Se discută tot mai mult despre faptul că bărbații ar trebui să se așeze pe vasul de toaletă pentru a urina – unii experți spunând că este bine pentru sănătate și pentru periuțele de dinți ale familiei – dar unde ascultă ei acest sfat? Datele furnizate de YouGov au făcut lumină asupra locurilor din Europa în care este cel mai probabil ca bărbații să se așeze pentru a face pipi. Agenția britanică de sondaje a efectuat o cercetare în 13 țări pentru a afla preferințele bărbaților în materie de urinare, dezvăluind o diferență clară între cei care se așază și cei care stau în picioare, în întreaga lume, relatează Euronews.com .
YouGov spune că a fost îndemnată să corecteze o „omisiune flagrantă” în datele sale, după ce un jurnalist i-a reproșat că nu are date despre câți bărbați britanici se așază ca să urineze. Asta în ciuda unei serii de afirmații în jurul beneficiilor acestei practici pentru bunăstarea mintală și fizică, pe lângă relațiile mai prietenoase cu femeile din casă.
Dintre europeni, bărbații germani sunt cei mai predispuși să se așeze pentru a urina
62% dintre ei spun că fac acest lucru „de fiecare dată” sau „de cele mai multe ori”. Suedezii sunt pe locul al doilea în topul celor mai predispuși bărbați europeni să facă acest lucru.
În Germania, acești bărbați sunt cunoscuți sub numele de „sitzpinklers”, adică cineva care stă așezat în timp ce urinează.
Există dezbateri în interiorul țării cu privire la faptul dacă bărbații ar trebui să se așeze sau să stea în picioare. Unele toalete au panouri care interzic statul în picioare, deși termenul sitzpinkler implică faptul că nu este un comportament masculin.
Unii dintre cei mai mari „infractori” sunt în Polonia și Marea Britanie, unde doar 27% și 24% dintre bărbați au urinat stând pe toaletă.
Studiile au arătat că această practică este mai bună pentru sănătatea bărbaților. Cercetătorii de la Centrul Medical al Universității Leiden au descoperit în 2014 că acest obicei ajută vezica urinară să se golească mai repede și mai complet – lucru benefic pentru cei cu probleme ale tractului urinar inferior și cu prostata mărită.
„Poziția așezată de golire este preferabilă celei în picioare”, au scris aceștia.
Există mai multe argumente conform cărora statul jos este, de asemenea, mai bun pentru sănătatea mintală, oferindu-le bărbaților timp să se oprească și să reflecteze într-un spațiu liniștit.
Datele YouGov au analizat, de asemenea, țările din afara Europei, în locuri precum Asia, America de Sud și Oceania.
Astfel, bărbații mexicani au fost cei mai predispuși să spună că „niciodată” nu se așază, cu o proporție de 36%. Cu toate acestea, Europa a fost pe locul al doilea, 33% dintre bărbații britanici spunând același lucru – la egalitate cu Polonia.
În ceea ce privește locurile în care bărbații se așază „întotdeauna” pentru a face pipi, Australia este următoarea țară care adoptă cu cel mai mare entuziasm această metodă, după Germania, unde 25% dintre bărbați fac acest lucru. Practica este mai bună pentru sănătatea și igiena unei gospodării, eliminând posibilitatea ca urina să ajungă pe podea.
Citat în ziarul The Guardian, Tadd Truscott, un inginer mecanic american, spune că există riscul ca urina să ajungă pe periuțele de dinți din apropiere, din cauza „picăturilor satelit” care se împrăștie în „unghiuri foarte mari”. Deși urina este în mare parte sterilă, el spune că „picăturile sunt foarte capabile să găzduiască bacterii”, cum ar fi E.coli din fecale.
Iar tendința este în creștere în unele locuri. Dincolo de Europa, un sondaj separat din 2020 arată că 70% dintre bărbații din Japonia stau jos – în creștere de la 51% în urmă cu cinci ani.
YouGov a declarat că rezultatele sale au arătat unele „diferențe generaționale notabile”.
Bărbații germani în vârstă de 55 de ani și peste au o probabilitate mai mare de a se așeza pentru a urina(49%), în comparație cu 28% dintre tinerii de 18-34 de ani.
În Regatul Unit, modelul este inversat. Bărbații mai în vârstă sunt mult mai predispuși decât omologii lor mai tineri să spună că nu se așază „niciodată” pentru a face pipi, 40% față de 23%. Același lucru este valabil și în Australia (38% față de 24%) și în SUA (35% față de 21%).
Unii din cercurile feministe și de stânga spun că a te așeza pentru a face pipi este mai respectuos față de femei, considerând că ideile de patriarhat îi încurajează pe bărbați să se comporte mai desconsiderat în baie.
Cei de dreapta pot susține că această practică reprezintă o domesticire a bărbaților, cu trăsăturile lor mai „masculine” reprimate în detrimentul unor comportamente mai „feminine”.