O poveste aproape neverosimilă! Cum a fost posibil?
Laurențiu Huică (62 de ani), un antreprenor român implicat în industria farma încă din anii '90 și care se bucură de mare notorietate în domeniu, este omul din spatele unei extrem de profitabile afaceri cu droguri, scrie ziare.com .
Administratorul uneia dintre cele mai mari fabrici de medicamente din România, Arena Group, cu sediul în comuna Voluntari, Huică a fabricat clandestin pastile, după o rețetă specială, care au ajutat ulterior la producerea de droguri. Profitul acestei afaceri este uriaș, estimat la aproape jumătate de miliard de euro.
În timpul perchezițiilor care au avut loc în România, pe 1 martie, au fost găsiți 600.000 de euro, teancurile de bani fiind dosite în pungi din plastic sau ciorapi.
Farmacistul Laurențiu Huică, cel considerat creierul afacerii care a condus la producerea de droguri, este asociat și administrator al fabricii Arena Group, societate cu tradiție de peste 30 de ani în domeniul farma din România.
”Arena Group S.A. este prezentă și pe piețe externe cu mai bine de 20% din portofoliu. Cele trei domenii de activitate pe care le abordează: producție, distribuție și cercetare”, potrivit Rompharmaexport.ro.
Afacerea ilegală, susțin anchetatorii români, ar fi început în anul 2020. În România, în laboratorul din Voluntari, erau fabricate pastile, după o rețetă specială, în compoziția cărora intrau substanțele efedrină și pseudoefedrină.
Fabrica din Voluntari, autorizată să lucreze cu efedrină
Laboratorul din Voluntari era autorizat să lucreze cu aceste două substanțe care se regăsesc în medicamente banale - în picături de nas, de exemplu, spun surse judiciare. Doar că aceste două substanțe chimice stau și la baza fabricării unui drog periculos, metamfetamina, cunoscut de consumatorii din întreaga lume sub diferite denumiri: Meth, Crank, Speed, Ice, Crystal, Glass, Tweak, Poor Man's Cocaine, Yaba sau Snot.
Cu alte cuvinte, fabrica din România asigura traficanților din afara țării materia primă fără de care nu se putea obține metamfetamina. Odată ajunse în laboratoarele din Cehia sau Slovacia, pastilele românești intrau într-un proces chimic în urma căruia erau extrase efedrina și pseudoefedrina și mai apoi produs drogul.
Schema de export era destul de banală
”Precursorii (materia primă - n.r.) sunt folosiți în medicamente, dar în cazul de față erau încorporați în niște comprimate care nu au fost puse pe piață în România, nu le regăsim în farmacii sau spitale. Erau produse strict pentru a fi exportate. Erau făcute după o formulă care permitea separarea substanțelor foarte rapid. Compoziția era gândită pentru a ajuta procesul de extracție al precursorului care era disimulat în comprimate ca să permită exportul. Unul dintre medicamente a fost autorizat în România însă nu a fost folosit în realitate pentru a fi pus pe piață pentru farmacii și spitale, cel de 50 de grame, iar cel de 120 de grame nu a fost autorizat în România, ci pur și simplu produs și exportat”, au explicat surse judiciare.
Alerta în România a fost dată în urmă cu aproximativ un an, după ce polițiștii din Europa au identificat că sursa materiei prime pentru metamfetamină se află la noi în țară. Fabrica din Voluntari și românii implicați în afacere au fost supravegheați luni de zile, iar perchezițiile au avut loc în momentul în care se pregătea un transport nou spre Occident.
Din România materia primă pentru droguri pleca aparent legal, se făceau documente de export către societăți din afara țării, iar camioanele treceau cu avizul de însoțire a mărfii și actele pentru export aferente.
Venituri colosale în doar doi ani
Comprimatele erau preluate pe teritoriul Poloniei, de un membru al grupului infracțional organizat, cetățean polonez, care ar fi fracționat transporturile în cantități mai mici și ar fi organizat livrarea acestora către Cehia și Slovacia pentru distribuția către persoanele care ar fi folosit comprimatele în producția de metamfetamină.
Membrii grupului infracțional ar fi organizat transportul și livrarea către societățile achizitoare a 168.788.870 de comprimate, în care ar fi fost înglobați, prin fabricare, precursorii efedrină și pseudoefedrină (aproximativ 6,7 tone clorhidrat de efedrină), din care se puteau produce aproximativ 4,7 tone de metamfetamină,spun procurorii DIICOT, care investighează afacerea.
Comprimatele fabricate în România ar fi fost folosite de cetățenii străini, membri ai grupului infracțional extins, pentru producerea drogului în laboratoare clandestine descoperite în Cehia și Polonia.
Prețul unui kilogram de metamfetamină este de aproximativ 40.000 de euro la vânzarea en gros, iar pentru un gram de metamfetamină, prețul de vânzare este cuprins între 70 și 100 de euro. Ar rezulta venituri maxime, în urma vânzării, de 470 de milioane de euro. La vânzarea "en-gros" drogurile, fabricate cu substanța livrată din România, au produs încasări de aproximativ 190 de milioane de euro. Un procent din această sumă, pe care anchetatorii n-au precizat-o încă, a ajuns la partenerul din România al traficanților internaționali.
Pe 2 martie farmacistul Laurențiu Huică și complicele său, Cristian Iosipescu au fost arestați preventiv printr-o decizie a Tribunalului București. Miercuri, 15 martie, la Curtea de Apel București se judecă contestația la decizia măsurii arestării preventive.
Acest al doilea român implicat în rețeaua de traficanți de droguri era de fapt intermediar între farmacistul român și traficanții din Polonia. Despre el autoritățile române spun că are antecedente penale pentru fapte săvârșite în afara țării. Nu este un om de afaceri și nu avea o legătură cu fabrica de medicamente din Voluntari.
Firma de asigurări medicale falimentată
Laurențiu Huică are însă cu totul alt CV. Pe lângă afacerile din industria farma, Huică a fost implicat și în domeniul asigurărilor. Controla Asimed asigurarea reasigurare, societate sancționată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care a decis retragerea autorizației de funcționare potrivit profit.ro
”București-08 Ianuarie 2021. Fondul de garantare a asiguraților (FGA) a luat act de publicarea Deciziei Autorității de Supraveghere Financiară(ASF) nr. 1493/2020, în Monitorul Oficial al României nr. 14/07.01.2021, prin care s-a dispus sancţionarea cu amendă şi retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii Asigurare Reasigurare Asimed – S.A. și constatarea stării de insolvență a societății, urmând ca Autoritatea de Supraveghere Financiară să promoveze, în instanță, cererea de deschidere a procedurii de faliment împotriva asigurătorului”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Fondului de Garantare a Asiguraților, fgaromania.ro.