţa cu 5,8%, Spania cu 5,2%, acestea fiind şi ţările cel mai grav afectate, dar şi cele din Belgia (-3,9%) sau Austria (-2,5%) s-au dovedit dramatice", se precizează în documentul citat.

În cazul României, deşi datele statistice agregate pentru evoluţia PIB-ului în primul trimestru al 2020 nu sunt încă disponibile, par surprinzătoare creşterile din primul trimestru pentru sectorul comerţului cu amănuntul (cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor) de 9,4% serie brută, respectiv 7,5% ajutat în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate.

Potrivit analiştilor, ele sunt datorate într-o măsură mai mare evoluţiei din primele două luni ale anului dar mai ales segmentului de produse alimentare, băuturi şi tutun (+14,6% serie brută, respectiv 12,5% ajustat) care a continuat într-o creştere susţinută şi în luna martie (+17,4% în serie brută).

De altfel, cum era şi de aşteptat în condiţiile instituirii stării de urgenţă, segmentul a fost unul din puţinele care s-a menţinut pe o pantă ascendentă şi a susţinut întregul sector al comerţului cu amănuntul în zona pozitivă (+3,9% în serie brută), precizează sursa citată.

"Magnitudinea scăderilor în perioada aprilie-mai pe diferite segmente ne aşteptăm să fie de ordinul a două cifre şi mai ales în luna aprilie când restricţiile au acoperit toată perioada, iar eventuala relaxare din a doua parte a lunii mai va fi cel puţin graduală. Chiar şi consumul de bunuri alimentare, băuturi ar putea să-şi vadă încetinită creşterea dacă ţinem cont de supra-stocajul din primele săptămâni după instituirea stării de urgenţă şi nu va mai putea compensa căderea consumului de produse nealimentare (probabil de peste 30%). Deşi cu o pondere mai redusă, sectoarele cele mai afectate precum turismul şi segmentele aferente de transport şi ospitalitate ar putea să înregistreze scăderi de peste 50%. Supra-stocarea pare că a influenţat cifrele mai bune pentru luna martie şi din alte domenii cum ar fi construcţiile şi segmentele aferente ale materialelor de construcţii, însă din luna aprilie ne aşteptăm la scăderi în majoritatea sectoarelor, investiţiile urmând panta descendentă a consumului cel puţin şi în al doilea trimestru", a explicat Mihai Chipirliu.

Potrivit comunicatului citat, Euler Hermes este liderul mondial în domeniul soluţiilor de asigurare a creditelor şi oferă o gamă completă de servicii de gestionare a creanţelor clienţilor. Reţeaua sa internaţională de supraveghere permite analizarea stabilităţii financiare a IMM-urilor şi a marilor grupuri active pe pieţe reprezentând 92% din PIB-ul mondial. Societatea cu sediul social la Paris este prezentă în peste 50 de ţări având peste 5800 de angajaţi. Membră a Grupului Allianz, Euler Hermes a obţinut ratingul AA din partea Standard & Poor's. Societatea a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de 2,9 miliarde de euro în 2019 şi garanta tranzacţii comerciale în valoare de 950 miliarde de euro în întreaga lume la final de 2019. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…