O parte din activele financiare ale băncilor, precum titlurile de stat, ar putea să nu fie taxate (ministrul Finanţelor)
Statul ar putea renunţa la taxarea unor active financiare ale băncilor, precum titluri de stat sau finanţările pentru economie, a anunţat, miercuri, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, care a subliniat, totodată, că îşi doreşte mult ca băncile să fie parteneri reali în economie şi să-şi ţină profiturile în România.
"Masa activelor financiare va trebui să fie dimensionată în sensul de a stimula băncile să finanţeze economia reală. Şi repet încă o dată nimeni nu doreşte, eu nu doresc, ca ministrul de Finanţe, să taxez vreo bancă. Îmi doresc foarte mult ca băncile să fie cu adevărat partenerii reali în economiei, să finanţeze în România, să-şi ţină profiturile în România, să finanţeze economia din România, atât public cât şi privat", a declarat Eugen Teodorovici.
Ministrul Finanţelor a anunţat, totodată, că la ora 13:00 va avea o întrevedere cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) pentru a discuta pe marginea Ordonanţei 114.
"Orice dialog cât mai extins pe orice subiect nu poate fi decât un lucru bun. V-am explicat şi motivele pentru care, din păcate pentru acest act normativ, lucrurile nu au stat în felul în care ne-am fi dorit cu toţii. Astăzi o să avem şi o întâlnire cel puţin pe zona bancară cu Asociaţia Română a Băncilor pentru a discuta, pentru a vedea exact punctul dânşilor de vedere şi forma la care spre final se ajunge astfel încât cel puţin pe zona financiar-bancară lucrurile să fie înţelese foarte clar şi să nu mai fie niciun fel de termeni, de aspecte neclare în tot ceea ce înseamnă piaţa financiară în România", a afirmat Eugen Teodorovici.
Ministrul Finanţelor a afirmat că tot miercuri va lasa o invitaţie către reprezentanţii Fondurilor de Pensii Administrate Private.
Presa a adresat întrebări şi reprezentantului Băncii Europene de Investiţii cu privire la implicaţiile OUG 114, dar acesta a precizat că banca nu are mandat pentru a discuta politicile cu statele membre, ci Comisia Europenă.
"Cred că este important să înţelegem mandatul specific al Băncii Europene de Investiţii. Noi finanţăm proiecte. Spre deosebire de alte instituţii financiare internaţionale nu avem mandat pe politici cu statele membre. Acesta este rolul pe care îl are Comisia Europenă. Odată aceste lucruri spuse, multe finanţări merg pentru comunicaţii, energie, în sectorul bancar. Şi atunci, din perspectiva gestionării riscurilor întotdeauna urmărim foarte îndeaproape evoluţiile din toate ţările membre şi nu putem decât să întâmpinăm cu bucurie decizia domnului ministru de a stabili un grup de lucru care să analizeze implicaţiile măsurilor care vizează sectorul bancar. Acesta este tot ceea ce pot eu să comentez la acest moment", a spus vicepreşedintele BEI Andrew McDowell, întrebat despre implicaţiile OUG 114.
La sfârşitul anului trecut, Guvernul a decis, prin Ordonanţa de Urgenţă 114, impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%, contribuţie numită iniţial de autorităţi "taxă pe lăcomie". AGERPRES