O parte din armele de care forțele ucrainene au nevoie pentru contraofensiva au ajuns în țară
Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat că primele sisteme de rachete antiaeriene Patriot și tancurile Leopard sunt deja în Ucraina, informează presa ucraineană.
Sisteme de rachete Patriot în drum spre Polonia Foto Profimedia
"Trebuie să subliniez că, datorită eforturilor Poloniei, bateriile Patriot și primele tancuri Leopard au ajuns în Ucraina. Nu suntem doar principalul punct de transfer de ajutor, ci și unul dintre cei mai mari donatori", a menționat Blaszczak într-un interviu pentru ziarul spaniol Razon.
Militari Ucrainei au început la sfârșitul lunii ianuarie pregătirea pentru a opera sisteme Patriot.
Patriot este un sistem de rachete ghidate sol-aer care a fost implementat pentru prima dată în anii 1980 și care poate viza avioane, rachete de croazieră și rachete balistice cu rază mai scurtă de acțiune.
Sistemele Patriot vin în baterii complet mobile, care includ un centru de comandă, o stație radar care detectează amenințările și lansatoare.
Sistemul Patriot acoperă o suprafață de aproximativ 68 de kilometri, potrivit armatei germane. Radarul său poate urmări până la 50 de ținte și poate angaja cinci dintre ele simultan.
Sistemul de rachete antiaeriene MIM-104 Patriot a fost adoptat de armata SUA la începutul anilor 1980. Cea mai recentă modificare a sa, numită PAC-3, este concepută pentru a angaja și a intercepta ținte la o altitudine de până la 24 km.
Ucrainenii primesc variantele îmbunătățite.
Principala îmbunătățire a PAC-3 este capacitatea sa de a doborî rachete balistice (inclusiv Iskander, pe care Federația Rusă le folosește pentru a ataca Ucraina), precum și Kinzhal (o rachetă hipersonică aer-aer a Federației Ruse) sau Zircon (racheta hipersonică a Federației Ruse, care este lansată de pe nave).
Marea Britanie va oferi 28 de tancuri de luptă principale Challenger 2, în loc de cele 14 promise anterior, a declarat ambasadorul ucrainean în Marea Britanie, Vadim Pristaiko, într-un interviu pentru Radio Free Europe/Radio Liberty, citat de The Kyiv Independent.
Tancurile de luptă Challenger 2 ar putea începe să sosească și ele în Ucraina.
Ministerul britanic al Apărării a precizat într-o declarație că antrenamentele „continuă în ritm susținut" și vor dura câteva săptămâni.
Bombe ghidate JDAM-ER ce pot fi folosite de avioanele
Forțele Aeriene Ucrainene au primit deja kituri de bombe inteligente cu muniție de atac ghidată Joint Direct Attack Munition (JDAM), potrivit The War Zone, care îi citează pe generalul James Hecker, șeful Forțelor Aeriene Americane din Europa (USAFE), și al Comandamentului Aerian Aliat al NATO. Bombele ghidate de precizie (JDAM-ER), care pot lovi ținte aflate la o distanță de până la 72 km.
James Hecker a confirmat că Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei utilizează deja bombe ghidate cu rază lungă de acțiune JDAM-ER fabricate de Boeing și livrate de americani în urmă cu câteva săptămâni.
JDAM-ER (Joint Direct Attack Munition-Extended Range) este un sistem care poate fi atașat la bombe standard neghidate cu o greutate de la 220 la peste 900 de kilograme și transformă aceste muniții în arme ghidate de precizie.
Practic, ghidarea este facilitată de un sistem de control cu aripi și de un INS asistat de GPS. Astfel, JDAM permite ca bombele să poată fi lansate de la altitudini foarte joase până la altitudini foarte mari.
Potrivit The War Zone, numărul total de JDAM-ER de care dispune în prezent Ucraina este limitat. Cu toate acestea, se precizează faptul că JDAM-ER ar putea crea deja probleme serioase pe front forțele ruse de ocupaţie.
Publicația notează că nu este clar ce configurație a JDAM-ER a primit Ucraina. De asemenea, nu este clar ce aeronave folosesc Forțele Aeriene Ucrainene pentru a lansa aceste bombe.
În prezent, muniția JDAM este compatibilă cu aeronavele B-1B, B-2A, B-52H, AV-8B, F-15E, F/A-18C/D/E/F, F-16C/D și F-22, iar sistemele vor putea fi integrate și pe avioanele de luptă ucrainene de producție sovietică.
Generalul Hecker a vorbit despre JDAM-ER imediat după ce a amintit de integrarea rachetelor antiradar AGM-88 HARM pe care ucrainenii le-au primit din SUA şi pe care le-au integrat pe avioanele de luptă MiG-29 Fulcrum și Su-27 Flanker ale Forțelor Aeriene Ucrainene.
Având în vedere modificările care ar fi trebuit să fie făcute pentru a permite acestor avioane din epoca sovietică să lanseze rachete AGM-88 este posibil, dacă nu probabil, ca acestea să fie cele care lansează acum şi bombele ghidate JDAM-ER.
MiG-29 și Su-27 reprezintă, de asemenea, cea mai mare parte a flotei de aviație tactică a Ucrainei. Un număr mic de avioane Su-24 și chiar Su-25 ar putea fi utilizate de către Forțele Aeriene Ucrainene pentru a lansa JDAM-ER.
Chiar și un număr mic de JDAM-ER vor prezenta noi provocări pentru forțele ruse, notează The War Zone.
Generalul Hecker a remarcat că JDAM-ER oferă forțelor ucrainene capacitatea de a lovi seturi de ținte complet noi, care ar putea fi dincolo de accesul armelor lansate din aer sau de sistemele de la sol, inclusiv artileria de înaltă mobilitate furnizată de SUA . Sisteme de rachete (HIMARS) și variante și derivate ale sistemului M270 cu lansare multiplă de rachete (MLRS) furnizate de alte țări.
Șeful USAFE a recunoscut că circumstanțele cu care se confruntă în prezent Forțele Aeriene Ucrainene ar putea împiedica folosirea JDAM-ER la toată puterea lor.
Chiar și așa, forțele ucrainene au acum mijloacele de a pune în pericol seturi întregi de noi ținte - inclusiv poduri, structuri mari, amplasamente dispersate de apărare aeriană și fortificații întărite.
Sursa: adevarul.ro