O nouă anchetă va zgudui CIA-ul. Totul a pornit de la mișcarea MeToo și hărțuire sexuală la serviciu

O nouă anchetă va zgudui CIA-ul. Totul a pornit de la mișcarea MeToo și hărțuire sexuală la serviciu

În această toamnă, într-un tribunal aflat nu departe de sediul Central Intelligence Agency (CIA) din Virginia de Nord, se așteaptă ca un juriu să audieze mărturii într-un caz care a contribuit la declanșarea unei analize a hărțuirii sexuale și a abuzurilor în cadrul prestigioasei agenții de spionaj CIA, o analiză pe care foștii și actualii membri o consideră mult așteptată.

drapel Central Intelligence Agency

O nouă ancheta va zgudui CIA-ul

Potrivit mărturiilor, este singura acuzație de agresiune din partea unui ofițer CIA împotriva unui coleg care a ajuns în instanță ca parte a mișcării #MeToo din cadrul agenției. Acest caz a fost marcat de o avalanșă de plângeri din partea personalului care afirmă că oficialii au ignorat sau au tratat greșit plângerile lor și nu au reușit să îi protejeze de agresorii lor, transmite The Washington Post .

În urmă cu un an, un judecător din comitatul Fairfax, Virginia, l-a găsit vinovat pe acuzatul Ashkan Bayatpour pentru o acuzație de agresiune și vătămare corporală minoră. Colega sa a declarat că Bayatpour a încercat să o stranguleze cu o eșarfă și să o sărute într-o scară a clădirii sediului CIA.

Bayatpour, care nu a fost acuzat de agresiune sexuală, a negat acuzațiile și a făcut apel la verdict. Conform legislației din Virginia, condamnarea sa a fost anulată și i s-a acordat dreptul la un nou proces cu juriu. El intenționează să ia cuvântul în apărarea sa.

În interviuri separate cu The Washington Post, Bayatpour și acuzatoarea sa au prezentat relatări detaliate ale întâlnirii din iulie 2022 și ale lunilor care au precedat-o, care diferă semnificativ și sunt în contradicție în aspecte esențiale. Multe dintre afirmațiile și cererile lor reconvenționale nu au putut fi reconciliate.

Juriul va trebui să cântărească mărturiile și dovezile în cadrul unui proces care, cu siguranță, va atrage din nou atenția asupra gestionării defectuoase de către CIA a plângerilor de comportament sexual nepotrivit într-un loc de muncă în care secretul este primordial.

În ianuarie 2023, fosta colegă a lui Bayatpour s-a adresat Comisiei pentru serviciile de informații a Camerei Reprezentanților cu privire la faptele petrecute, declanșând o amplă anchetă privind acuzațiile de hărțuire din cadrul CIA, care a inclus interviuri cu 26 de denunțători.

Ancheta a constatat că agenția „nu a reușit” să trateze rapoartele de abuz „în modul profesional și uniform pe care îl justificau astfel de acuzații sensibile”.

Comisia de informații a Senatului a solicitat o anchetă a inspectorului general al CIA, care a constatat că eforturile de prevenire și de răspuns ale agenției au fost inadecvate.

De atunci, angajaților care contactează Biroul de prevenire și răspuns în caz de hărțuire sexuală/agresiune al agenției li se alocă avocați individuali care le explică ce căi de atac au la dispoziție, inclusiv dreptul de a depune plângere penală, chiar dacă acest lucru înseamnă identificarea unui coleg care lucrează sub acoperire. În general, este ilegal să se dezvăluie numele unui ofițer CIA sub acoperire, o complicație care a făcut ca unele victime să se teamă că ar putea ajunge în instanță doar pentru că au căutat dreptatea.

CIA a înființat, de asemenea, o linie telefonică de urgență 24/7 pentru a răspunde plângerilor. „Suntem pe calea cea bună”, a declarat pentru The Post Taleeta Jackson, un psiholog numit anul trecut la conducerea acestui demers, în primul său interviu ca șef al noului birou.

Într-o declarație, directorul CIA, William J. Burns, a afirmat că agenția „a făcut o serie de reforme semnificative pentru a ne consolida abordarea. ... Mai avem încă mult de lucru și trebuie să facem acest lucru cum trebuie”.

CIA stabilește o nouă traiectorie

Este rar ca derapajele interne ale CIA să fie scoase în evidență într-un proces public, iar cazul este de natură să evidențieze unele dintre deficiențele modului în care agenția răspunde la acuzațiile de abuz la locul de muncă.

Fostul ofițer a estimat că a vorbit cu aproape 18 persoane din cadrul CIA în timp ce raporta plângerea sa cu privire la Bayatpour. Ea a declarat că a căutat îndrumări pe rețeaua agenției, dar nu a găsit niciun răspuns.

„Am crezut că dacă voi spune persoanei potrivite, dacă voi ajunge la biroul potrivit din CIA și totul va fi rezolvat”, a spus ea, menționând că a suferit atacuri de panică și depresie din cauza celor întâmplate. „Imaginați-vă cum este să încerci să navighezi și să faci toate aceste lucruri în timp ce te confrunți cu propria ta traumă”.

Bayatpour a declarat că, de asemenea, a fost derutat și confuz cu privire la domeniul de aplicare al anchetei privind presupusele sale acțiuni. El a declarat că, pe parcursul a cinci luni, a fost intervievat, uneori „agresiv”, de cel puțin patru sau cinci ori și a rămas „fără cuvinte” cu privire la domeniul de aplicare al anchetei.

„Primeam mesaje de la persoane cu care nu vorbisem niciodată și de care nu auzisem niciodată, care mă somau să vin să răspund la întrebări”. El a declarat că nu i s-a oferit niciodată un avocat și că nu era sigur dacă avea dreptul la unul.

În ianuarie 2023, Bayatpour a declarat că a crezut că problema a fost rezolvată intern. Dar, mai târziu în acea lună, a primit un ordin de protecție pe care colega sa îl depusese la poliția din Fairfax County.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O americancă stabilită în România, în stare de șoc: „În România găsești peste tot, în SUA nu se întâmplă așa”

2 Cea mai bună dovadă că sfârșitul lumii este aproape...

3 Procurorii DNA l-au reținut pe șeful Poliției Rutiere Maramureș

4 VIDEO War fashion / Un cecen capturat de ucraineni în regiunea Kursk purta un hanorac în valoare de 2.300 de dolari

5 Putin s-a enervat, a cerut împingerea imediată a ucrainenilor din Kursk și l-a întrerupt pe guvernatorul regiunii care făcea bilanțul teritoriului oc…