O jurnalistă de investigație din Rusia a fost bătută, rasă în cap și stropită cu vopsea în Cecenia: „V-am avertizat!”
Jurnalista rusă de investigaţie Elena Milaşina, care lucra pentru publicaţia independentă Novaia Gazeta, a fost spitalizată după ce a fost bătută în Cecenia, a anunţat marţi ONG-ul pentru apărarea drepturilor omului Memorial.
Elena Milaşina FOTO: Facebook/Alina Radu
Elena Milaşina, specialistă în Cecenia, a fost atacată după ce s-a deplasat în această republică rusă din Caucaz pentru a relata despre enunţarea verdictului într-un proces, potrivit Memorial, scrie Agerpres.
"Degetele Elenei Milaşina sunt zdrobite şi ea îşi pierde din timp în timp cunoştinţa", a precizat ONG-ul într-un comunicat. "Tot corpul său este acoperit de vânătăi", subliniază comunicatul.
Maşina în care se aflau jurnalista şi avocatul ei Aleksandr Nemov a fost atacată de "bărbaţi înarmaţi" pe drumul dinspre aeroport spre capitala cecenă Groznîi, potrivit ONG-ului.
"Au fost bătuţi crunt cu lovituri de picioare, inclusiv în faţă, ameninţaţi cu moartea, punându-li-se un pistol la cap" şi repetându-li-se 'V-am avertizat. Plecaţi de aici şi nu scrieţi nimic'", a relatat Memorial.
Jurnalista şi avocatul său, "care cu greu vorbeşte şi se mişcă", se află în prezent la spital, a precizat ONG-ul.
Elena Milaşina a suscitat furia autorităţilor cecene în special pentru că a documentat execuţiile extrajudiciare care au loc în Cecenia.
În februarie 2022, ea a trebuit să părăsească temporar Rusi a, potrivit Novaia Gazeta, după ameninţări emise de liderul cecen Ramzan Kadîrov, care a calificat-o drept "teroristă".
Marţi, jurnalista şi avocatul său s-au dus la Groznîi, pentru a transmite despre enunţarea verdictului împotriva Zaremei Musaeva, soţia fostului judecător federal rus de origine cecenă Said Inagulbaev, care a devenit un opozant al lui Ramzan Kadîrov.
Arestată în ianuarie 2022 în nordul Rusiei de către forţele de ordine cecene, Musaeva a fost adusă cu forţa în Caucaz. Acuzată de "escrocherie" şi de "recurgere la forţă" împotriva unui poliţist, această femeie de 53 de ani riscă până la cinci ani şi jumătate de închisoare.
Novaia Gazeta este unul dintre rarele bastioane ale presei libere i n Rusia, iar redactorul său şef, Dmitri Muratov, a primit Nobelul pentru Pace în 2021.
Angajamentul publicaţiei, în special în ceea ce priveşte acoperirea subiectelor ce ţin de încălcarea drepturilor omului în Cecenia, i-a costat viaţa pe mai mulţi colaboratori ai săi, care au fost asasinaţi, jurnalista Anna Politkovskaia fiind cea mai cunoscută dintre ei.
Sursa: adevarul.ro