O nouă numire scandaloasă făcută de PNL! Un hipopotam securistoid pus în fruntea instituției care gestionează domeniile de internet .ro
Secretariatul General al Guvernului PNL a numit în data de 22 mai un nou director general la Institutul Național de Cercetare în Informatică (ICI), institut care gestionează domeniile de internet .ro.
Este vorba de Victor Vevera, fost director tehnic în acest Institut, reclamat anul trecut la CNATDCU pentru suspiciuni de plagiere a tezei de doctorat chiar de către instituția care i-a acordat titlul de doctor: Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV) din subordinea SRI. Vevera a lucrat și în serviciul de informații al Ministerului de Interne, fostul „Doi și-un sfert”, scrie HotNews.ro .
Informația pe scurt:
- Secretariatul General al Guvernului a numit luna trecută, fără concurs, un nou director general la Institutul Național de Cercetare în Informatică (ICI), institut care gestionează domeniile de internet .ro.
- Noul director general este Victor Vevera, care a fost anterior director tehnic în cadrul ICI. Acesta a lucrat în trecut și în serviciul de informații al Ministerului de Interne, fostul „Doi și-un sfert”.
- Numirea este controversată deoarece, anul trecut, Victor Vevera a fost reclamat la CNATDCU-MEN pentru suspiciuni de plagiat a tezei de doctorat chiar de către instituția care i-a acordat titlul de doctor: Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV) din subordinea SRI.
- Ce spune legea despre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească directorul general al unui institut national de cercetare.
- ICI argumentează că decizia privind plagierea tezei de doctorat de către lui Victor Vevera se află pe rolul instanței.
Victor Vevera a fost numit luna trecută, fără concurs, director general al ICI. Anterior acesta ocupa poziția de director tehnic. Numirea sa la conducerea ICI este controversată în condițiile în care Victor Vevera a fost reclamat anul trecut la CNATDCU-Ministerul Educației pentru suspiciuni de plagiere a tezei de doctorat chiar de către instituția care i-a acordat titlul de doctor: Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV) din subordinea SRI.
"Cu referire la suspiciunea de plagiat privind teza de doctorat cu titlul 'Intelligence-ul ;și documentarea deciziei politice. Motivația pentru comunicare și comunicare motivațională elaborată de domnul Adrian-Victor P. Vevera, sub coordonarea dlui prof. univ. dr. Cristian Troncotă
Hotărăște
1. Aprobarea raportului elaborat de Comisia de analiză la data de 21.01.2019 raport care confirmă suspiciunile de plagiat.
Comisia de analiză a evaluat teza de doctorat în raport cu sesizarea sus menționată concluzionând că există preluări integrale sau parțiale din textul sursă, fără citarea acesteia și fără menționarea autorului, fie în teză, fie în bibliografie, conform anexei raportului de analiză (..).", se arată în decizia Comisiei de Etică din cadrul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV) din subordinea SRI.
În raportul de analiză a tezei sale de doctorat, membrii Comisiei de Analiză spun că au constatat următoarele:
"1. Coeficientul de similitudine 1 (procent al documentelor analizate care au fost identificate în alte surse, excluzând fragmente găsite în Baza de Date cu Acte Legale) este de 56,7%;
2. Coeficientul de similitudine 2 (Numărul de pocente al documentelor analizate găsite în alte surse, exceptând fragmentele găsite în Baza de Date a Actelor legale - numai fagmentele mai mari de 25 de cuvinte sunt luate în considerație) este de 45,5%.
(...)
Referitor la celelalte situații de similitudine, s-a constatat preluarea integrală sau parțială din textul sursă, fără citarea sursei și menționarea autorului a unui număr de 35.751 cuvinte (din totalul de 77.917 cuvinte al tezei) din sursele (..)".
Potrivit HG 576/2016 , privind aprobarea Metodologiei de concurs pentru ocuparea funcţiei de director general la institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, pentru a deține funcția de director general în cadrul unui institut de cercetare, este nevoie să fii cel puțin cercetător grad II, care se obține prin doctorat.
În aceeași lege, se menționează că directorul general al unui astfel de institut nu trebuie să fi fost sancționat pentru abateri de la normele de etică și bună conduită în activitatea de cercetare-dezvoltare.
Acum doi ani, jurnalista Emilia Șercan scria în PressOne că și Florina Vevera, soția lui Victor Vevera, a fost reclamată pentru plagiat de Comisia de Etică a Academiei SRI.
