O nouă eră a războiului high-tech a început în Ucraina. Kievul are o armată IT de 250.000 de oameni și și-a creat propria platformă de Inteligență Artificială
Ucraina și-a dezvoltat și implementat propriile platforme de inteligență artificială (AI) în cele mai stricte condiții pentru a crea ceva dincolo de ceea ce armatele occidentale au considerat posibil.
Foto Shutterstock
Inteligența Artificială (AI) a jucat în liniște un rol semnificativ în modul în care Ucraina a reușit să se descurce atât de bine împotriva unui adversar mai mare și aparent mai puternic din Rusia, oferind națiunii mai mici o gamă largă de avantaje pe care altfel nu le-ar avea.
„Ucrainenii fac o mulțime de lucruri”, a declarat Brett Velicovich, un colaborator Fox News. „Vreau să spun, această inovație pe câmpul de luptă este în afara acestei lumi chiar acum. Și, sincer, guvernul SUA, guvernele occidentale, habar n-au de inovația care are loc. Nu pot ține pasul. Ucrainenii se mișcă prea repede”, a adăugat el.
Revista National Defense a numit războiul din Ucraina un „teren de testare fără precedent pentru AI”, cu „folosirea în prezent omniprezentă de drone și muniții sofisticate de ambele părți” și „capacități autonome îmbunătățite de AI în zbor, țintire și tragere”.
Ucraina și-a creat propria platformă AI
George Dubinski, ministrul adjunct al transformării digitale din Ucraina, a declarat că o parte cheie este faptul că țara a decis să-și creeze propria platformă AI, care a permis inginerilor să o adapteze pentru o anumită utilizare.
Ministerul a analizat zece platforme AI înainte de a decide că va beneficia mai mult de una originală, pe care a început-o la jumătatea anului 2022 și a fost implementată până la sfârșitul anului. Dubinski a subliniat că ministerul lucrează în mod constant pentru a o îmbunătăți și dezvolta în continuare. Platforma originală a permis, de asemenea, Ucrainei să folosească datele de care avea nevoie fără a depăși și a trimite tipul greșit de informații unei companii comerciale.
Un expert inginer ucrainean care s-a recomandat „Max” a vorbit despre imensa rețea de camere de televiziune cu circuit închis și alte infrastructuri de monitorizare din țară care au permis armatei să folosească pe scară largă vederea computerizată. Acoperirea AI s-a concentrat în principal pe modele de limbaj mari și pe platforme AI generative, cum ar fi Bard de la Google și ChatGPT de la OpenAI, dar viziunea computerizată, care se concentrează pe interpretarea și analiza datelor vizuale printr-o platformă AI, a arătat avantaje mari pentru o gamă largă de industrii.
„Capturile de ecran de pe Google Maps, de la forțele de rezistență din teritoriile ocupate și cantitatea de mesaje a fost într-adevăr prea mare”, a explicat Max. „Am decis că trebuie să automatizăm acest lucru“.
Datorită utilizării pe scară largă a dronelor, armata ucraineană a putut să-i urmărească pe suspectații de crime de război în timpul invaziei și mișcările trupelor Rusiei. Cu filmările capturate, AI poate identifica și clasifica elemente individuale pentru utilizatori. Tehnologia a ajutat trupele ucrainene să facă distincția între dronele Shahed 136 de fabricație iraniană, cunoscute sub numele de dronă kamikaze, și rachetele standard. AI a ajutat, de asemenea, la îmbunătățirea țintirii și eficacității bombelor cu laser ghidat.
Cea mai impresionantă performanță pe care a realizat-o Ucraina prin dezvoltarea sa AI a fost faptul că inginerii au făcut toate acestea cu o fracțiune din bugetul pe care l-au folosit companiile americane. „Ei știu de ce au nevoie „imediat, deoarece primesc feedback și doar construiesc toate aceste kituri, scot camerele de pe iPhone-uri și le atașează la ceea ce se numește dispozitive Raspberry Pie, care pot crea un sistem de direcționare desemnat.”
Armata IT a Ucrainei are 250.000 de oameni
Acele fabrici s-au dezvoltat cu ajutorul a aproximativ 250.000 de participanți ai unei „armate IT” din Ucraina, care s-a adunat când a început războiul, recrutând oameni care pretindeau că au anumite abilități și erau dispuși să ajute la dezvoltarea tehnologiei și la repararea echipamentului necesar pentru a duce războiul și să-și apere patria.
„Inginerii ucraineni sunt de fapt atacați și fac tot posibilul pentru a câștiga acest război, și nu este același lucru... dacă vorbim despre inginerii ruși. Cred că încearcă să evite să fie conectați la acest război“, a spus Max.
„Abia acum vedem pe canalele rusești Telegram că au început să colecteze date.”
Întrebat dacă Ucraina a accesat în vreun fel seturi de date rusești pentru a ajuta la antrenarea platformelor sale și la îmbunătățirea capacităților, ministrul și Max au spus doar: „Să spunem că ne facem treaba cu succes”.
Ucraina rămâne în permanentă comunicare cu „marile companii și proiecte”, dar viceministrul nu a putut spune care, doar că au discutat cu companii din Uniunea Europeană și India pentru a dezvolta elemente „deosebite” pentru sistemele lor.
Software-ul ucrainean pentru desfășurarea operațiunilor militare este găzduit pe serverele cloud ale marilor companii de tehnologie din străinătate. Firmele finlandeze furnizează date pentru țintire, iar firmele americane oferă comunicații prin satelit. O rețea de aliați cu diferite niveluri de determinare ajută la asigurarea Ucrainei și la aplicarea sancțiunilor împotriva Rusiei.
Noile granițe creează noi provocări. Participarea tot mai mare a populației civile ridică probleme juridice și etice. Companiile private situate în afara zonei fizice de conflict pot deveni ținta unor atacuri virtuale sau armate.
Sursa: adevarul.ro