O navă rusească cu 20.000 de tone de explozibili a fost depistată în largul coastei britanice

O navă rusească cu 20.000 de tone de explozibili a fost depistată în largul coastei britanice

O navă rusească, încărcată cu 20.000 de tone explozibili, a fost observată în apropierea coastei britanice, la doar câteva zile după ce i s-a refuzat intrarea în Norvegia.

O navă rusească cu mii de tone de explozibili la bord s-a apropiat de un stat NATO FOTO Arhivă

O navă rusească cu mii de tone de explozibili la bord s-a apropiat de un stat NATO FOTO Arhivă

Vasul, cunoscut sub numele de Ruby, se află în prezent în apropierea Margate, pe coasta Kent, și este acum la câțiva kilometri de Estuarul Tamisei, scrie The Sun.

Ruby a căutat un port în care să se oprească pentru a efectua reparații, având o fisură în carenă după ce a eșuat anterior. Se pare că nava așteaptă permisiunea de a intra în Strâmtoarea Dover și că navighează cu ajutorul unui remorcher.

Autoritățile sunt, însă, precaute, deoarece nava rusă este încărcată cu nitrat de amoniu , o substanță explozivă folosită și în îngrășăminte. Potrivit surselor, aceasta ar transporta de șapte ori mai mult nitrat de amoniu decât cantitatea care a provocat o explozie uriașă ce a distrus o parte din capitala libaneză Beirut în 2020.

Ruby a plecat inițial din Kandalaksha, pe peninsula Kola din Rusia, unde a fost încărcat îngrășământul și unde se crede că a suferit daunele. Nava cargo avariată a decis să se oprească în Tromso, Norvegia, pe 3 septembrie, căutând adăpost de o furtună.

Elicea, carena și timona sa au fost avariate, dar după câteva zile, autoritățile au insistat ca nava să plece, pe măsură ce temerile au crescut în rândul localnicilor.

Autoritățile din Tromso au mutat nava din locul de ancorare lângă un spital mare și o universitate, din cauza temerilor că încărcătura sa explozivă reprezenta un risc pentru oraș.

După ce a călătorit spre nordul Norvegiei, nava a fost ancorată temporar aproape de baza aeriană NATO de la Andoya, conform site-ului global de urmărire a navelor Marine Traffic.

Marine Traffic a raportat, de asemenea, că Ruby se îndreaptă acum spre Malta, dar un purtător de cuvânt al ministerului transporturilor din Malta a declarat presei locale că, fără a-și descărca încărcătura, nu va fi permisă intrarea sa în apele malteze.

Activitățile din trecut ale navei cargo nu sunt clare, încă. În prezent, este deținută de o companie de management înregistrată în Dubai, care pare să opereze din portul sirian Tartus. Cu toate acestea, înregistrările arată că a fost închiriată de o altă companie înregistrată în Dubai, cu legături în Rusia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ultima postare a Loredanei Groza...

2 Aceste imagini au apărut pe cer în Grecia...

3 Penibilă imagine. Selly tot un gherțoi rămâne, cu toți banii lui...

4 S-a furat mireasa. Din cavou...

5 VIDEO Război sută la sută / Trupele de comando ucrainene au cucerit o fabrică ocupată de ruși