O petiție cere arestarea președintelui chinez Xi Jinping și a întregului Partid Comunist pentru „crime împotriva umanității” în criza coronavirusului

O petiție cere arestarea președintelui chinez Xi Jinping și a întregului Partid Comunist pentru „crime împotriva umanității” în criza coronavirusului

O petiție lansată online cere arestarea președintelui Xi Jingping și a celorlalți lideri ai Partidului Comunist din China pentru „crime împotriva umanității” în criza coronavirusului care face ravagii în întreaga lume. Inițiativa, care este adresată „guvernelor din întreaga lume și umanității,” este prima de acest fel care vizează regimul de la Beijing, acuzat de mulți că a încercat să ascundă adevărul despre focarul de infecție cu COVID-19, nu a trecut la controlul său rapid și, ulterior, a cenzurat vocile critice interne.

Deși experții în drept internațional consultați de  G4Media.ro  nu cred că petiția va avea șanse de succes – mai ales în condițiile în care ea se bazează pe una dintre teoriile conspirației vehiculate în ultima perioadă, potrivit căreia virusul a fost creat într-un laborator – nu puțini sunt cei care afirmă că ea este prima dintr-un șir lung de inițiative ce va încerca să tragă la răspundere conducerea Chinei în acest caz.

Petiția care solicită arestarea liderilor de la Beijing a fost lansată pe pagina  change.org .

În ea, se afirmă: „Solicităm arestarea președintelui Partidului Comunist din China, Xi Jinping, a întregului Partid Comunist Chinez și a tuturor co-conspiratorilor care au luat parte la exterminarea rasei umane, prin eliberarea intenționată a COVID-19, <<CCP Virus>>. Virusul a fost creat într-un laborator și a fost eliberat în lume în încercarea de a destabiliza economia mondială și de a îngenunchea popoarele. Xi Jinping a participat de bunăvoie la procesul care a eliberat virusul din Wuhan și s-a asigurat că multe națiuni de pe glob sunt infectate. Crearea virusului a fost făcută cu intenții rele. Noi, lumea, îl facem responsabil pe Xi Jinping și vrem acțiuni din partea guvernelor lumii.” 

Autorul petiției a inserat în document un  link spre un material video  postat pe Facebook în care, susține el, sunt înfățișate detaliile cu probe ale „crimelor” pe care le-ar fi comis președintele chinez și conducerea statului comunist. Interesant de menționat este că pagina Facebook respectivă nu mai este activă, iar autorul petiției a acuzat gigantul de socializare media că încearcă să ascundă adevărul. Înregistrarea video a fost postată  pe site-ul Vimeo .

Petiția afirmă despre China că este „vinovată 100% de această crimă împotriva umanității,” iar planul liderilor chinezi ar fi fost de a-și slăbi adversarii și de a avea întâietate pe piața economică mondială. „Nu au putut câștiga un război față în față, așa că ideea lor a fost să dea o lovitură pentru a răni lumea.”

G4Media.ro  a consultat doi specialiști în drept internațional pentru a vedea care ar fi șansele de reușită ale unei astfel de inițiative. Ian Hurd, profesor de științe politice și director al Weinberg College Center for International and Area Studies de la Northwestern University din Statele Unite, a declarat că tragerea la răspundere a președintelui chinez nu este o posibilitate potrivit dreptului internațional.

„Citiți vă rog Statutul Curții Penale Internaționale pentru a vedea jurisdicția acesteia și definiția crimelor împotriva umanității,” a afirmat profesorul Hurd.

O eventuală investigație împotriva Chinei și a liderilor săi din cauza pandemiei ar putea fi declanșată de Curtea Penală Internațională (CPI) și, în mod alternativ, de Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, care poate, de asemenea, să facă o sesizare privind demararea unei anchete.

„Crimele împotriva umanității” reprezintă o categorie de infracțiuni de care se ocupă CPI.  Potrivit Curții , lista infracțiunilor care intră sub incidența acestui fapt include omorul, exterminarea, înrobirea, tortura și „alte acte inumane cu un caracter similar care provoacă intenționat mari suferințe sau vătămări corporale ori mintale grave.”

La rândul său, Frédéric Mégret, care este profesor de drept la Universitatea McGill din Montreal (Canada), și-a exprimat și el îndoiala cu privire la succesul acestei inițiative: „Crimele împotriva umanității implică un atac generalizat sau sistematic împotriva unei populații civile. Ele trebuie deliberate într-un mod extrem. Cel mai rău lucru de care pot fi acuzați chinezii, în acest context, este că au dat-o în bară cu răspunsul la o problemă de sănătate. Nu cred că cineva crede serios că ei au făcut acest lucru în mod intenționat pentru a ucide mii de oameni.”

