O nouă falie seismică a fost descoperită la Wellington
O nouă falie geologică susceptibilă să genereze un cutremur puternic a fost descoperită la Wellington, confirmând expunerea la risc seismic a capitalei Noii Zeelande, au anunțat miercuri oamenii de știință de la National Institute of Water and Atmospheric Research (NIWA) citați de AFP.
Potrivit specialiștilor, falia Aotea pleacă din portul Wellington spre suburbiile din sud, traversând centrul orașului. Ultimul cutremur cauzat de această falie s-a produs acum aproximativ 6200 de ani.
"Noi credem ca intervalele (între două mișcări seismice) sunt de ordinul a câteva mii de ani", a declarat geologul Philip Barnes, precizând că specialiștii nu au nici o idee în legătură cu probabilitatea viitoarei mișcări tectonice.
Zeci de falii traversează zona Wellington, iar una dintre acestea poate produce un cutremur cu magnitudinea de 8,5 grade, scrie AFP.
Din acest punct de vedere, Wellington-ul este comparabil cu Istanbulul, San Francisco, Los Angeles, Seattle și Tokyo, a declarat seismologul Russ Van Dissen.
Noua Zeelandă se află pe "Cercul de Foc al Pacificului", unde plăcile continentale intră frecvent în coliziune provocând o importantă activitate seismică.
În februarie 2011, un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade s-a produs în regiunea Canterbury, în jurul orașului Christchurch, ucigând 185 de oameni.
În 1855, Wellingtonul a suferit cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în Noua Zeelandă. Seismul cu magnitudinea de 8,2 grade, care a provocat numai patru decese, a schimbat complet geografia orașului a cărui suprafață s-a mărit, înaintând în mare cu 200 de metri.
Începând din iulie 2013 până acum, trei cutremure cu magnitudinea de 6,3 grade sau mai mare au fost înregistrate în Noua Zeelandă, dar fără a produce pagube semnificative, mai notează AFP.
AGERPRES