O persoană a fost arestată preventiv, alte 9 sub control judiciar într-un dosar privind programe sociale
O persoană a fost arestată preventiv, iar faţă de alte 9 persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar pentru 60 de zile într-o cauză în care se fac cercetări pentru condiţionarea soluţionării cererilor unor beneficiari ai unor programe sociale ce implică garanţii din partea statului român de primirea unor foloase patrimoniale necuvenite, informează IGPR.
Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea procurorului de caz, au efectuat percheziţii, au ridicat documente care ar fi fost utilizate pentru obţinerea unor credite şi au audiat 60 de persoane, faţă de 2 dintre acestea fiind dispusă continuarea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă.
Cercetările sunt continuate în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale.
La data de 19 iulie, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de urmărire penală şi criminalistică, au efectuat 23 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi judeţul Ilfov, la o instituţie de interes public, la birourile şi locuinţele mai multor angajaţi bănuiţi de fapte de corupţie.
Din anchetă au rezultat indicii că persoanele bănuite ar fi condiţionat urgentarea îndeplinirii actelor ce intră în îndatoririle lor de serviciu de primirea unor sume de bani.
Aceştia ar fi condiţionat soluţionarea cererilor petenţilor, beneficiari ai unor programe sociale ce implică garanţii din partea statului român, de primirea unor foloase patrimoniale necuvenite în mod direct sau prin intermediul unor apropiaţi. Astfel, ar fi fost creat un mecanism între funcţionarii instituţiei din diverse compartimente, având ca scop obţinerea de beneficii personale.
Prin activităţile efectuate nu s-ar fi respectat ordinea înregistrării cererilor, nu ar fi fost acordate şanse egale tuturor celor care depuneau cereri şi ar fi fost încălcat accesul liber al beneficiarilor de bună-credinţă, câştigători fiind cei care ar fi oferit bani în schimbul soluţionării dosarelor.
Concomitent, cu sprijinul specialiştilor din cadrul ANAF - Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, au fost efectuate controale fiscale şi verificări de specialitate la o societate comercială deţinută de una dintre persoanele bănuite şi pentru stabilirea fluxurilor financiare aferente sumelor de bani obţinute ilegal de persoanele implicate în mecanismul infracţional.
Echipele participante la operaţiune au fost constituite din poliţişti de la Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate şi de la Institutul Naţional de Criminalistică, poliţişti din cadrul Poliţiei Capitalei şi IPJ Ilfov. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale.
La acţiune au participat jandarmi de la Brigada Specială de Intervenţie "Vlad Ţepeş". AGERPRES