O nouă specie de floare, descoperită în România. Orhideea de Bucegi are culori discrete și este lipsită de miros
O nouă specie de floare a fost descoperită în munții României. Deși a fost observată pentru prima dată în 2009, ulterior s-a crezut că planta a dispărut. În prezent, cercetătorii au confirmat că există. Orhideea de Bucegi are florile închise, culori discrete şi este lipsită de miros.
Conform Societății Ornitologice Române (SOR), cercetătorii de la Univesitatea de Științe Agronomice din Bucureşti au stabilit că specia poate forma populații stabile şi numeroase, după ce aceasta a fost văzută din nou anul trecut.
Nora Anghelescu, doctorand al Univesității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București și autoarea "Orchids of Romania", primul album botanic care include toate speciile de orhidee sălbatice cunoscute și confirmate până în prezent în România, este cea care a descoperit noua specie de orhidee, în 2009. Apariția florii a fost monitorizată în următorii ani.
Din păcate, arată sursa citată, monitorizarea ulterioară a populației de Epipactis bucegensis nu a fost posibilă, deoarece în vara anului 2012, zona a fost complet distrusă și cea mai mare parte a florei a fost pierdută din cauza unei dezvoltări imobiliare masive. Cu toate acestea, la 17 iulie 2022, în cadrul unui studiu de teren botanic, au fost (re)descoperite două noi populații în partea de sud-est a parcului natural, la o altitudine de aproximativ 820-980 m. Împreună, cele două populații conțineau aproximativ 60-75 de exemplare.
După 14 ani a fost confirmată oficial
După 14 ani, noua specie de orhidee endemică a dovedit că poate forma populații stabile și a primit numele de Epipactis bucegensis. Aceasta a fost descoperită în partea de sud-est a Parcului Național Bucegi.
"După o examinare mai atentă, care a presupus deschiderea manuală a mai multor flori, împreună cu colaboratoarele mele Lori și Mihaela Balogh, am observat structura neobișnuită a labelului fără nectar, căruia îi lipsea complet mezohilul, adică segmentul îngust dintre porțiunea bazală (hipohil) și vârf (epihil), trăsătură care diferențiază acest taxon de toate celelalte specii europene de Epipactis", a spus cercetătoarea.
Sursa: adevarul.ro