O limbă de gheață din Antarctica a fost deformată de erupţia vulcanică din Tonga

O limbă de gheață din Antarctica a fost deformată de erupţia vulcanică din Tonga

Tsunamiul de anul trecut care a venit ca urmare a erupției vulcanului Hunga Tonga a cauzat prăbuşirea părţii frontale a Barierei Drygalski, o limbă de gheaţă din Antarctica, potrivit unui studiu publicat recent în revista Science Bulletin.

Erupția vulanului Hunga Tonga  FOTO EPA EFE

Erupția vulanului Hunga Tonga FOTO EPA EFE

Acea erupţie deosebit de puternică s-a produs pe 15 ianuarie 2022. Tsunamiul provocat de erupţia vulcanului subacvatic din Tonga a străbătut o distanţă de peste 6.000 de kilometri înainte să ajungă pe coastele din Victoria Land, o regiune a estul Antarcticii, scrie Agerpres.

La mai puţin de două ore după sosirea tsunamiului, o fisură s-a produs în partea frontală a Barierei Drygalski. Imaginile obţinute ulterior din satelit au arătat că un aisberg cu suprafaţa de 45 de kilometri pătraţi s-a desprins din banchiză.

Studiile precedente care au vizat impactul generat de erupţia vulcanică din Tonga s-au concentrat pe perturbările atmosferice, deşi oamenii de ştiinţă bănuiau că efectele fenomenului ar putea fi mult mai extinse.

Stabilitatea banchizei din Antarctica, discutabilă

Limba de gheaţă Drygalski are o lungime de 140 de kilometri şi o grosime cuprinsă între 300 şi 700 de metri, potrivit cercetătorilor de la Facultatea de inginerie geospaţială şi ştiinţe din cadrul Universităţii Sun Yat-sen din Guangzhou. Acest gheţar a trecut prin doar două evenimente majore de fragmentare în ultimii 70 de ani.

Studiul cercetătorilor chinezi furnizează dovezi provenite din observaţii detaliate şi confirmă legătura dintre tsunami şi formarea aisbergurilor, a declarat Cheng Xiao, profesor la universitatea menţionată. Noua cercetare sugerează că stabilitatea banchizei de gheață din Antarctica ar putea fi influenţată de evenimente extreme apărute în afara regiunilor polare, a adăugat profesorul chinez.

Deși tsunami-urile sunt generate în cea mai mare parte de cutremure, peste 6 % din tsunami-uri au fost cauzate de erupții vulcanice. La 15 ianuarie 2022, vulcanul Hunga din Tonga a erupt în mod brusc și exploziv, provocând un tsunami local de mari dimensiuni care a devastat sate și stațiuni de-a lungul țărmului vestic al Tongatapu și în grupul de insule Ha'apai, precum și un tsunami la distanță care a provocat pagube și decese la mii de kilometri distanță.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”