O nouă lovitură?/China se retrage discret din „prietenia fără limite” cu Putin

O nouă lovitură?/China se retrage discret din „prietenia fără limite” cu Putin

De la "prietenia fără limite" anunțată de Xi Jinping și Vladimir Putin în februarie anul trecut la Beijing s-a ajuns în scurt la "întrebările" și "îngrijorările" despre războiul din Ucraina ridicate de chinezi la întâlniresa din Uzbekistan, potrivit Inside Over.

Vladimir Putin si Xi JinpingFoto: Alexei Druzhinin / AP - The Associated Press / Profimedia

Parteneriatul strategic dintre Rusia și China traversează o fază fără precedent, care coincide, printre altele, cu dificultățile militare evidente întâmpinate de Moscova în războiul tot mai complicat din Ucraina.

"Înțelegem întrebările și preocupările dumneavoastră în această privință și, în timpul întâlnirii de astăzi, vom explica, desigur, în detaliu poziția noastră pe această temă, deși am mai vorbit despre aceasta", a spus Putin la summitul Organizației de Cooperare ddin Uzbekistan, potrivit agenției ruse de presă Tass.

Câteva indicii că lucrurile s-au schimbat

La finalul întâlnirii oficiale dintre Xi și Putin, Beijingul nu a făcut nicio declarație cu privire la războiul din Ucraina. De fapt, în relatarea chineză a întâlnirii, nu a apărut nicio mențiune despre "Ucraina" sau vreo referire la "prietenia fără limite" sino-rusă.

Un alt indiciu potențial revelator al unei situații delicate este loialitatea pe care Putin a dorit să o arate Chinei. "Lumea trece prin multe schimbări în acest moment. Singura constantă este prietenia și încrederea reciprocă dintre Rusia și China', ar fi spus Putin, potrivit postului de televiziune de stat CCTV.

Discutie intre Vladimir Putin si Xi Jinping Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

Având în vedere toate acestea, nu există nicio îndoială că relația cu Moscova - de altfel inevitabilă - îl forțează pe Xi să meargă pe o linie din ce în ce mai fină.

În timp ce Xi vede Rusia ca pe un aliat cheie în confruntarea pe distanțe lungi cu SUA și NATO, președintele chinez nu are intenția de a se izola de blocul occidental și nici nu este dispus să riște sancțiuni sau alte probleme economice pentru a fi văzut ca un fel de ajutor de război al lui Putin.

Preocupările Chinei

După mai mult de 200 de zile de lupte, Rusia se confruntă cu multiple eșecuri în Ucraina. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că China este îngrijorată de modul în care se desfășoară misiunea Moscovei. Ceea ce este surprinzător, în orice caz, este faptul că Putin a fost cel care a recunoscut preocupările Beijingului.

În orice caz, în ultimele luni, Dragonul a evitat să își critice în mod deschis partenerul rus în legătură cu Ucraina. Acum, însă, devine dificil pentru Beijing să continue pe această cale.

Într-adevăr, este din ce în ce mai evident că echilibrul geopolitic din regiune s-a schimbat într-o direcție nefavorabilă lui Putin, sau cel puțin nu mai este favorabil liderului rus, așa cum era în urmă cu câteva luni.

Prin urmare, China este îngrijorată nu numai de creșterea tensiunilor internaționale, care s-ar putea extinde de la Kiev la Taiwan, ci și de investițiile vizibile făcute pe teritoriul ucrainean legate de Belt and Road (și care acum s-au dus în fum). Xi Jinping ar putea fi îngrijorat de viitorul Chinei.

În afară de China, Organizația de Cooperare de la Shanghai include Rusia, India, Pakistan, Turcia și mai multe state post-sovietice, fără a mai menționa Iranul, care a semnat un memorandum pentru a se alătura grupului.

Ei bine, acțiunea Moscovei în Ucraina ar putea provoca o dezaliniere între mulți dintre membrii săi și blocul occidental. China ar trebui să ia măsuri adecvate pentru a evita posibilele contraperformanțe economice. Și o izolare care s-ar putea dovedi mortală.

Biden și Xi FOTO: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Ajutorul militar chinez pentru Rusia nu s-a materializat / Schimburile comerciale au crescut

Pe lângă faptul că Beijingul nu a oferit sprijin direct efortului de război rusesc, companiile de stat chineze au evitat în mare să încheie noi contracte cu producătorii de petrol din Rusia, în pofida discounturilor mari oferite de Moscova.

Cu toate acestea, China a refuzat să condamne acțiunile Rusiei în Ucraina și a criticat Vestul din cauza sancțiunilor fără precedent îndreptate împotriva Moscovei, precizând însă că nu ia măsuri pentru a le eluda.

Mai mult, volumul schimburilor comerciale dintre Moscova și Beijing a crescut în primul trimestru al anului și cele două părți au anunțat un „parteneriat” fără limite după vizita ministrului de Externe rus Serghei Lavrov în China, la sfârșitul lunii martie.

Occidentul poate convinge China să nu sprijine total Rusia

Robert Zoellick, fost președinte al Băncii Mondiale și fost adjunct al unui secretar de stat american, sugerează că Statele Unite ar trebui să facă mai mult și să recunoască nevoile și frustrările țărilor ‘abstinente’ și, în colaborare cu instituțiile internaționale, să încerce să răspundă acestor nevoi. Împreună cu instituțiile internaționale, Washingtonul ar putea crea niște punți ale bunăvoinței prin vaccinuri sau alte inițiative legate de sănătate sau întărind relațiile comerciale.

Mai mult, el încurajează Statele Unite să încerce să convingă China să se delimiteze de Rusia, iar SUA să recunoască sectoarele în care interesele Washingtonului și cele ale Beijingului sunt reciproce. „Pe scurt, trebuie să evităm tentația de a mai considera Rusia și China ca un conglomerat din anii ’50”, spune el. “Trebuie să facem o diferență și, poate că într-o zi, vom putea forma din nou un triunghi“.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”