O nouă „victorie”/Mii de ruși mobilizați au fost trimiși acasă, considerați inapți pentru război

O nouă „victorie”/Mii de ruși mobilizați au fost trimiși acasă, considerați inapți pentru război

Mii de ruși mobilizați pentru serviciul militar în Ucraina au fost trimiși acasă după ce au fost considerați inapți la datorie, acesta fiind cel mai recent eșec al înrolării a 300.000 de militari de către președintele Vladimir Putin, potrivit Al Jazeera .

Recruti rușiFoto: AP / AP / Profimedia

Mihail Degtiarev, guvernatorul regiunii Habarovsk din Orientul Îndepărtat al Rusiei, a declarat că mai multe mii de bărbați s-au prezentat pentru înrolare în 10 zile, dar mulți dintre ei nu erau eligibili.

"Aproximativ jumătate dintre ei s-au întors acasă, deoarece nu îndeplineau criteriile de selecție pentru a intra în serviciul militar", a declarat Degtiarev într-o postare video pe aplicația de mesagerie Telegram.

El a precizat că a fost demis comisarul militar din regiunea rusă Habarovsk, dar că demiterea sa nu va afecta mobilizarea.

Prima chemare la arme a Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial, declarată la 21 septembrie, a dus la nemulțumiri pe scară largă și a determinat mii de oameni să fugă în străinătate.

Mișcarea a fost prezentată ca fiind înrolarea celor cu experiență militară.

Comisarul militar din Sankt Petersburg a corectat numărul de recruți pe care autoritățile militare i-au mobilizat în oraș, afirmând că acesta este de fapt de 10 ori mai mic decât numărul anunțat inițial, relatează Meduza.

Colonelul Ilfat Abzalov a declarat inițial că 80.000 de ordine de încorporare au fost înmânate cetățenilor din al doilea oraș ca mărime din Rusia. El a revenit apoi și a declarat pentru agenția TASS că numărul este de doar 8.000.

h2. Critici la nivel intern pentru mobilizare

Între timp, criticile privind războiul lui Putin în Ucraina au crescut pe plan intern.

Aproximativ 2.000 de persoane au fost arestate la proteste împotriva războiului în peste 30 de orașe, iar agențiile de știri independente au declarat că unii dintre cei reținuți au primit somații de a se prezenta la birourile de înrolare militară.

Oficialii ruși care de obicei îl susțin pe președinte și-au exprimat, de asemenea, furia față de mișcarea de mobilizare, într-o rară manifestare de disidență.

Printre aceștia, Valentina Matviyenko, președinta camerei superioare a Rusiei, Consiliul Federației, a declarat că greșelile făcute în trimiterea documentelor de chemare la arme sunt "absolut inacceptabile".

Putina făcut apel la corectarea greșelilor privind mobiizarea parțială

Președintele rus Vladimir Putin a cerut joi "corectarea greșelilor" în cadrul mobilizării în curs a Rusiei pentru ofensiva din Ucraina, în timp ce nemulțumirea a crescut din cauza convocării adesea haotice a recruților, potrivit AFP.

Mass-media și rușii de pe rețelele de socializare au raportat cazuri de mobilizare a persoanelor în vârstă, a studenților, a bolnavilor sau a recruților fără experiență militară. Mobilizarea a declanșat, de asemenea, demonstrații și fuga a mii de oameni în străinătate.

"Această mobilizare ridică multe întrebări. Este necesar să corectăm toate greșelile și să ne asigurăm că nu se vor mai repeta", a mustrat Putin în timpul unei videoconferințe cu Consiliul său de Securitate, transmisă de televiziunea rusă.

Președintele s-a referit la convocarea capilor de familii numeroase, a persoanelor care suferă de boli grave și a celor foarte în vârstă, care ar trebui să fie scutiți prin lege.

"Dacă s-a făcut o greșeală, aceasta trebuie corectată, iar cei care au fost convocați fără un motiv adecvat trebuie aduși acasă", a declarat Putin.

Peste 2.400 de persoane au fost arestate în cadrul demonstrațiilor împotriva mobilizării în Rusia de la anunțarea acesteia pe 21 septembrie, potrivit organizației specializate OVD-Info.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, recunoscuse deja luni că s-au făcut "greșeli" în cadrul mobilizării, care ar fi trebuit să implice 300.000 de rezerviști cu experiență militară sau cu abilități utile, cum ar fi șoferi de camion.

Rușii au trecut pe jos granița dintre țara natală și Georgia de frica mobilizării Foto: Zurab Tsertsvadze / AP / Profimedia

Rușii fug din țară

Peste 200.000 de persoane au plecat din Rusia în Georgia, Kazahstan şi Uniunea Europeană de când preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat „mobilizarea parţială” imediată a cetăţenilor ruşi pe 21 septembrie, arată datele oficiale din mai multe ţări, relatează CNN.

Aproximativ 100.000 de ruşi au trecut în Kazahstan în ultima săptămână, a declarat miercuri Marat Kozheyev, ministrul adjunct de Interne din Kazahstan, potrivit Kazinform, o agenţie de presă deţinută de stat.

Cel puţin 53.136 de persoane au trecut graniţa dintre Rusia şi Georgia în perioada 21-26 septembrie, potrivit datelor publicate marţi de Ministerul de Interne din Georgia.

Aproximativ 66.000 de cetăţeni ruşi au intrat în Uniunea Europeană în ultima săptămână (19-25 septembrie) - o creştere de peste 30% faţă de săptămâna trecută, a anunţat marţi Agenţia europeană a poliţiei de frontieră şi a pazei de coastă, Frontex.

Trimiși pe front fără pregătire sau echipament

Numeroase înregistrări video apărute pe rețelele de socializare în ultimele zile arată că mobilizarea ordonată de Vladimir Putin miercurea trecută se desfășoară haotic, unele imagini video cu recruți ruși în stare avansată de ebrietate în timp ce se îndreaptă spre centrele de instruire viralizându-se pe platformele social media.

"Sunt oameni acolo care au peste 50 de ani și au probleme de sănătate", a spus George Barros de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Această observație a fost susținută de numeroase povești și videoclipuri postate pe rețelele de socializare.

Rezerviștii trebuie să fie instruiți și echipați înainte de a fi trimiși la război, a explicat Barros. Cu toate acestea, mulți vor primi acum doar una sau două luni de pregătire, ceea ce este departe de a fi suficient.

Mobilizare rezervisti in Irkutsk, Rusia Foto: Kirill Shipitsin / Sputnik / Profimedia

Alții sunt chiar trimiși pe front fără nicio pregătire sau echipament, a spus el, adăugând că singurul lucru pe care aceste condiții sunt susceptibile să-l realizeze este creșterea numărului de victime.

O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare luni arată cum altor noi recruți li se spune la instructaj să facă rost de absorbante și tampoane pentru oprirea sângerărilor în caz că sunt împușcați.

O altă înregistrare video arată că recruții ruși ce au primit ordine de încorporare sunt nevoiți să facă focuri în pădure pentru a nu îngheța de frig în timp ce așteaptă să fie transportați la centrele de instruire.

Alte înregistrări arată în ce condiții sunt instruiți recruții ruși care au primit ordine de încorporare. „Condiții excelente în barăci autentice din lemn pentru experiența ta supremă a armatei rusești”, notează ironic Dmitri, fondatorul site-ului WarTranslated .


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Voi ați citit ce scrie Rareș Bogdan despre „documentul” cu Simion?

4 Hm! Pe asta o știați?

5 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”