O nouă meserie în China: Cum se desfășoară operațiunile de salvare și recuperare a animalelor de companie
Pe măsură ce economia Chinei a înflorit, numărul animalelor de companie a crescut exponential, iar oamenii sunt tot mai dispuși să investească sume considerabile pentru prietenii lor necuvântători . Astfel, a apărut o nouă meserie.
Animale de companie FOTO Freepik
Într-o epocă în care inovațiile tehnologice transformă viețile oamenilor, în China a apărut o nouă meserie, dedicată animăluțelor de companie. Noii detectivi moderni au devenit adevărați eroi pentru stăpânii patrupezilor.
Potrivit cifrelor oficiale, la sfârșitul anului 2022, în zonele urbane ale țării existau aproximativ 117 milioane de animale de companie.
Companii de salvare a necuvântătoarelor
Atunci când un animal de companie dispare, proprietarii au opțiunea de a apela la companii precum Lan Ling, o echipă asemănătoare „A-Team”, specializată în căutarea animalelor pierdute, care folosește tehnologie mai ceva ca FBI-ul, potrivit EFE.
Detectivii din echipa Lan Ling sunt echipați pentru a face față oricărei misiuni. Au în dotare: ochelari de vedere pe timp de noapte, drone, spectrometre, detectoare de căldură, echipament de alpinism, scripeți și plase de tot felul, stații de emisie-recepție cu rază lungă de acțiune, lanterne speciale și multe altele.
Echipa deține un „cartier general” în periferia Beijingului și este compusă din 18 membri, inclusiv veterani ai armatei. Aceștia îndeplinesc cerințe variate, de la abilități atletice până la cunoștințe avansate despre comportamentul animalelor.
„Deținătorii de animale de companie sunt acum mai preocupați de acestea și de bunăstarea lor”, explică Liu Yin Tong, liderul echipei Lan Ling.
Găsirea unui animal pierdut necesită abilități complexe, deoarece fiecare caz este unic. Liu exemplifică cum pentru a salva o pisică au trebuit să alerge după ea timp de doi kilometri. Anticiparea comportamentului animalului și înțelegerea motivelor pentru care a fugit sunt aspecte esențiale în rezolvarea cu succes a unui caz.
Luo Luo, un ciobănesc german, este un membru-cheie al echipei și este specializat în găsirea nu doar a câinilor, ci și a pisicilor, păsărilor și chiar reptilelor. Expertul cu blană poate reprezenta diferența dintre găsirea și pierderea definitivă a unui animal.
Compania Lan Ling a salvat în ultimii ani aproximativ 5.000 de animale în orașele mari ale Chinei, precum Beijing, Shanghai și Wuhan, inclusiv animale sălbatice sau protejate, în colaborare cu autoritățile.
Costul serviciilor
Desigur, aceste servicii de detectivi pentru animale de companie vin la pachet cu costuri destul de ridicate. Deși tarifele exacte variază în funcție de dificultatea cazului și de resursele implicate, ele pot începe de la 3.000 de yuani (aproximativ 379 de euro) și pot ajunge până la 30.000 de yuani (aproximativ 3.788 de euro).
Cu toate acestea, pentru detectivii implicați, misiunea depășește profitul. Banii câștigați din aceste investigații le permit să salveze și să găsească adăposturi pentru animalele fără stăpân sau abandonate.
În același timp, echipa de detectivi pentru animale de companie face un apel către iubitorii de animale să adopte, în loc să cumpere. Cu sute de milioane de vizualizări și comentarii pe videoclipurile și poveștile de revedere a animalelor pierdute, pasiunea pentru animale de companie în China este evidentă.
Într-un incident din ianuarie, revederea emoționantă dintre o bătrână din Hubei și câinele ei, salvată de detectivi, a fost urmărită de 50 de milioane de internauți chinezi. Detectivii pentru animale de companie folosesc, de asemenea, rețelele de socializare pentru a ajuta la găsirea animalelor pierdute, în paralel cu tehnicile lor sofisticate de investigație.
Sursa: adevarul.ro