O nouă zi de foc în România. Valul de căldură sufocantă se extinde, cu temperaturi de până la 42 de grade Celsius

O nouă zi de foc în România. Valul de căldură sufocantă se extinde, cu temperaturi de până la 42 de grade Celsius

Valul de caniculă continuă în România. Luni, 15 iulie 2024, meteorologii anunță temperaturi de până la 42 de grade Celsius, cu disconfort termic accentuat în mai multe zone ale țării. Codul roșu de caniculă se extinde, anunță ANM.

Caniculă în România FOTO: Shutterstock

Caniculă în România FOTO: Shutterstock

Potrivit meteorologilor, luni și marți, va fi cod roșu de caniculă în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea și sud-vestul Transilvaniei, iar valul de căldură va continua să se intensifice.

„Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33...36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale”, a transmis ANM.

Codul roșu de caniculă se extinde FOTO: ANM

Codul roșu de caniculă se extinde FOTO: ANM

În Capitală, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă din an în București. Meteorologii au emis o avertizare de căldură excesivă luni, 15 iulie 2024, în Capitală. Vântul va sufla slab și moderat, iar cerul se va menține mai mult senin. Temperaturile maxime se vor încadra între 40-41 de grade Celsius în timp ce temperaturile minime vor atinge 23-24 de grade Celsius.

De asemenea, o avertizare cod portocaliu de caniculă va fi valabilă luni şi marţi în Maramureş şi în cea mai mare parte a Transilvaniei.

„În Maramureş şi în cea mai mare parte a Transilvaniei, valul de căldură va persista şi se va intensifica. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 35...40 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopţi tropicale”, au anunțat meteorologii.

Directorul executiv al ANM, Elena Mateescu, a anunțat duminică că valul de căldură actual are o probabilitate foarte mare de a stabili un nou record până la sfârșitul lunii iulie. Asta după ce luna iunie, a fost cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor meteorologice din România.

În acest an deja înregistrăm noi recorduri, după o lună iunie, cea mai caldă lună din istoria măsurătorilor meterologice în ţara noastră, dar şi la nivel mondial. Iată că, acum, avem un al doilea val de caniculă, mai intens, de lungă durată şi persistent, cu extindere în aproape toată ţara. Nu se încheie, am actualizat estimările pentru luna lui cuptpr şi există o probabilitate foarte mare ca cel puţin până spre finalul lunii să consemnăm temperaturi, în medie, mai ridicate decât în mod obişnuit, astfel încât să vorbim de un nou record”, a transmis Elena Mateescu, la Digi24, potrivit News.ro.

Recomandări pentru populație

Specialiștii Direcțiilor de Sănătate Publică recomandă ca deplasările dă fie făcute în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spații dotate cu aer condiționat (magazine, spatii publice).

Evitați aglomerațiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00- 18.00

Purtați haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare.

Beți 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe și ceaiuri călduțe (soc, mușețel, urzici).

Mâncați fructe și legume (pepene, prune, roșii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă); mâncați echilibrat și variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică.

Evitați băuturile ce conțin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare.

Evitați alimentele cu un conținut sporit de grăsimi, în special de origine animală.

Nu consumați alcool – vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei.

Mențineți legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilități), interesându-vă de starea de sănătate a acestora și oferiți-le asistență ori de câte ori au nevoie.

Aveți grijă de animalele de companie. Nu lăsați niciodată oameni sau animale de companie într-o mașină închisă într-o zi caldă.

Persoanele care suferă de diferite afecțiunii își vor continua tratamentul, conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente.

Pentru ameliorarea condițiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea și ritmului activităților fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static și alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.

Recomandări pentru spaţii închise

Limitaţi utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale şi a surselor de căldură;

Acoperiţi ferestrele expuse la soare;

Menţineţi închise toate ferestrele când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spaţiul închis;

Nu utilizaţi ventilatoare dacă temperatura a depăşit 32 °C.

Scădeţi temperatura având grijă să aerisiţi dimineaţa devreme sau seara târziu utilizând curenţi de aer, reglaţi aerul condiţionat la 5°C sub temperatura ambientală.

În cazul apariţiei simptomelor legate de expunerea la căldură (crampele de căldură, insolaţia, epuizarea, şocul hipertermic), încercaţi să vă odihniţi într-un spaţiu umbrit şi răcoros, consumaţi lichide (apă, sucuri de fructe, ceaiuri), scădeţi temperatura corpului (udat şi ventilat).

Dacă manifestările nu dispar rapid sau se agravează, sunaţi la Numărul Unic de Urgență 112 sau îndreptaţi-vă spre cea mai apropiată unitate de primire a urgenţelor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii