O naveta spațială chineză a plasat pe orbită șase obiecte misterioase
China pare să fi plasat șase obiecte misterioase pe orbită, la doar patru zile după ce o navetă spațială robotică, Shenlong ("Dragonul Divin"), a fost în a treia sa misiune. Amatorii care urmăresc spațiul cosmic din întreaga lume au monitorizat îndeaproape obiectele timp de mai multe zile și au înregistrat emisii ce provin de la unele dintre ele.
China trimite în spațiu „obiecte misterioase” FOTO arhiva Adevărul
Cele șase obiecte misterioase au fost denumite A, B, C, D, E și F. Conform urmăritorului de sateliți și astronom amator Scott Tilley, OBIECTUL A pare să emită semnale asemănătoare cu cele emise de obiectele eliberate în misiunile anterioare ale navetei chineze.
"Emisia OBIECTULUI A sau aflată în apropiere este asemănătoare cu emisiile anterioare ale 'obiectelor' navetei spațiale chineze, în sensul în care semnalul este modulat cu o cantitate limitată de date", a declarat Tilley pentru Space.com .
"Există speculații că emisia de la OBIECTUL A ar putea proveni de la un obiect apropiat de acesta, dar aceasta este o speculație și nu se bazează pe nicio dovadă pe care să o cunosct", a continuat el.
Obiectele D și E, în schimb, par să emită semnale "de așteptare" fără date însoțitoare. "Ar trebui să se observe că, spre deosebire de emisiile din primele misiuni ale navetei spațiale, aceste emisii sunt foarte intermitente și nu rămân pornite mult timp", spune Tilley. "A fost nevoie de zile de observații, urmărind trecere după trecere cu antene parabolice pentru a obține aceste date", a mai declarat el.
Tilley și alți urmăritori de sateliți au analizat semnalele și sunt siguri că emisiile provin fie direct de la obiecte, fie dintr-o proximitate strânsă a acestora.
Această concluzie se bazează pe observarea lor pe traiectoriile așteptate, faptul că nu existau alte obiecte cunoscute în raza de acoperire a antenelor urmăritorilor când datele au fost colectate, și pe faptul că modularea specifică a acestor semnale este "unică și a fost observată numai în cazul misiunilor anterioare ale chineze la o frecvență de 2280MHz," spune Tilley.
China concurează Statele Unite care va trimite o navetă asemănătoare la sfârșitul lunii
"În concluzie, această iterație a misiunii chineze a fost lansată într-o orbită similară cu cele două anterioare, dar operațional prezintă un comportament radio diferit față de cele precedente. Observațiile suplimentare ale emisiilor de la obiectele D și E sunt noi, dar ar fi putut fi ratate și în misiunile anterioare dacă și acestea erau intermitente", a adăugat Tilley.
"Ceva la care ar trebui să fim atenți sunt întâlnirile apropiate între OBIECTUL A și OBIECTELE D și E. D și E se află în orbite destul de eliptice, în timp ce A se află într-o orbită aproape circulară. În următoarele zile, apropierea între aceste obiecte va fi la perigeu."
Perigeu este punctul dintr-o orbită eliptică a unui satelit când acesta este cel mai aproape de Pământ.
Naveta spațială chineză a prezentat comportamente similare în trecut. În cele două misiuni anterioare - lansate în septembrie 2020 și august 2022, s-a observat că nava spațială a eliberat un mic obiect necunoscut pe orbită.
S-a speculat că obiectele ar putea fi module de serviciu, articole de testare pentru plasarea de încărcături pe orbită sau poate chiar sateliți mici folosiți pentru monitorizarea navetei spațiale, a scris SpaceNews în noiembrie 2022.
Statele Unite operează, de asemenea, o navetă spațială robotică reutilizabil, construită de Boeing, denumită X-37B. Similară cu Shenlong a Chinei, se știe puțin despre operațiunile sau capacitățile exacte ale X-37B.
Forța Spațială a Statelor Unite intenționează să lanseze nava spațială pe un rachetă SpaceX Falcon Heavy pe 28 decembrie, după mai multe amânări.
Sincronizarea lansărilor celor două navete spațiale reutilizabile nu este o coincidență.
"Acestea sunt două dintre cele mai observate obiecte de pe orbită. Probabil nu este o coincidență că încearcă să ne concureze în sincronizare și secvență," a declarat generalul Chance Saltzman, șeful operațiunilor spațiale ale Forței Spațiale a Statelor Unite, la o conferință la începutul acestui an.
Sursa: adevarul.ro