O poveste adevărată din lumea absurdă în care am ajuns să trăim...

O poveste adevărată din lumea absurdă în care am ajuns să trăim...

Shah Alam este cel care a vândut opera de artă conceptuală care a fost scoasă la licitație la Sotheby’s. Locuiește într-un subsol din Bronx, lucrează 12 ore pe zi, abia vorbește engleza, spune: „Sunt un om sărac”, relatează Corriere della Sera.

Este o paradigmă a modului în care arta a devenit exagerată, suprarealistă, fără legătură cu realitatea, un vestitor al inegalității sociale, scriu jurnaliștii italieni.

The New York Times spune povestea, care a mers în căutarea vânzătorului ambulant al bananei cumpărate cu 6,2 milioane de dolari, inclusiv un comision de 1 milion de dolari.

O lucrare conceptuală licitată la Sotheby’s și cumpărată de colecționarul chinez Justin Sun, fondatorul platformei de criptomonede Tron.

Dar la începutul poveștii se află un stand de fructe din Upper East Side of Manhattan, la doi pași de Central Park și de cele mai cunoscute muzee din lume. El, protagonistul poveștii, se numește Shah Alam, de origine bengaleză. Pentru a trăi, el vinde zeci de banane pe zi, cu 35 de cenți bucata, sau patru pentru un dolar.

Locul lui de muncă se află chiar în fața intrării în casa de licitații Sotheby’s. Și acesta a fost elementul-cheie pentru ca un oficial al casei de licitații să o cumpere ca înlocuitor al bananelor care putreziseră în timp, pentru a o scoate la ultima licitație.

Miercuri, 20 noiembrie, Alam, în vârstă de 74 de ani, a vândut o banană care avea să devină la scurt timp un simbol al absurdității artei. În urmă cu câteva zile, stătea în ploaie la intersecția dintre York Avenue și strada 72 din Upper East când a descoperit că fusese, în ciuda lui, inițiatorul unei curse nebunești.

Intervievat de un jurnalist, revelează New York Times, el ar fi spus cu o voce și o engleză stâlcite că „este un om sărac, nu am avut niciodată bani” și că, în mod sigur, chiar și o fracțiune din acei bani i-ar fi asigurat viața.

Călătoria bananei de la standul de fructe la opera de artă a început în 2019, când artistul Maurizio Cattelan a expus pentru prima dată lucrarea la Art Basel din Miami Beach, unul dintre cele mai importante târguri internaționale de artă din lume. Opera conceptuală intitulată „Comedian”, este o batjocură implicită a absurdității lumii artei, în concordanță cu opera poznașă a artistului cunoscut pentru stilul său ireverențios. Acesta a fost însoțit de un manual detaliat al proprietarului privind modul de lipire a bananei și permisiunea de a o reîmprospăta atunci când putrezește. (Cattelan a cumpărat bananele originale dintr-un supermarket din Miami, a declarat el în interviuri).

Celebra „Banană” a ars însă de această dată toate previziunile (estimarea era de 1-1,5 milioane de dolari), realizând monstruoasa cifră de 6,2 milioane de dolari. Și când te gândești că ‘Comedian’, în urmă cu doar cinci ani, s-a vândut cu ‘doar’ 120.000 de dolari la Târgul de la Miami 2019.

Licitația pentru lotul nr. 10, fixat pe un perete cu o panglică de argint tăiată, începuse la 800.000 de dolari. În cinci minute, șapte ofertanți au ridicat prețul la peste 5 milioane. Artistul nu a primit nicio compensație pentru vânzarea Sotheby’s, care a avut loc în numele unui colecționar al cărui nume nu a fost dezvăluit, dar a declarat într-un e-mail că a fost totuși încântat de prețul obținut.

Dar nimeni nu a spus povestea lui Shah Alam până acum. A fost funcționar public în Dhaka, Bangladesh, înainte de a se muta în Statele Unite în 2007 pentru a fi mai aproape de una dintre cele două fiice ale sale, care este căsătorită și locuiește în Long Island.

El a declarat că locuiește într-un apartament la subsol cu alți cinci bărbați în Parkchester, Bronx. Plătește 500 de dolari pe lună chirie pentru camera sa.

Turele sale la standul de fructe durează 12 ore, patru zile pe săptămână; pentru fiecare oră în picioare, pe orice vreme, proprietarul îi plătește 12 dolari.

Engleza sa se limitează în principal la prețurile și denumirile mărfurilor sale: mere, trei pentru doi dolari; pere mici, un dolar bucata.


Citește și:

populare
astăzi

1 Marius Oprea / E prea tîrziu. Armata Georgeștilor a cucerit România

2 Un text care ar trebui să dea frisoane tuturor vremelnicilor din fruntea țării / Ca Hari Bucur Marcu simt mulți români...

3 Norvegienii aruncă bomba / cine ar fi oamenii de afaceri din spatele lui Dan Șucu

4 Foarte interesant!

5 Andreea Esca a făcut senzație pe o plajă din Dubai. Cum arată vedeta în costum de baie la 52 de ani