O oră de somn pierdută se recuperează în 4 zile. Repausul din weekend face minuni

O oră de somn pierdută se recuperează în 4 zile. Repausul din weekend face minuni

Un studiu recent sugerează că somnul suplimentar din weekend ar putea reduce riscul de boli de inimă cu 20%. Asta în condițiile în care, potrivit neurologilor, o singură oră de somn pierdută poate necesita până la patru zile pentru a fi recuperată complet.

femeie care nu doarme

Privarea cronică de somn este extrem de periculoasă pentru sănătate Foto Shutterstock

Pe de o parte, cercetarea sugerează că recuperarea somnului în weekend poate avea efecte benefice asupra sănătății cardiovasculare, ajutând la reducerea riscurilor asociate cu privarea cronică de somn. Pe de altă parte, specialiștii în neurologie afirmă că efectele negative ale privării de somn nu sunt atât de ușor reversibile, subliniind că pierderea unei ore de somn poate influența negativ funcțiile cognitive și sănătatea generală timp de mai multe zile.

Așadar, deși somnul de recuperare poate oferi unele beneficii, este esențial să se mențină un program regulat de somn pentru a minimiza efectele negative ale privării de somn pe termen lung.

„Dacă pierzi doar o oră de somn, ar putea dura patru zile pentru a te recupera”

Un studiu recent realizat de Societatea Europeană de Cardiologie sugerează că recuperarea somnului în weekend ar putea reduce riscul de boli de inimă cu până la 20%. Această descoperire aduce speranță celor care se confruntă cu dificultăți în a obține suficient somn în timpul săptămânii de lucru. Totuși, ideea de a „recupera” somnul pierdut nu este lipsită de provocări.

Dr. Sudhir Kumar, neurolog la Apollo Hospitals Hyderabad, a postat pe X (fost Twitter): „Dacă pierzi doar o oră de somn, ar putea dura patru zile pentru a te recupera complet”.

Având în vedere aceste perspective aparent contradictorii, dezbaterea privind dacă somnul de recuperare în weekend poate compensa deficitul de somn din timpul săptămânii rămâne una controversată.

Recuperarea somnului în weekend și scăderea riscului de boli de inimă

Dr. Chandril Chugh, directorul Good Deed Clinic și consultant neurolog senior, a afirmat pentru Indian Express : „Recuperarea somnului în weekend, sau «somnul de recuperare», poate ajuta la atenuarea unor efecte negative ale privării cronice de somn, cum ar fi riscul de boli de inimă. Deși sunt necesare mai multe cercetări, există mai mulți factori care ar putea contribui la acest efect protector.”

Dr. Jagadish Hiremath, specialist în cardiologie intensivă a completat: „Recuperarea somnului în weekend poate reduce riscul de boli de inimă, permițând corpului să se recupereze după efectele negative ale privării de somn acumulate în timpul săptămânii”.

Recuperarea somnului poate reduce inflamația prin scăderea markerilor precum proteina C-reactivă (CRP), care sunt legați de bolile de inimă, și poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale, reducând astfel riscul de hipertensiune. De asemenea, poate normaliza hormonii de stres, cum ar fi cortizolul, diminuând stresul și riscurile cardiovasculare asociate.

În plus, recuperarea somnului poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și funcția metabolică, promovând o sănătate cardiovasculară mai bună. Somnul adecvat restabilește echilibrul în sistemul nervos autonom, care controlează ritmul cardiac și tensiunea arterială, și îmbunătățește funcția endotelială, reducând riscul de ateroscleroză. În cele din urmă, somnul de recuperare poate stabiliza sistemul electric al inimii, reducând riscul de aritmii.

Cum se împacă observațiile cardiologilor cu cele ale neurologilor

După cum s-a menționat anterior, dr. Chandril Chugh a afirmat că cercetările sugerează că recuperarea somnului pierdut în weekend „oferă doar o recuperare parțială”.

„Aceasta nu inversează complet efectele negative ale privării de somn acumulate în timpul săptămânii, cum ar fi nivelurile ridicate ale hormonilor de stres, funcția metabolică afectată și inflamația crescută”, a recunoscut dr. Chandril Chugh.

Specialistul în cardiologie intensivă a adăugat: „Afirmația doctorului Kumar că pierderea a doar o oră de somn poate necesita patru zile pentru a fi recuperată subliniază impactul cumulativ al datoriei de somn asupra corpului. Datoria de somn se referă la diferența dintre cantitatea de somn necesară și cantitatea obținută. Chiar și pierderea unei cantități mici de somn zilnic poate acumula o deficiență semnificativă de somn în timp”.

„Somnul de recuperare nu compensează complet privarea cronică de odihnă”

Deși recuperarea somnului în weekend poate aduce unele beneficii cardiovasculare, cum ar fi o potențială reducere cu 20% a riscului de boli de inimă, aceasta nu compensează complet privarea cronică de somn.

„Recuperarea din datoria de somn nu este liniară; este nevoie de mai mult timp pentru a recupera de la privarea prelungită de somn decât pentru perioada de somn pierdută”, a mai ținut să clarifice specialistul în cardiologie intensivă.

Directorul Good Deed Clinic a fost de acord, afirmând că, deși somnul de recuperare în weekend poate oferi o ușurare pe termen scurt, nu este suficient pentru a contracara efectele pe termen lung ale privării cronice de somn: „Folosirea acestei strategii poate oferi un sentiment fals de securitate, determinându-i pe oameni să subestimeze importanța somnului regulat.”

Sfaturi practice pentru un somn odihnitor

Conform neurologului, urmarea unor pași specifici te poate ajuta să obții un somn de calitate în mod regulat.

1. Stabilește o oră constantă de culcare. Mergi la culcare și trezește-te la aceeași oră în fiecare zi, chiar și în weekenduri. Acest lucru ajută la consolidarea ritmului natural de somn-trezire al corpului tău.

2. Creează un mediu favorabil somnului. Asigură-te că dormitorul tău este propice pentru somn, menținându-l răcoros, întunecat și liniștit. Evită utilizarea dispozitivelor electronice înainte de culcare, deoarece lumina albastră emisă de acestea poate perturba ritmul circadian.

3. Prioritizează igiena somnului. Stabilește o rutină relaxantă înainte de culcare, cum ar fi citirea sau o baie caldă, pentru a semnala corpului tău că este timpul să se relaxeze.

4. Gestionează stresului. Practică activități care reduc stresul, cum ar fi meditația, yoga sau exercițiile de respirație profundă, pentru a promova relaxarea și un somn mai odihnitor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O imagine cât o mie de cuvinte...

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă

4 Încă o „poveste de succes” din Ucraina...

5 „Are 36 de kilometri și nu mai pornește, vă vine să credeți?”