O nouă rasă de ovine creată la Stațiunea Popăuți din județul Botoșani
Cercetătorii Stațiunii de Cercetare- Dezvoltare a Ovinelor și Caprinelor (SCDOC) Popăuți din județul Botoșani au creat, de curând, o nouă rasă de ovine care ar putea revoluționa atât sectorul zootehnic, cât și industria alimentară.
Potrivit directorului SCDOC Popăuți, Gheorghe Brădățan, 'noua creație biologică' este o oaie de carne rezultată din încrucișarea tradiționalei oi karakul dezvoltată la Botoșani cu oaia cap negru german.
'Această nouă-creație a cercetătorilor din cadrul stațiunii a apărut ca o necesitate, o solicitare a pieții. Piața solicită din ce în ce mai mult carne de ovine și solicită o carne de calitate. De aceea, cercetătorii noștri s-au gândit să înceapă lucrările la crearea acestei noii linii în cadrul stațiunii pornind de la oile karakul și încrucișându-le în rase specializate pentru producția de carne și pentru producția de lapte', a afirmat Brădățan.
Acesta susține că noua oaie specializată în producția de carne va fi adaptată la microclimatul zonei, ea urmând să aducă beneficii consistente atât stațiunii, cât și crescătorilor de animale din Botoșani, dar și din județele Moldovei.
'Avem deja rezultate. Se vede o îmbunătățire a aspectului și a carcasei obținute din urma acestei încrucișări folosind rezistența organică a rasei locale. Pentru arealul Moldovei, această creație biologică este foarte importantă. Liniile nou create vor fi perfect adaptate condițiilor noastre de mediu și aici mă gândesc la precipitații, temperaturi și specific zonal', a adăugat Brădățan.
Cercetătorii de la Popăuți lucrează, de asemenea, la crearea de oi specializate în producția de lapte prin încrucișarea rasei karakul cu rase din Olanda și Uzbekistan.
Stațiunea de la Popăuți a fost înființată în 1909, fiind recunoscută pentru îmbunătățirea rasei de oi karakul.
AGERPRES / (A — autor: Cristian Lupașcu, editor: Marius Frățilă)