O PERSONALITATE PE ZI: Actriţa Coca Bloos

O PERSONALITATE PE ZI: Actriţa Coca Bloos

Actriţa Coca Bloos s-a născut la 1 octombrie 1946, la Piatra Neamţ. A absolvit Facultatea de Filologie din Cluj-Napoca (1969), potrivit http://aarc.ro/ . A lucrat întâi ca jurnalist, ulterior devenind actriţă de teatru, menţionează site-ul www.cinemagia.ro .

"Nu m-am dus să dau la Institut, pentru că ai mei ziceau: 'Eşti cam urâţică'. (...) Dar nu regret anii petrecuţi în Facultatea de Filosofie şi nici cei trei ani de jurnalism... Nu am avut cap şi organ pentru filosofie. Trebuie să ai. Ori eu eram cam agitată, nu aveam răbdare să stau în bibliotecă şi totuşi trebuia să fac ceva în afara orelor de curs. Şi cum nu m-am dus să stau în bibliotecă, să citesc, să reflectez, să meditez, atunci am nimerit la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj şi am dat peste secţiunea de teatru, condusă de doamna Olimpia Arghir, actriţă importantă a Teatrului Naţional din Cluj", declara Coca Bloos într-un interviu, potrivit site-ului www.ziarulmetropolis.ro .

În 1973, Alexandru Tocilescu a montat, la Satu Mare, "Războiul vacii", de Roger Avermaete, un spectacol cu care regizorul şi-a susţinut licenţa, în care a fost distribuită Coca Bloos. În urma succesului cu acest spectacol, Coca Bloos a devenit actriţă profesionistă, fiindu-i echivalate disciplinele teoretice pe care le studiase în facultate cu cele care se predau la IATC "I.L. Caragiale", scrie http://aarc.ro/ . Examenul practic la disciplina "Actorie" a fost susţinut cu rolul din "Războiul vacii". Au urmat câţiva ani în care a jucat la Teatrul de Stat din Braşov. Apoi s-a transferat la Piatra Neamţ.

"Primul care m-a distribuit în teatrul profesionist a fost Toca (n.r. - regizorul Alexandru Tocilescu), la Satu Mare, unde îşi dădea lucrarea de diplomă... Am venit în Bucureşti când aveam 40 de ani, după un traseu frumos - Satu Mare, Braşov şi Piatra Neamţ. M-a luat Cătălina Buzoianu în 'Uriaşii munţilor', la Bulandra. Şi atunci nu mai aveam cum să fac navetă", declara actriţa în interviul amintit.

Exista însă o problemă, actriţa nu avea buletin de Bucureşti. "Cel care a intervenit a fost Dinu Săraru, directorul Teatrului Mic, pe atunci. Văzându-mă, a zis: 'pe asta o iau şi o detaşez'. Şi m-a detaşat doi ani, până în '89, când a obţinut să dau concurs. Eu nu contenesc să spun că Dinu Săraru a semnat poliţa în alb pentru ce însemn eu pe scenă", adăuga actriţa, conform site-ului www.ziarulmetropolis.ro .

A deţinut unul dintre rolurile principale, Danaos, din spectacolul ''Danaidele'', regizat de Silviu Purcărete (Teatrul Bulandra din Bucureşti). Cu această ocazie, a fost remarcată atât în şară, cât şi în străinătate, precizează site-ul www.cinemagia.ro .

Printre piesele în care a jucat se numără: ''Sfârşitul Troiei'' de Walter Jens (regia Vlad Mugur, 1994), ''Noaptea încurcăturilor'' de Oliver Goldsmith (regia Petru Vutcărău, 1997), ''Sonata fantomelor'' de August Strindberg (regia Cătălina Buzoianu, 1999), ''Şcoala femeilor'' de Moliere (regia Al. Dabija, 1999), ''Spionul balcanic'' de Dusan Kovacevic (regia Claudiu Goga, 2001), ''Paparazzi'' de Matei Vişniec (regia Mihai Lungeanu, 2004), ''89, 89... fierbinte după '89'' (regia Ana Mărgineanu, 2004), ''O zi din viaţa lui Nicolae Ceauşescu'' (regia Alexandru Tocilescu, 2005), ''Hamlet, album de familie'' (regia Claudio Collova, 2006), ''Richard al III-lea se interzice'' (regia Cătălina Buzoianu, 2006), ''Şefele'' (2005, producţie a Teatrului Act, preluată de Teatrul Odeon), ''Cabina artistelor'' de Arnošt Goldflam (2012, regia Alexandru Mâzgăreanu) etc.


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...