„O misiune sinucigașă”/De ce unii experți critică dur strategia ofensivă a Ucrainei
Armata ucraineană folosește o strategie greșită de contraofensivă împotriva Rusiei, lucru care o transformă într-o „misiune sinucigașă,” potrivit unor observatori militari aliați. Printre altele, aceștia afirmă că eforturile Kievului încalcă regulile de bază ale tacticii militare, atacând în mai multe direcții diferite la un moment dat, în loc să se concentreze pe o singură zonă. În plus, ucrainenii nu au deocamdată un răspuns la atacurile mortale ale elicopterelor rusești. În aceste condiții, unii comentatori occidentali cred că NATO trebuie să se pregătească pentru perspectiva ca ofensiva Ucrainei să nu obțină un succes major, scrie g4media.ro .
Tactică greșită
Un material din Asia Times s-a referit recent la contraofensiva lansată de forțele ucrainene care are ca obiectiv recuperarea teritoriilor capturate de forțele ruse în primele luni ale războiului. Publicația citează observatori militari americani și europeni din Ucraina, care au descris eforturile armatei ucrainene din ultimele zile drept o „misiune sinucigașă” ce a încălcat regulile de bază ale tacticii militare.
„Dacă vrei să conduci o ofensivă și ai o duzină de brigăzi și câteva zeci de tancuri, le concentrezi (spre un singur loc) și încerci să îl străpungi. Ucrainenii au alergat în cinci direcții diferite,” s-a plâns un ofițer european superior.
„Am încercat să le spunem să oprească aceste tactici fragmentare, să definească o forță principală cu sprijin adecvat de infanterie și apoi să facă tot ce pot,” a adăugat ofițerul.
Ofițerul aliat a spus că ucrainenii „au fost antrenați de britanici și joacă rolul Brigăzii Ușoare,” referindu-se la dezastrul din 1854 de la Bătălia de la Balaclava, când ordinele greșite au făcut ca cavaleria britanică să intre sub bătaia directă a artileriei inamice, rezultând victoria rușilor.
Ofițerul a făcut această paralelă pentru a descrie atacul ucrainenilor din noaptea de 8 iunie, când tancurile forțelor guvernului de la Kiev au înaintat direct prin câmpurile de mine fără a trimite mai întâi vehicule de deminare. Acest lucru a contribuit la pierderea a 38 de tancuri, inclusiv câteva dintre tancurile Leopard II livrate recent de țările aliate.
„Câțiva ucraineni au încercat să pună în scenă un Guderian,” a spus o altă sursă militară, referindu-se la succesul generalului german Heinz Guderian la Sedan, în timpul bătăliei din Franța din 1940. „Dar Guderian avea 3.000 de tancuri, iar idioții ăștia (ucrainenii) tocmai le-au pus la bătaie pe cele 30 pe care le au.”
„Și fără superioritate aeriană, (aceasta) este o misiune sinucigașă,” a adăugat sursa. Asian Times a precizat că ofițerii britanici încartiruiți la comandamentul general de la Kiev sunt cei care oferă principalele sfaturi militare forțelor ucrainene.
În acest context, publicația se referă la avantajul pe care îl dețin rușii cu elicopterele de atac. Potrivit informațiilor, elicopterele de atac Ka-50 și Ka-52 ale Rusiei transportă fiecare suficiente rachete pentru a lovi 20 de tancuri și pot face acest lucru de la o distanță de 10 kilometri.
De partea sa, apărarea antiaeriană ucraineană a fost afectată de atacurile repetate cu drone ieftine ale rușilor care îi obligă pe ucraineni să-și epuizeze stocul limitat de rachete S-300 și Patriot. De asemenea, din cele 14 tancuri Leopard pe care Germania le-a furnizat Ucrainei, trei au fost distruse, împreună cu mai multe dintre blindatele Leopard furnizate de Polonia.
Mai mult, rușii au distrus și capturat și câteva vehicule americane Bradley , folosite pentru transportul trupelor de infanterie. Rybar, unul dintre cele mai autorizate canale de bloggeri militari ruși de pe Telegram, a postat de altfel fotografii cu un grup distrus de tancuri Leopard și vehicule Bradley, susținând că elicoptere de atac rusești au fost folosite pentru a le prinde într-o ambuscadă.
