O nouă porcărie! Numărul 2 din Apele Române și-a angajat tatăl de 69 de ani prin „detașare”
* Cine este Constantin Mețler, cel care l-a dat afară pe Ianculescu de la Târgu Mureș dar și-a adus propriul tată la Apele Române, pensionar la 69 de ani
* Temut și privit cu respect în PNL: „Costică are conexiunile și mai sus”
* REPORTER DE IAȘI i-a luat urmele tatălui miercuri, la filiala din Botoșani
* La ora 13.00 l-am căutat, la ora 15.00 directorul Petru Avram l-a demis
* Abia i se semnase detașarea pe încă șase luni
* Între Stelian Mețler, pensionarul de lux de la Ape, și chelnerița de la Master Club există o legătură: amândoi au venit cu detașare pe Filiera Vatra Moldoviței
La ora 13:00, miercuri 3 februarie, jurnaliștii REPORTER DE IAȘI au intrat în biroul directorului Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Botoșani. Subiectul discuției: detașarea pensionarului Stelian Mețler, 69 de ani, de la Primăria Vatra Moldoviței (Suceava) la SGA Botoșani.
La 13:20, discuția a luat sfârșit. La 14:20, echipa REPORTER DE IAȘI era în fața casei lui Mețler din Darabani.
Iar la ora 15:00, brusc, lui Mețler i-a fost întreruptă detașarea. Practic, nu mai lucra la „Apele Române”.
Stelian Mețler, pensionarul despre care se presupune că făcea zilnic naveta Darabani-Botoșani (140 km dus-întors) ca să vină la serviciu, este tatăl lui Constantin Mețler, numărul 2 în „Apele Române”, la nivel național.
Ancheta jurnalistică a REPORTER DE IAȘI vine în continuarea celei prin care RECORDER a dezvăluit cum a ajuns o chelneriță, prin detașare, să ocupe un post strategic în Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad, aceeași instituție care-l angajase și pe Mețler senior.
Tatăl lui Mețler și tânăra chelneriță au ceva în comun: amândoi au fost angajați prin Filiera Vatra Moldoviței, primăria comunei din județul Suceava.
Salariul de angajare: 3.500 de lei net
Concedierea lui Stelian Mețler, în doar câteva ore, e ca un acord de recunoaștere a vinovăției. Pe scurt, reperele acestei spețe sunt limpezi ca lumina zilei. Stelian Mețler a fost detașat de la Primăria Vatra Moldoviței (județul Suceava) la Sistemul de Gospodărire a Apelor Botoșani.
Pe 22 iunie 2020, a fost încheiat contractul de muncă între Primăria Vatra Moldoviței și Mețler, iar pe 1 iulie, acesta a fost trimis la SGA Botoșani până pe 31 decembrie. Precizare: în plină pandemie COVID-19, detașările la instituții de stat au fost permise doar de la stat.
Salariul lunar brut al lui Mețler, plătit de SGA Botoșani, a fost fixat la 6.077 lei, aproximativ 3.500 de lei bani în mână. Cea mai recentă detașare a acestuia la SGA Botoșani e din 28 decembrie, deci cu trei zile înainte să-i expire cealaltă.
Manevra: angajat la SSM, face de fapt Inspecția Apelor
În acest caz, sunt mai multe elemente scandaloase:
1) Filiația: Stelian Mețler este tatăl lui Constantin Mețler, director general adjunct la Administrația Națională „Apele Române” (ANAR)
2) Cumul pensie-salariu: Stelian Mețler, detașatul de la Suceava la Botoșani, are 69 de ani și, din 2017 este pensionar. Anterior, a fost șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani. Luând și pensie și salariu de la stat, Mețler ajungea la 6-7.000 de lei net lunar
3) Manevra: Stelian Mețler a fost adus la Botoșani pe o poziție la securitate și sănătate în muncă (SSM), pentru care avea experiență, dar a activat la Inspecția Apei. „Pentru a lucra la «Inspecția Apei», trebuie să ai studii de specialitate, fie hidrotehnice, fie de chimie. Un astfel de inspector verifică poluări, eroziuni, sunt chestiuni destul de tehnice, de nișă”, a explicat o sursă din interiorul instituției
4) Suspiciunea: un pensionar de 69 de ani mai poate face zilnic naveta Darabani (domiciliu) – Botoșani (sediul SGA), dus-întors, adică 140 de kilometri? Și, în plus, să mai meargă și pe teren în control?
