O momeală gonflabilă a unui avion de luptă F-16, dezvăluită în premieră în Danemarca FOTO

O momeală gonflabilă a unui avion de luptă F-16, dezvăluită în premieră în Danemarca FOTO

O companie cehă a prezentat o momeală gonflabilă a avionului de vânătoare F-16, care poartă în special însemnele Forțelor Aeriene Ucrainene. Avionul de luptă gonflabil este produs de o firmă cunoscută pentru că furnizează Kievului diverse replici ale echipamentelor militare și a fost prezentat la câteva săptămâni după ce primele avioane reale au ajuns în Ucraina, relatează publicația de specialitate War Zone.

Versiune gonflabilă a unui avion F-16 FOTO Captură

Versiune gonflabilă a unui avion F-16 FOTO Captură

Momeala F-16 în mărime naturală aparținând companiei cehe Inflatech este expusă în prezent la expoziția Industry Days din Danemarca, organizată de Organizația pentru Achiziții și Logistică (DALO) din cadrul Ministerului danez al Apărării.

Nu este limpede dacă aceste replici vor ajunge în Ucraina sau dacă însemnele forțelor aeriene ucrainene au fost aplicate pentru a stârni interesul pentru produs.

Totuși, au existat relatări neconfirmate conform cărora momeli ale F-16 furnizate de SUA au fost achiziționate pentru Ucraina, precum și relatări privind momeli construite în ateliere ucrainene.

Inflatech este o firmă specializată în acest domeniu, pe al cărei site sunt prezentate peste 30 de momeli gonflabile de uz militar. Printre diferitele tancuri, vehicule blindate și piese de artilerie se numără și alte tipuri de aeronave, inclusiv Su-27 și Su-30 Flanker de producție rusească, dar și elicopterul UH-60 Black Hawk de producție americană.

Potrivit companiei, în martie 2023, afacerile crescuseră cu peste 30 % față de anul precedent, preconizând că creșterea va continua încă cel puțin trei până la cinci ani.

Recent, au existat rapoarte conform cărora un sistem de rachete cu lansare multiplă (MLRS) M270 de fabricație americană, pe care Rusia a susținut că l-a distrus în regiunea Sumî era de fapt o versiune gonflabilă a Inflatech, desfășurată de Ucraina. Aceste afirmații nu pot fi verificate în mod independent.

În acest stadiu, primele avioane F-16 se află în Ucraina, dar doar în număr mic, în timp ce doar șase piloți ucraineni ar fi calificați să le piloteze, și probabil și aceștia sunt competenți doar pentru un număr limitat de misiuni.

Pe de altă parte, Moscova a pus deja o recompensă pe doborârea avioanelor F-16 ucrainene. Protejarea acestora va presupunecel mai probabil rotirea avioanelor pe diferite baze din Ucraina, inclusiv operarea de pe piste de aterizare temporare, acolo unde este posibil. Cu toate acestea, este aproape inevitabil ca, chiar și cu aceste măsuri în vigoare, Rusia să le țintească la sol.

Aici intră în joc momelile și este o tactică pe care Ucraina a folosit-o deja cu rezultate foarte bune.

La sfârșitul anului trecut, publicația War Zone a scris despre felul în care o momeală remarcabil de fidelă a unui avion ucrainean de atac Su-25 Frogfoot a fost distrusă la sol de o dronă rusească Lancet. Rusia a susținut chiar că ar fi reușit să lovească avionul real.

În general, fabricanții ucraineni de momeli s-au dovedit a fi deosebit de pricepuți în a meșteri momeli, precum diverse machete de vehicule blindate, sisteme de rachete cu lansare multiplă, sisteme de apărare aeriană și alte echipamente. În multe ocazii, acestea au reușit să atragă atacuri din partea Rusiei, protejând astfel echipamentul real.

Nu este limpede dacă și Rusia folosește avioane momeală, deși o serie de alte măsuri au fost observate pe aerodromurile sale. Printre acestea se numără dispunerea bizară a anvelopelor, care, foarte probabil, este menită să deruteze algoritmii de potrivire a imaginilor utilizați de anumite detectoare de rachet. Un alt șiretlic implică vopsirea a siluetelor avioanelor în zonele de parcare. Eficacitatea acestor măsuri este greu de evaluat, în orice caz, avioanele militare rusești reale au fost vizate în continuare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte!

2 „Mi-ați oferit, la prețul de 400.000 de euro, prilejul să-mi sfârșesc cursa vieții împăcat cu mine” / Gabriel Liiceanu, despre amenzile Consiliului Co…

3 E haos peste tot în Rusia / Deținuții au luat mai mulți ostatici într-o închisoare din Volgograd

4 VIDEO „Soldații invizibili” care au bătut rușii în Kursk? Putin vorbește de mercenari SUA

5 Noua eră / Instanța australiană se pronunță într-un caz istoric: Ce este o femeie?