„Cel puțin unele dintre ținte, inclusiv vehicule Bradley americane, au fost distruse de elicopterele armatei Ka-52, confirmate de imagini de monitorizare obiectivă,” a a precizat sursa.
Observatorii militari cred că Ucraina încă își poate corecta greșelile prin concentrarea forțelor sale, dar acest lucru „ar necesita decizii militare competente, nu decizii motivate de disperarea politică.”
Elicopterele rușilor, un avantaj
Importanța decisivă a elicopterelor de atac folosite de ruși a fost remarcată și de britanici. Ministerul Apărării de la Londra (MoD) a precizat că Rusia folosește elicopterele de atac echipate cu rachete cu rază lungă de acțiune pentru a avea un avantaj major pe frontul de sud al contraofensivei ucrainene.
De când Kievul și-a lansat ofensiva la începutul acestei luni, Moscova a desfășurat peste 20 de elicoptere suplimentare pe aeroportul Berdyansk, care se află la aproximativ 100 km în spatele liniei frontului, a precizat ministerul de la Londra.
„În concurența constantă dintre măsurile și contramăsurile aviatice, este probabil ca Rusia să fi câștigat un avantaj temporar în sudul Ucrainei, în special cu elicopterele de atac care folosesc rachete cu rază mai lungă de acțiune împotriva țintelor terestre,” au explicat oficialii MoD.
Aceștia au indicat la începutul săptămânii că forțele aeriene ruse au fost „neobișnuit de active în sudul Ucrainei,” care se află în centrul contraofensivei prin care Kievul speră să rupă coridorul terestru al Rusiei dintre Peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014, și regiunea estică Donețk.
Rata zilnică de ieșire în misiuni a elicopterelor rusești rămâne mult mai mică decât la începutul invaziei, când forțele Moscovei efectuau până la 300 de misiuni pe zi, a notat Ministerul Apărării de la Londra. Dar Rusia și-a sporit utilizarea armelor aer-sol, care permit aeronavelor de atac să rămână departe de ținte.
The Telegraph a scris că, în special, rapoartele venite din zona de conflict sugerează că elicopterele de atac rusești operează aproape de liniile frontului din sud și ar putea reprezenta o amenințare serioasă pentru contraofensiva ucraineană.
Un comandant ucrainean, care a vorbit cu The Guardian lângă linia frontului din Zaporojie, a descris „atacuri constante cu elicoptere, de trei sau patru ori pe zi,” spunând că brigada sa nu are o modalitate eficientă de a le doborî.
Profitând de avantajul oferit de elicopterele sale, Ministerul rus al Apărării a lansat marți un videoclip promoțional care arată aparatele Ka-52 care distrug tancurile ucrainene.
„Manevrabil, ultra-fiabil, mobil. Elicopterul de recunoaștere și atac Ka-52 nu are defecte. Fiecare ieșire are succes, iar loviturile sunt întotdeauna la țintă. Pur și simplu nu are egal pe cer,” se spune în înregistrarea video, care este doar una dintre cele câteva videoclipuri similare lansate în ultima săptămână de propaganda de la Kremlin.
Publicația britanică a scris că elicopterul de atac Ka-52, cu doi piloți, este o versiune modernizată a aparatului Ka-50 Black Shark, proiectat în perioada sovietică, și este adesea comparat cu Apache din SUA, fiind considerat un elicopter de atac letal. Are o manevrabilitate ridicată și poate fi dotat cu o putere de foc masivă, inclusiv cu rachete ghidate antitanc și antiaeriene.
Ministerul Apărării din Regatul Unit crede că Rusia avea aproximativ 90 de aparate Ka-52 în forțele sale aeriene la începutul invaziei Ucrainei, la 24 februarie 2022, dar că a pierdut un număr semnificativ de elicoptere în misiuni „de mare risc” desfățurate de-a lungul războiului. Unele estimări pun pierderile la mai mult de o treime din forța de aparate Ka-52 a Rusiei. Alte elicoptere de atac, cum ar fi Mi-24 Hind și Mi-28NM Havoc, sunt de asemenea în uz.
The Telegraph a precizat că înregistrări video postate online, dar neverificate, par să fie făcute din carlingele elicopterelor și arată aparate Ka-52 atacând vehicule blindate ucrainene. Observatorii spun că recent a existat o creștere a acestor videoclipuri, sugerând că utilizarea elicopterelor de atac s-a intensificat de la începutul contraofensivei Ucrainei.