5) Similitudini: Primăria Vatra Moldoviței, de unde a fost detașat Mețler, este aceeași de la care a fost detașată și Simona Iancu, fosta chelneriță ajunsă pe o poziție importantă în Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad. Structura din Botoșani a „Apelor Române” este parte componentă a ABA Prut-Bârlad, cu sediul la Iași, condusă de Petru Avram, vicepreședinte al filialei judene a PNL
6) Controverse: Constantin Mețler (fiul de 38 de ani) este menținut pe poziția de numărul 2 în „Apele Române”, deși are un trecut tulbure. În 2014, pe când era inspector ITM București, a fost reținut, împreună cu un coleg, deoarece ar fi luat mită, 3.000 de lei, pentru a nu amenda o firmă pe care o verificau.
Într-o adresă trimisă presei, Mețler a susținut că a fost arestat nelegal în 2014 și a stat 10 zile în arest preventiv. „Fapt pentru care am acționat în instanță Statul Român”, a spus el. „În dosarul presupusei luări de mită am fost achitat în mod definitiv de către instanțele române în anul 2016”, a mai precizat actualul director.
Stelian Mețler a fost angajat în pandemie cu detașare de la Primăria Vatra Moldoviței, o filieră suspectă în cazul Apelor Române. Pe acolo a trecut și tânăra angajată ca dispecer, descoperită de RECORDERCostel Alexe l-a numit pe Mețler director general adjunct
Ulterior, în 2020, Mețler ar fi fost unul dintre trimișii directorului general ANAR pentru a schimba directori din filiale teritoriale ale „Apelor Române” cu membri sau simpatizanți PNL.
De notorietate este implicarea lui Constantin Mețler în schimbarea directorului de la Mureș, subiect al unei anchete RECORDER din toamna anului trecut. În ciuda protestelor publice ale federației sindicatelor de profil, Costel Alexe (fost ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, actual șef al PNL și al Consiliului Județean Iași) l-a numit totuși pe Mețler ca director general adjunct la „Apele Române”.
Directorul SGA Botoșani: „Nu am voie să dau declarații”
Principalele personaje ale acestui subiect au fost extrem de zgârcite cu declarațiile. Remus Iovu, șeful SGA Botoșani, chestionat miercuri la prânz despre Mețler senior: „Este plecat în teren. La Săveni. Mă opresc aici. Nu am voie să dau declarații. Faceți în scris, noi vă trimitem răspuns”.
Iovu a fost neconvingător cu răspunsul la întrebarea dacă Mețler venea zilnic la sediul din Botoșani. „Face naveta zilnic”.
Adică, pe scenariul de miercuri, Mețler ar fi parcurs așa: Darabani – Botoșani – Săveni – Botoșani – Darabani, în total aproape 220 de kilometri. Plus, controlul în sine. Un adevărat efort pentru un pensionar de 69 de ani.
Ca o paranteză: despre Remus Iovu s-a speculat că ar fi vărul lui Costel Alexe, fost ministru al Mediului, actual șef al CJ Iași și al filialei PNL. „Nu este adevărat. Eu l-am cunoscut în 2020”, a parat Iovu.
Deschidere: ABA Prut oferă răspunsuri în 30 de zile
În rezumat, Iovu a spus că toate relațiile despre Mețler pot fi obținute de la ABA Prut-Bârlad, instituția-mamă. La șefia acestei administrații este Petru Avram, consilier județean, vicepreședinte PNL și cumătru cu Costel Alexe.
REPORTER DE IAȘI a trimis 6 întrebări la ABA Prut-Bârlad, însă directorul și purtătorul de cuvânt nu au răspuns nici la telefon și nici în scris la întrebări. Ni s-a transmis că vom primi răspunsurile „în 30 de zile”! În gol a sunat telefonul și la Primăria Vatra Moldoviței.
Contactați telefonic în repetate rânduri, cei doi Mețler tată și fiu, Stelian și Constantin, nu au răspuns apelurilor. În cursul după-amiezii de ieri, la REPORTER au ajuns informații conform cărora fiul de la București știa cine îl sună, dar ar fi transmis că nu are nimic de declarat.
Soții Mețler: doi carieriști în companii de stat
Traseele profesionale ale membrilor familiei Mețler au fost legate de sistemul public. Stelian Mețler, acum pensionar, a lucrat zeci de ani la Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani pe care l-a și condus, iar în ultimii ani a fost detașat la SGA Botoșani.
Fiul acestuia, Constantin, în prezent director adjunct la „Apele Române”, a mai lucrat, tot aici: consilier al directorului general, șef al Corpului de Control, inspector Corp Control, toate aceste funcții fiind deținute din 2015 încoace, așa cum reiese din CV-ul depus pe site-ul ANAR.
Anterior, Constantin Mețler a fost salariat la Inspecția Muncii București și la Autoritatea de Sănătate Publică Botoșani, consilier la serviciul RUNOS.
Potrivit declarațiilor de avere ale lui Constantin Mețler (cea mai recentă din 2018), soția sa, Camelia, a înregistrat venituri, de-a lungul vremii, de la Ministerul Transporturilor, Compania Națională Aeroporturi București, Școala Superioară de Aviație Civilă sau, mai demult, de la Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Soția lui nea Stelică: „Are 25 de ani de navetă”
Mai volubili au fost Elena Mețler, soția lui Stelian, și celălalt fiu al familiei, ambii aflați la reședința din Darabani. „A ieșit la pensie de la ITM Botoșani la 65 de ani. Pe 23 martie (2017 – n.r.) a ieșit la pensie, de ziua lui, și după câteva luni s-a angajat la «Ape»”, a spus băiatul cel mare al familiei.
O pledoarie pentru Stelian a ținut soția sa, Elena. „De pe 1 mai 1995 până pe 23 martie 2017 a făcut naveta dimineață – seară (cât a lucrat la ITM Botoșani – n.r.)”, a spus Elena Mețler. Aceasta a susținut că soțul său a continuat naveta zilnică și din 2017 până în prezent cât a activat la SGA Botoșani.
A fost demis în ziua în care REPORTER a întrebat de el
În maximă grabă, cât jurnaliștii REPORTER DE IAȘI documentau „cazul Mețler”, conducerea ABA Prut-Bârlad s-a lepădat de pensionarul din Darabani.
„Raportat la prevederile Actului Adițional (...) din 28.12.2020 (...) începând cu data de 04.02.2021, încetează acordul de voință al Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad, cu privire la detașarea dumneavoastră, pe postul de inginer la compartimentul SSM – SGA Botoșani. Ultima zi de detașare în cadrul Administrației Bazinale de Apă Prut – Bârlad este 03.02.2021”, se arată în respectiva decizie.
Din partea instituției a semnat directorul Petru Avram, iar la primire este semnătura lui Stelian Mețler. A cărui carieră în „Apele Române” a fost curmată miercuri.
RECORDER: Cazul chelneriței cu 5 ani la Master
La începutul acestei săptămâni, RECORDER a făcut publică detașarea Simonei Iancu de la Primăria Vatra Moldoviței la ABA Prut-Bârlad. O tânără fără experiență în domeniu, fără cunoștințe elementare de specialitate, a fost plantată într-o poziție cheie, fără concurs.
Cazul s-a viralizat puternic și a atras și primele reacții ale autorităților. Astfel, procurorii DNA au descins la „Apele Române”, iar Tánczos Barna, ministrul Mediului, și Florin Cîțu, prim ministru, au promis controale pe linie guvernamentală.
Alt detașat la Apele Române, politrucul Andrei Rîznic. Scria după alegeri că PNL va face lucruri importante. Primul lucru făcut: să-i dea o sinecură lui Andrei RîznicCazul Rîznic-Apele Române Pașcani
Un caz cel puțin la fel de revoltător a fost dezvăluit de REPORTER DE IAȘI acum o lună: numirea vicepreședintelui PNL Pașcani la conducerea Sistemului Hidrotehnic Independent (SHI) din localitate.
În primăvara trecută, Alina Apostol, primarul din Ciortești, l-a angajat pe Rîznic ca administrator public. Între Pașcani și Ciortești sunt 117 km și două ore de mers cu mașina.
După câteva zile, Rîznic a fost detașat la filiala din Pașcani a „Apelor Române”, iar după o scurtă perioadă a ajuns șef. Fără concurs, fără să aibă studii de specialitate, doar pe baza carnetului de partid.
Din trecutul lui Rîznic: studii la o universitate privată, nu-și ridicase nici diploma, fost cârciumar, cea mai mare parte a veniturilor din 2019 le-a obținut în urma pariurilor sportive. Iar în noiembrie 2020, deci în luna premergătoare alegerilor parlamentare, a avut peste 90 de postări politice pe pagina sa de Facebook, susținând în general PNL și în special candidații de la Iași pentru Senat și Camera Deputaților.
Povestea lui Ianculescu de la Târgu Mureș a distrus imaginea PNL
În luna ianuarie 2020, după ce PNL a ajuns la guvernare, la șefia Apelor Române a fost numit Ervin Molnar, un om de partid. Rând pe rând, au fost schimbați din funcții mai mulți directori de administrații bazinale, fiind înlocuiți cu membri sau simpatizanți PNL.
La Mureș, au fost trimiși Marius Hofman, membru al Corpului de Control, și Constantin Mețler, actual directorul general adjunct al Administrației Naționale „Apele Române”. Scopul: schimbarea directorului Ovidiu Ianculescu. Acestuia i s-a promis că, dacă se retrage, rămâne pe poziția de inginer-șef.
Cazul a fost dezvăluit de RECORDER, în toamna anului trecut. „Am intrat la mijlocul discuției care s-a purtat la ABA Mureș, unde domnul Ianculescu a fost invitat. Eu nu am călcat niciodată pe la SGA Mureș. Eu i-am spus de mai multe ori domnului Ianculescu în acea discuție că e decizia lui. Să lăsăm instanțele să decidă dacă a fost presat”, a spus Mețler pentru ziarul Libertatea.
Constantin Mețler era pe atunci tot membru al Corpului de Control. După ce s-au rezolvat numirile politice din teritoriu, a scris Libertatea, la „Apele Române” s-a mai creat un post de director adjunct pe care a fost instalat Mețler.
Stelian Mețler deține o vilă cochetă în DarabaniÎntrebările pe care REPORTER DE IAȘI le-a adresat conducerii ABA Prut – Bârlad încă de miercuri și la care directorul Petru Avram nu a răspuns:
1) De ce este detașat pensionarul de 69 ani Stelian Mețler pe serviciul SSM, el lucrând de fapt pe Inspecția Apelor?
2) Cu ce studii figurează la angajare Stelian Mețler și ce studii sunt necesare pentru Inspecția Apelor?
3) Cum poate face Stelian Mețler naveta de 140 km (dus - întors) în fiecare zi, la vârsta de 69 de ani?
4) Câte posturi sunt vacante la SGA Botosani și pe ce domenii?
5) De ce este angajat de peste 3 ani cu prelungire a detașării din 6 în 6 luni, locul oficial de muncă fiind tot Primăria Vatra Moldoviței ca și în cazul dispecerei Simona Iancu?
6) Ce relații există între directorul ABA Prut Petru Avram și primarul comunei Vatra Moldoviței?