- "În perioada în care PDL s-a aflat la guvernare, Florina Vevera a fost consilier personal al Elenei Udrea, pe atunci ministru al Dezvoltării Regionale. Soțul ei, Adrian Victor Vevera, a fost ofițer în serviciul de informații al Ministerului de Interne, mai cunoscut sub denumirea de „Doi și-un sfert”. El a deținut mai multe funcții publice în aceeași perioadă: a fost pe rând consilier personal al premierului Emil Boc, consilier personal al ministrului Telecomunicațiilor Valerian Vreme, iar apoi a fost numit director general al Transelectrica, una dintre companiile-cheie ale sistemului energetic național.", scria Emilia Șercan în PressOne.ro.
Atât Florina Vevera, cât și Victor Vevera l-au avut ca și conducător de doctorat pe profesorul Cristian Troncotă.
În martie 2019 , Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a retras 16 titluri de doctor obținute la Academia SRI, printre care și pe cel al Florinei Vevera, soția lui Victor Vevera.
De notat că și Valerian Vreme, fost ministru al Comunicațiilor, a ajuns să lucreze tot în ICI după ce nu a mai fost ministru.
- ICI: Decizia privind plagierea tezei de doctorat de către Victor Vevera se află pe rolul instanței
Contactat de HotNews.ro pentru un punct de vedere legat de acuzațiile de plagiat și numirea sa la vârful ICI, Victor Vevera a cerut să adresăm întrebări oficiale pe adresa de e-mail a Institutului de Cercetare pe care a fost numit să-l conducă.
ICI a răspuns luni, 15 iunie, întrebărilor HotNews.ro confirmând numirea lui Vevera la conducerea instituției.
- "Victor Vevera a fost numit la conducerea ICI București în data de 22 mai 2020 de către entitatea coordonatoare pentru a asigura buna funcționare a activității instituției până la organizarea concursului. Comisia de Etică este o comisie internă a ANIMV care a precizat că există suspiciune de plagiat. La acest moment decizia se află pe rolul instanței", se arată în răspunsul ICI.
ICI, un institut care acordă salarii și prime mari fără rezultate notabile. Cazul Valeriu Zgonea
HotNews.ro a scris în exclusivitate anul trecut că Valeriu Zgonea, fostul președinte al Camerei Deputaților, exclus din PSD în 2016 după ce i-a cerut demisia lui Liviu Dragnea, a ajuns să reprezinte Institutul național de cercetare în Informatică (ICI) la conferințe internaționale.
Zgonea, de profesie inginer de căi ferate, a participat în perioada 15-19 octombrie 2018, la Amsterdam, ca reprezentant al ICI, la conferința internațională organizată de RIPE NCC, organizație care administrează resursele de numerotație internet (adrese IP) pentru Europa, Orientul Mijlociu și Asia Centrală.
Despre controversatul Institut Național de cercetare în Informatică (ICI), care trăiește din gestionarea domeniilor .ro, o resursă limitată a statului, HotNews.ro a scris în vara anului 2017 că acordă salarii și prime uriașe în lipsa unor performanțe notabile.
Doina Banciu, director general in perioada 2009-2016 al ICI, a avut în luna decembrie 2015 venituri brute din salarii, plus bonus de performanță și prime în valoare de 47.678 (peste 10.700 de euro), potrivit unui document obținut de HotNews.ro cu salariile tuturor angajaților ICI. Veniturile încasate de Doina Banciu reprezentau 8,5% din profitul ICI pe 2015.
Pentru detalii citește: EXCLUSIV Salarii si prime uriase pentru angajatii Institutului care traieste din gestionarea domeniilor .ro, in lipsa unor performante notabile: Doina Banciu, fosta sefa ICI, a avut un venit brut de 10.700 de euro in luna decembrie 2015, respectiv 8,5% din profitul ICI din acel an
Iesită la pensie, Doina Banciu a fost numita consilier onorific la Ministerul Comunicațiilor, condus atunci de Lucian Șova, 'pentru calitățile sale recunoscute, atât la nivel profesional, cât și academic'. Lucian Sova a fost coleg cu soțul Doinei Banciu în Ministerul Transporturilor, în mandatul lui Miron Mitrea.
În decembrie 2017, HotNews.ro a scris că Doina Banciu a ajuns din nou în conducerea Institutului, fiind aleasă în funcția de președinte al Consiliului Științific și membru în Consiliul de Administrație al ICI, funcții pe care le ocupă și în prezent.