O nouă lovitură primită de Teoria Supersimetriei dinspre CERN

O nouă lovitură primită de Teoria Supersimetriei dinspre CERN

O nouă descoperire realizată la CERN reprezintă o lovitură dură pentru Teoria Supersimetriei, o teorie din fizica particulelor menită să umple golurile lăsate de Modelul Standard, conform unui studiu publicat luni în revista Nature Physics, transmite AFP.

Pentru prima oară cercetătorii din cadrul Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN) au observat mecanismul extraordinar de rar prin care un quarc "charm" se transformă într-un quarc "up". Această transformare, devenită posibilă grație acceleratorului de particule de la CERN, Large Hadron Collider (LHC), a avut loc exact după cum prezicea Modelul Standard din fizică.

Quarkul este o particulă elementară care interacționează prin forța nucleară puternică și care constituie materia "grea" (numită și barionică) din care sunt construiți protonii și neutronii. Quarcurile sunt de șase tipuri: up (u), down (d), strange (s), charm (c), bottom (b) și top (t).

Încercările anterioare de a transforma quarcurile "charm" au avut rezultate contradictorii, mulți fizicieni alegând să apeleze la o teorie complementară, cea a Supersimetriei pentru a putea să-și explice interacțiunile de la acest nivel al particulelor.

În fizica particulelor elementare, Modelul Standard, elaborat la începutul anilor '70, reprezintă consensul actual asupra constituenților de bază ai materiei și a forțelor fundamentale care descriu interacțiunile dintre aceștia. Acesta înglobează un total de 36 de particule considerate fundamentale (fără substructură), la care se adaugă încă 2 particule ipotetice și 4 tipuri de forțe.

Acest model nu reușește (cel puțin deocamdată) să explice ce este materia și energia întunecată, nu poate integra una dintre cele patru forțe fundamentale, gravitația, și este incompatibil cu o serie de observații recente privind oscilația neutrinilor.

Pentru a acoperi aceste lacune unii fizicieni au venit cu ideea supersimetriei, teorie care pornește de la postulatul că fiecare particulă a cărei existență este prevăzută de Modelul Standard are o particulă parteneră, supersimetrică, opusă, cu spinul diferit cu 1/2. Deocamdată însă, în cadrul experimentelor desfășurate la CERN nu a fost găsit niciun argument care să susțină această teorie.

În schimb, rezultatele obținute recent "sunt compatibile perfect cu Modelul Standard și suprimă necesitatea unei teorii alternative" (așa cum este cea a Supersimetriei), a explicat pentru AFP Guy Wilkinson, coordonatorul acestor experimente în care a fost observată transformarea quarcurilor.

Cu toate acestea, adaugă el, "este foarte greu să ucidem Supersimetria, care este o hidră cu numeroase capete". Însă, "dacă nu se va observa nimic în următorii doi ani, această teorie se va afla într-o poziție dificilă, iar numărul adepților săi va scădea".

AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...