Pe de ală parte, ministrul apărării de la Moscova, Serghei Șoigu, a recunoscut că Rusia trebuie să intensifice producția de tancuri „pentru a satisface nevoile forțelor ruse” pe fondul contraofensivei, în timp ce Ucraina a susținut că obține „succese tactice” în ciuda avantajului aerian al Rusiei.
Ziariștii britanici au scris că începutul contraofensivei ucrainiene, declanșată în primele zile ale acestei luni, a fost relativ liniștit. Dar Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, a declarat sâmbătă că trupele sunt „angajate în mișcări active pentru a avansa în mai multe direcții simultan.”
Ea a adăugat: „Practic în toate sectoarele în care unitățile noastre atacă în sud, au înregistrat succese tactice… În acest moment, avansul este de până la 2 km în fiecare direcție.”
De partea sa, Rusia a spus că contraofensiva eșuează și a susținut că a provocat pierderi grele forțelor de la Kiev.
Ritmul ofensivei, criticat
Pe de altă parte, ritmul ofensivei ucrainene a ridicat semne de întrebare. De exemplu, un expert militar ucrainean a afirmat că avansul împotriva forțelor ruse este prea lent și a îndeamnat la o acțiune decisivă.
Într-un interviu acordat Radio NV , expertul militar și fostul comandant al Forțelor Aeropurtate Ucrainene, Ivan Yakubeț, a spus că actualele operațiuni militare desfășurate de forțele armate ucrainene sunt considerate necesare „din cauza constrângerii Federației Ruse și a forțelor sale armate,” dar a a criticat ritmul de avans al unităților ucrainene.
„Acolo unde avansăm cu un kilometru sau cu un kilometru și jumătate, acestea sunt într-adevăr succese. Cu toate acestea, atunci când avansăm cu 100-300 de metri, acest lucru reprezintă în esență o stagnare.”
Yakubeț a spus că parcurgerea unei distanțe de la 100 până la 300 de metri presupune „traversarea sau depășirea a jumătate din zona neutră,” care, potrivit lui, se întinde de la 300 la 500 de metri în anumite direcții.
„Din punct de vedere strategic, sunt profund îngrijorat de această problemă, deoarece dacă persistăm să avansăm în ritmul actual, vom juca din greșeală așa cum vrea Federația Rusă, ceea ce va avea consecințe negative pentru noi,” a spus expertul.
El a subliniat că progresul lent are ca rezultat creșterea victimelor, iar costul uman al câștigării a câtorva sute de metri sau a unui kilometru devine mai mare. „Prin urmare, este imperativ ca conducerea noastră militară și politică să ia în considerare cu atenție aceste probleme, să evalueze avantajele și dezavantajele și să-și facă curajul pentru a lua măsuri decisive,” a spus Yakubeț.
Expertul militar a mai spus că rușii, obligându-i pe ucraineni să avanseze încet, au „mers înainte cu planurile lor. Și acum înaintează și ei în anumite direcții.” În acest ritm, „ne va lua zeci de ani pentru a ne elibera teritoriile,” a declarat el.
O desfășurare hotărâtă a unităților, formațiunilor și subdiviziunilor forțelor armate ucrainene este imperativă pentru a îndeplini obiectivul operațional de „atingere a unei zone de graniță cuprinsă între opt și 100 de kilometri în spatele liniilor inamice.”
„Această determinare ar perturba întregul sistem de apărare al inamicului, inclusiv apărarea operațional-strategică, punându-l în mișcare. Pe măsură ce începe să se miște, rezistența inamicului scade, deoarece abandonează pozițiile pregătite, zonele de foc, ajustează pozițiile artileriei și modifică rutele logistice… În acest moment precis progresul trupelor noastre devine cel mai eficient,” a explicat fostul comandant ucrainean.
El a mai spus că înaintarea cu 1.200 de metri înseamnă capturarea unui punct forte la nivelul plutonului în cadrul primului eșalon. „Cu alte cuvinte, am depășit cu succes primul eșalon al inamicului, în special compania primului batalion. Nu am ajuns încă în eșalonul doi.”
„Cu toate acestea, când străpungem batalioanele eșalonului doi din cadrul unei brigăzi, demontăm și anihilăm brigada, lucru care ne lansează în profunzimea operațional-tactică. Acest progres ne duce nu numai în profunzimea operațională, ci și mai departe în profunzimea tactică.”
