O nouă țeapă de proporții?/Premier Energy nu a plătit de două luni facturile către prosumatori, motivând că are probleme de cash-flow
Premier Energy, unul dintre principalii furnizori de energie electrică din România, nu a mai plătit din noiembrie anul trecut facturile către prosumatori pentru energia livrată de aceștia în rețea, potrivit unui comunicat al Asociației Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România. Prosumatorii spun că, potrivit răspunsurilor primite de la Premier Energy, compania are probleme de cash-flow pentru că nu a primit de la stat toți banii pentru compensarea facturilor, scrie hotnews.ro .
Premier Energy (fostul CEZ Vânzare) este între primii cinci furnizori de electricitate din România, potrivit rapoartelor ANRE, din cele aproape 100 de companii de pe această piață. Premier Energy este deținută de fondul de investiții ceh Emma Capital, fondat de antreprenorul Jiří Šmejc, același care a achiziționat de la nepotul premierului Marcel Ciolacu parcul fotovoltaic realizat prin PNRR.
Furnizorii au de primit de la stat un miliard de euro
Potrivit prosumatorilor care au cerut lămuriri, compania le-a transmis că această situația a apărut din cauza restanțelor pe care le are statul în procesul de decontare a facturilor.
Mai exact, facturile tuturor consumatorilor din România sunt plafonate încă din 2022, statul urmând să compenseze furnizorilor diferența dintre prețul din piață și plafonul din facturi. Potrivit Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie, statul are restanțe de un miliard de euro către furnizori, iar anul trecut nu s-a plătit aproape nimic, blocajul fiind înregistrat la nivelul ANRE, care trebuie să valideze aceste plăți.
HotNews.ro a solicitat Premier Energy un punct de vedere pe această temă, pe care îl vom publica de îndată ce îl vom primi.
Prosumatorii cer autorităților să rezvolve problema
- „În mod ciudat, ANRE, pe lângă faptul că le-a blocat plățile, nici nu reacționează legal.
- Un astfel de comportament al unei companii ar fi dus, în orice țară civilizată, la pierderea licenței, după plata sumelor restante și o verificare temeinică a situației.
- Este inacceptabil ca prosumatorii să fie penalizați pentru problemele financiare dintre furnizori și stat. Energia produsă de prosumatori a fost livrată și valorificată lunar de către furnizor, iar plata acesteia trebuie efectuată conform contractelor”, se arată în comunicatul Asociației Prosumatorilor.
Reprezentanții asociației solicită intervenția ANRE și a autorităților competente pentru a asigura respectarea drepturilor prosumatorilor și stabilitatea pieței de energie.