O nouă porcărie la orizont! Actuala Putere pare incapabilă să înlăture Mafia PSD înfiptă de Dragnea la vârful Justiției!
Comisia CSM care va evalua activitatea șefului Inspecției judiciare, judecătorul Lucian Netejoru, privind o eventuală revocare din funcție, este dominată de tabăra fostei șefe a CSM, judecătoarea Lia Savonea, un aliat al lui Netejoru, au explicat pentru G4media surse judiciare.
Astfel, comisia este formată din judecătoarele Lia Savonea, Margareta Nicoleta Țînț, Mariana Ghena, din partea Secției pentru judecători a CSM, Romeo Chelariu – reprezentant al societății civile, și procurorul Cristian Ban, din partea Secției pentru procurori a CSM.
Lia Savonea este fosta șefă a CSM. Este considerată în continuare șefa de facto a Consiliului, cu o agendă anti-reformistă și anti-DNA. Soțul ei, avocatul Mihai Savonea, a fost coleg de cabinet cu fostul senator PSD, Cătălin Voicu, condamnat pentru corupție în două dosare penale, și cu Cezar Bivolaru, avocatul lui Marian Vanghelie.
Margareta Nicoleta Țînț și Mariana Ghena sunt două judecătoare care votează alături de Lia Savonea, au explicat sursele G4media.ro, iar Romeo Chelariu este reprezentant al societății civile desemnat de vechiul Senat, dominat de PSD-ALDE și condus de Călin Popescu Tăriceanu.
Procurorul Cristian Ban este cel care, în martie acest an, a solicitat revocarea lui Netejoru pentru 5 motive, cum ar fi faptul că Inspecția judiciară protejează și nu verifică abuzurile Secției Speciale, hărțuiește magistrații incomozi și are o rată deficitară a acțiunilor disciplinare menținute de Înalta Curte. Vezi detalii aici.
Comisia privind revocarea lui Netejoru a fost constituită potrivit legilor Justiției modificate pe vremea lui Dragnea
Potrivit articolulul 67, alineatul 5 din legea CSM nr. 317/2004, ”inspectorul-șef poate fi revocat din funcție de către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a atribuțiilor manageriale. Revocarea se dispune pe baza raportului de audit prevăzut la art. 68, numai ca urmare a propunerii formulate, în acest sens, de către o comisie alcătuită conform alin. (3^1), însă fără participarea psihologului”.
”Legea prevede ca Secția de judecători numește 3 membri cu grad de la tribunal în sus, Secția de procurori numește 1 membru cu același grad, iar plenul – 1 reprezentant al societății civile. Comisia în această componență apreciază dacă sunt motive de revocare și dispune revocarea, soluția comisiei urmând să fie validată doar pe formă de către plen, care nu are competență să reanalizeze dacă sunt motive de revocare. Așa e legea modificată pe vremea lui Dragnea”, au explicat surse judiciare pentru G4media.ro.
”Și la numire se procedează la fel. Netejoru a fost numit de către această comisie în altă componență, în care 3 membri au schimbat modul de notare peste lege și regulament, iar ulterior le-au anulat notele celorlalți 2 membri pentru că au dat note mai mici decât cele impuse arbitrar de ei. Plenul a validat cu 10-9 decizia considerată nelegală, iar în prezent hotărârea CSM se judecă la Înalta Curte. Și se tot judecă din 2019”, au explicat sursele G4media.ro.
În plus, nu există un termen pentru reunirea comisiei privind revocarea lui Netejoru, au explicat sursele G4media.ro
În decizia din 18 mai 2021, Curtea de Justiție a UE a stabilit că numirea lui Netejoru ca șef interimar al Inspecției judiciare, prin ordonanță de urgență a Guvernului PSD, a încălcat legislația UE, în consecință actele IJ semnate de Netejoru în perioada septembrie 2018 – mai 2019 ar fi nule.
Netejoru este la al doilea mandat în fruntea IJ, însă în 2018, după expirarea primului, a fost desemnat interimar timp de 6 luni prin ordonanță de urgență a Guvernului PSD. Sub conducerea lui Netejoru, Inspecția judiciară s-a remarcat, alături de Secția Specială, prin acțiuni îndreptate împotriva magistraților care luptau cu corupția sau care deranjau prin criticile aduse modificărilor legilor Justiției făcute de PSD-ALDE-UDMR. Magistrați precum fosta șefă a DNA, actuală șefă a Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, sau Cristi Danileț, Dragoș Călin, Bogdan Pîrlog și alții, nu au scăpat de acțiunile disciplinare ale Inspecției judiciare conduse de la Lucian Netejoru.