Avertisment pentru NATO
Câștigurile modeste obținute de Ucraina de la începutul contraofensivei i-au făcut pe unii comentatori occidentali să vorbească despre ce va însemna acest lucru pentru NATO.
Într-un material de opinie publicat de The Telegraph , colonelul în rezervă Richard Kemp a scris că „NATO trebuie să se pregătească pentru perspectiva ca contraofensiva Ucrainei să nu obțină un succes major,” apreciind că până acum, Kievul a obținut doar „câștiguri limitate.”
Precizând că ofensiva ucraineană nu este similară cu atacul tancurilor Panzer germane împotriva cavaleriei poloneze în al Doilea Război Mondial, fostul ofițer britanic spune că ceea ce observăm în prezent este „un stil de război de uzură, cu forțele care atacă luptând împotriva apărărilor puternic fortificate. Operațiunile actuale se află în stadiul de recunoaștere în forță de-a lungul a patru axe separate de avans, unitățile ucrainene sondând pozițiile Rusiei pentru a identifica punctele slabe care pot fi apoi atacate cu artilerie și exploatate de forțele de rezervă blindate. Există informații că comandourile și partizanii lucrează în spatele liniilor inamice pentru a crea confuzie și a perturba centrele de comandă și control. Rachetele cu rază lungă sunt folosite pentru a lovi cartierele generale” ale rușilor.
Colonelul în rezervă a precizat că importantă este înșelarea invadatorilor, „atacarea în cât mai multe zone posibil pentru a-i face pe ruși să ghicească unde vor veni atacurile majore.” Dar, în război, operațiunile se desfășoară rareori conform planurilor, iar șansele de reușită sunt împotriva Kievului.
Analistul a scris că generalul rus Valeri Gherasimov a avut suficient timp și resurse pentru a pregăti apărări eficiente în mai multe linii. De asemenea, rușii au superioritate numerică în aproape orice, de la soldați și tancuri până la artilerie.
Kemp s-a referit și la superioritatea aeriană, precizând că aproape fiecare atac efectuat după al Doilea Război Mondial a reușit doar cu superioritate sau supremație aeriană. „Acest lucru nu îl au ucrainenii și am văzut deja costul acestuia cu înregistrări de pe câmpul de luptă care au arătat aparent vehicule de luptă Bradley furnizate de americani și tancuri germane Leopard 2 luate la țintă de elicoptere de atac.”
Această contraofensivă ar putea avea rezultate diferite, crede Kemp. „Dar un lucru este cert: o victorie ucraineană este foarte departe de a fi garantată. Putem vedea deja această îngrijorare reflectată în pașii precauți ai Casei Albe, unde președintele Biden se gândește probabil la deteriorarea programului său politic care ar putea rezulta din altceva decât câștiguri decisive pe câmpul de luptă.”
Felul în care va evolua ofensiva ucraineană va avea un cuvânt greu de spus la summitul NATO de la Vilnius, din luna iulie. Dacă ucrainienii nu vor înregistra progrese până atunci, acest lucru ar putea amplifica scepticismul celor celor au ridicat obiecții în ceea ce privește trimiterea de arme suplimentare guvernului de la Kiev.
În opinia colonelului în retragere britanic, „riscul este ca oameni ca Emmanuel Macron și Olaf Scholz să-și reînnoiască lobby-ul pentru a presa Kievul spre un tratat de pace înainte de încheierea anului.” Acest lucru „ar submina poziția lui Biden față de Congres, cu toate perspectivele ca republicanii din Camera Reprezentanților să încerce să împiedice finanțarea suplimentară pentru Ucraina.”
Richard Kemp crede că „acesta ar fi exact răspunsul greșit” iar Occidentul ar trebui „să extindă capacitatea ofensivă a Ucrainei” și să ofere un parcurs definitiv al aderării Kievului la NATO. În caz contrar, crede expertul, „liderii de la Vilnius ar trebui să-și pună o întrebare: dacă Ucraina, cu puterea alianței atlantice în spate, nu poate câștiga împotriva agresiunii ruse, atunci ce rost are NATO?”
Surse: Asia Times, The Telegraph, The Guardian, New Voice of Ukraine, The Defense Post