O mină de sare din Brazilia, la un pas de prăbușire. Populația a fost evacuată din zonă
Prăbuşirea "iminentă" a unei mine de sare în Maceio, în nord-estul Braziliei, lasă să se întrevadă o imensă "tragedie urbană", au anunțat autorităţile, care au decis evacuarea populației din zonă.
O mină de sare este la un pas de prăbușire FOTO Shutterstock
Primarul capitalei statului Alagoas, Joao Henrique Caldas, a vorbit, vineri, la postul CNN, despre "cea mai mare tragedie urbană în curs din lume", informează Reuters, citată de Agerpres.
Potrivit unor responsabili ai Protecţiei civile, măsurile preventive au făcut posibilă punerea locuitorilor la adăpost, dar nu vor preveni dezastrul ecologic.
Mii de familii au fost strămutate miercuri, un proces de relocare care a început în 2019 imediat ce au fost stabilite riscuri în această zonă.
Cartierele ameninţate în care locuiau aproximativ 55.000 de persoane în peste 14.000 de clădiri de locuit sunt goale.
Cea mai mare parte a minei se află sub nivelul mării, iar prăbuşirea ei riscă să aibă efecte considerabile asupra mediului.
Pentru a explica fenomenul, Protecţia civilă a luat imaginea unei chiuvete din care dopul este scos brusc: o cantitate enormă de sare se va scurge brusc în apă şi va perturba ecosistemul marin.
Mişcările de teren în jurul minei au accelerat tasarea acesteia. Nivelul acesteia a scăzut cu 11,4 centimetri în ultimele 24 de ore, din nou conform Protecţiei civile.
Iar din 21 noiembrie, zona s-a scufundat cu 1,43 metri, indică aceeaşi sursă.
Mina de sare în cauză, care produce sare gemă (folosită la fabricarea hidroxidului de sodiu şi PVC), este una dintre cele 35 pe care compania Braskem le operează la Maceio. Acţionarul majoritar al companiei este Novonor, fosta Odebrecht.
Braskem a asigurat pe site-ul său că ia "toate măsurile posibile pentru a minimiza impactul" unui posibil colaps, prezicând două scenarii: o prăbuşire "treptată" sau "abruptă".
Salina Slănic, cea mai mare din Europa şi locul cu cel mai pur aer de pe planetă
Salina Slănic, din staţiunea cu acelaşi nume din Prahova, deţine câteva superlative speciale: este cea mai mare din Europa ca dimensiuni, volumul de sare excavată fiind de 2,9 milioane de metri cubi, şi deţine cel mai pur aer de pe planetă, lipsit aproape total de radiaţii şi poluare
Aflată la aproximativ 100 de kilometri de Bucureşti şi 44 km de Ploieşti, staţiunea Slănic este o destinaţie recunoscută pentru activitatea balneoturistică încă din anul 1853, când a fost declarată staţiune turistică de interes naţional.
Printre superlativele Salinei Slănic (Mina Unirea), cel mai important obiectiv turistic dar şi de sănătate din staţiune, se numără un volum imens de sare excavată, 2,9 milioane de metri cubi, care a dus la crearea unor cavităţi cu volume gigantice, respectiv 14 camere cu profil trapezoidal având circa 80.000 de metri pătraţi.
Sursa: adevarul.ro