Nu puține sunt însă vocile care cred că petiția este doar prima dintr-un șir lung de inițiative ce va încerca să tragă la răspundere conducerea Chinei în acest caz. De altfel, mai multe acțiuni în justiție împotriva conducerii de la Beijing au fost declanșate deja în Statele Unite, cu reclamanți care solicită despăgubiri de miliarde de dolari (citește mai multe despre aceste procese  aici  și  aici ).

Pe de altă parte,  o altă petiție  lansată pe portalul  change.org  solicită demisia președintelui Xi Jinping pentru incompetență și lipsa de capacitate de a gestiona dezastrul produs de coronavirus. Liderul chinez „a încercat să ascundă adevărul și să lase virusul să se răspândească dincolo de granițele Chinei,” se spune în petiție, care mai afirmă că liderul chinez „nu a lăsat  faptele să fie cunoscute în timp util, astfel încât alte țări să poată învăța și să facă față corect situației.” În plus, Xi Jingping mai este acuzat că „continuă să ascundă faptele expulzând în prezent jurnaliști.”

Donald Trump, acuzat și el

Xi Jingping nu este singurul lider mondial acuzat din cauza pandemiei. O reprezentantă democrată în legislatura din statul american Ohio, Tavia Galonski, a declarat recent că va face o sesizare pentru „crime împotriva umanității” împotriva președintelui Donald Trump în fața Curții Penale Internaționale, după ce acesta ar fi promovat  folosirea medicamentului hidroxiclorochină  ca tratament pentru coronavirus, în ciuda faptului că nu are beneficii dovedite științific și nu a fost aprobat de către Food and Drug Administration (FDA) din Statele Unite.

Medicamentul, folosit în mod normal pentru tratarea malariei, este unul dintre cele câteva despre care liderul de la Casa Albă a spus că are rezultate promițătoare în lupta împotriva COVID-19, dar eficacitatea sa este disputată de mulți experți.

Publicația The Hill a reamintit  că președintele Trump a promovat în mod repetat hidroxiclorochina, care este aprobată de FDA pentru tratatea unor afecțiuni precum artrita reumatoidă și lupusul, ca un tratament potențial pentru coronavirus. FDA a anunțat că recomandările președintelui au dus la epuizarea rezervelor acestui medicament în farmaciile din Statele Unite.

Galonski nu a precizat care este crima împotriva umanității specifică de care îl acuză pe Trump și cum intenționează să facă plângerea având în vedere că SUA nu sunt membre ale Curții Penale Internaționale.

Anunțul făcut de Galonski a venit la câteva zile după ce Adam Schiff, congresmanul democrat din California care a fost unul dintre principalii inițiatori ai procedurii de destituire a lui Trump în toamna anului trecut, a anunțat că pregătește legislația care va permite crearea unei comisii de anchetă independente care să investigheze modul în care președintele republican a răspuns pandemiei de coronavirus.

Liderii Partidului Democrat doresc ca această comisie să fie similară cu cea care a anchetat atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 împotriva Americii.
Administrația Trump a fost criticată constant de democrați și media din Statele Unite pentru răspunsul la pandemia COVID-19 – inclusiv pentru faptul că președintele a minimalizat inițial amenințarea reprezentată de virus, cel puțin până la discursul său televizat la din 11 martie, și pentru că nu a folosit întreaga autoritate pentru a distribui materialele necesare.

La 31 ianuarie, după câteva săptămâni în care a căutat să respingă seriozitatea crizei care lovise China, Trump a aplicat restricții de călătorie stricte asupra tuturor persoanelor care fuseseră recent în țara asiatică. Pe 11 martie, liderul american a anunțat că suspendă călătoriile din 26 de state europene, inclusiv Italia. După câteva zile, americanii au suspendat și zborurile din Marea Britanie și Irlanda.

Pe 16 martie, Trump a recunoscut gravitatea situației, îndemnând oamenii să evite adunările mai mari de 10 persoane și cerând angajaților neesențiali și studenților să rămână acasă, dacă este posibil. Din acel moment, administrația de la Washington a avut conferințe de presă zilnice pentru a-i ține pe americani la curent cu privire la ceea ce face guvernul federal pentru a aborda situația.

Surse:  change.org , CPI, The Hill

Sursa foto: Facebook


populare
astăzi

1 Cine și ce a urmărit? / Citiți aceste cifre și apoi decideți voi la ce manipulare am fost supuși în ultimele 30 de zile

2 Uite o informație interesantă despre exit-poll-urile de duminică ...

3 VIDEO Dragnea, anunț surprinzător în privința votului său pentru viitorul președinte

4 Voi ați citit asta? / Practic, la faza cu „racheta balistică intercontinentală” a Rusiei, ucrainenii au mințit și americanii au știut...

5 VIDEO Surprinzătorul motiv pentru care Ucraina a atacat cu drone fabrica de maioneză EFKO din Belgorod