O luptă sângeroasă începe în Ucraina în jurul uriașei mine de cărbune de la Pokrovsk/Dacă ar cădea în mâna Rusiei ar fi o lovitură mortală pentru industria siderurgică a Ucrainei

O luptă sângeroasă începe în Ucraina în jurul uriașei mine de cărbune de la Pokrovsk/Dacă ar cădea în mâna Rusiei ar fi o lovitură mortală pentru industria siderurgică a Ucrainei

O mină de cărbune uriașă aflată în apropierea orașului strategic ucrainean ar putea cădea în mâna Moscovei, un pas care ar devasta ceea ce a mai rămas din industria siderurgică a țării, scrie The Economist .

Orașul Pokrovsk este în acest moment unul dintre cele mai fierbinți puncte ale frontului și posibil următoarea țintă majoră a Rusiei, în avansul său constant prin estul Ucrainei.

Trupele ruse se apropie tot mai mult de localitate, iar o bătălie sângeroasă este pe cale să înceapă. Potrivit estimărilor, rușii sunt acum la doar opt kilometri de periferia estică a Pokrovskului. Noi linii defensive au fost deja săpate la vest de Pokrovsk, acolo unde ucrainenii speră să se retragă și să se adăpostească, în cazul în care orașul va cădea.

Moscova, scrie The Economist, are însă în vedere mai mult decât controlul acestui nod rutier și feroviar strategic. Bijuteria coroanei Pokrovskului este o mină modernă uriașă, aflată în apropiere, la un drum de 15 minute cu mașina, spre sud-vest.

Mina lui Ahmetov

Regiunea Donbas, odinioară o zonă de stepă, a fost industrializată la sfârșitul secolului al XIX-lea, când făcea parte din Imperiul Rus și când s-a descoperit că în subsol există zăcăminte bogate de cărbune. Cărbunele a alimentat industriile de fier și oțel.

În 2014, când Ucraina a pierdut jumătate din Donbas în favoarea separatiștilor susținuți de Rusia, pierderea minelor de acolo a însemnat pierderea a 80% din zăcămintele sale de cărbune.

Pokrovsk, unul dintre obiectivele Rusiei în estul Ucrainei. FOTO: ISW

Iar în 2022, în timpul asediului orașului Mariupol, cele două uzine siderurgice ale orașului au fost distruse, un lucru care a afectat serios industria siderurgică a Ucrainei. Una dintre acestea, Azovstal, a devenit celebră la nivel internațional, trupele ucrainene organizând acolo o ultimă apărare.

Mina din Pokrovsk este departe de a fi o relicvă sovietică veche și șubredă. A fost deschisă în 1990 și acum aparține Metinvest, o companie deținută de Rinat Ahmetov, unul dintre cei mai bogați oameni din Ucraina.

Metinvest deținea, de asemenea, cele două fabrici de oțel din Mariupol și una dintre cele mai mari fabrici de cărbune de cocs din Europa, care se afla în Avdiivka și care a fost distrusă anul trecut.

Răzbunarea lui Putin

Analiștii și oficialii cred că, pentru liderii ruși, preluarea controlului asupra activelor lui Ahmetov ar oferi și o răzbunare, dincolo de subminarea economiei ucrainene. Până în 2014, oligarhul a fost un actor politic și economic major în Donbas și Ucraina, iar Kremlinul a crezut că acesta va fi de partea separatiștilor și a Rusiei.

Atunci când acesta a trecut de partea Ucrainei, Kremlinul a considerat acest lucru drept o trădare și i-a confiscat proprietățile. Astăzi, chiar și stadionul pe care acesta l-a construit în 2009 pentru echipa de fotbal Șahtior Donețk, care îi aparține, zace abandonat.

Grupul minier Pokrovsk, împreună cu fabricile asociate și clădirile administrative, are 6.000 de angajați, dintre care aproximativ 1.000 sunt în prezent în serviciul forțelor armate. Este cea mai mare mină de cărbune cocsificabil din Ucraina. Cărbunele său, utilizat pentru topirea minereului de fier, este vital pentru industria siderurgică rămasă în țară.

În acest an, Metinvest spera să exploateze 5,3 milioane de tone de cărbune. În 2023, uzinele siderurgice din Ucraina au produs 6,2 milioane de tone de oțel brut.

Totuși, în 2021, înainte de pierderea celor două uzine de la Mariupol, Ucraina a produs 21,4 milioane de tone. În acel moment, Ucraina era al 14-lea mare producător mondial de oțel, dar anul trecut a coborât pe locul 24.

Planurile Rusiei, problemele Ucrainei

Potrivit analistului Andrii Buzarov, rușii nici măcar nu trebuie să cucerească mina pentru a sugruma industria siderurgică rămasă în Ucraina, scrie The Economist. Pe măsură ce avansează, vor încerca să îi întrerupă alimentarea cu energie electrică și să distrugă drumul principal care duce cărbunele spre vest, către oțelăriile rămase.

Analistul crede că rușii că vor face același lucru la o altă mină mai mică de cărbune de cocs, aflată la 18 kilometri nord de Udachne, la Dobropillia.

Înainte de începerea invaziei din februarie 2022, oțelul reprezenta o treime din exporturile Ucrainei. De atunci, economia a scăzut cu o treime. Oleksandr Kalenkov, șeful Ukrmetalurgprom, un grup de lobby al industriei metalurgice și miniere, a declarat la o conferință luna trecută că pierderea cărbunelui cocsificabil de la Pokrovsk va duce la o nouă pierdere dezastruoasă în producția de oțel.

„În acest an, putem ajunge la 7,5 milioane de tone”, a spus el, dar „în cazul pierderii Pokrovsk, producția va fi de 2-3 milioane de tone”.

Iurii Rijenkov, directorul general al Metinvest, a declarat într-un interviu acordat Forbes Ukraine în septembrie că, în cazul în care Pokrovsk ar fi pierdut, compania ar putea încă să se aprovizioneze cu o parte din cărbunele de cocsificare pe piața internă, dar ar fi forțată să importe restul, ceea ce ar face oțelul ucrainean prea scump pentru unele piețe. Prin urmare, industria și guvernul ar pierde venituri.


Citește și:

populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!