O nouă explicație pentru obiectul care a luminat cerul Kievului VIDEO
O lumină sesizată miercuri noaptea pe cerul Kievului a stârnit o mulțime de speculații. Oficialii de la Kiev au bănuit la început că ar fi vorba despre un satelit NASA care a căzut pe Pământ, însă agenția spațială americană a afirmat pentru BBC că acesta se afla încă pe orbită în momentul producerii enigmaticului incident, relatează BBC.
Lumina ar fi putut proveni de la un meteorit care a intrat în atmosferă. Foto Captură video Twitter
Ulterior, oficialii ucraineni au afirmat că lumina ar fi putut proveni de la un meteorit care a intrat în atmosferă.
Forțele aeriene ucrainene au fost convinse că nu a fost vorba de un atac aerian lansat de ruși.
De asemenea, a fost lansată o alarmă de raid aerian , însă „apărarea aeriană nu a fost în funcțiune”, a transmis pe Telegram liderul administrației militare din capitala ucraineană, Serhii Popko.
În plus, Popko a afirmat că lumina ar fi fost cauzată de căderea pe Pământ a unui satelit spațial NASA, făcând aluzie la satelitul retras de 300 de kilograme despre care agenția spațială a transmis că urma să reintre în atmosferă miercuri.
RHESSI, care a fost utilizat pentru a sesiza erupțiile solare, a fost lansat pe orbita joasă a Pământului în anul 2002 și a fost scos din uz în 2018, conform NASA.
Totuși, Rob Margetta, de la Biroul de Comunicații al NASA, a afirmat că RHESSI se afla încă pe orbită în momentul producerii evenimentului și urma să reintre în atmosferă în cursul nopții.
Conform site-ului de urmărire a sateliților Satflare, RHESSI nu se afla în apropierea Ucrainei în acel moment.
Pe rețelele de socializare ucrainene au apărut o mulțime de teorii și meme-uri despre ce ar fi putut fi lumina, o teorie populară fiind aceea că ar fi fost provocată de extratereștri.
Însă, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene, Iuri Ihnat, a afirmat pentru televiziunea ucraineană că lumina a fost observată din nord și deasupra Belarusului.
Oficialii de la Kiev au mai afirmat că este de competența specialiștilor să stabilească despre ce este vorba.
Sursa: adevarul.ro