O instanţă din Turcia ordonă deblocarea Wikipedia
Un judecător din Ankara a ordonat miercuri încetarea restricţiilor aplicate în Turcia enciclopediei online Wikipedia, unul din site-urile de internet cel mai des accesate din lume, informează agenţia turcă de presă Anadolu, preluată de AFP.
Wikipedia este indisponibilă în Turcia de trei ani, însă luna trecută Curtea Constituţională a decis că blocajul constituie o încălcare a libertăţii.
Hotărârea de miercuri urmează să fie transmisă BTK, autoritatea turcă pentru tehnologia comunicaţiilor, instituţia în măsură să deblocheze efectiv accesul la site-ul de internet. Judecătorul s-a pronunţat la numai câteva ore după publicarea în întregime a deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial al Turciei.
Autorităţile turce au blocat Wikipedia în 2017, după publicarea a două articole care făceau legături între Ankara şi unele organizaţii extremiste, reaminteşte AFP. Volumul de informaţii devenit indisponibil pentru utilizatorii de internet din Turcia a provocat un şoc, chiar dacă administraţia condusă de preşedintele Recep Tayyip Erdogan este acuzată frecvent de încălcarea libertăţii de exprimare, apreciază agenţia.
Conţinutul Wikipedia poate fi dezvoltat de orice utilizator; funcţionarea enciclopediei online se realizează cu ajutorul unor colaboratori voluntari. În mai 2019, Wikimedia - fundaţia care administrează Wikipedia - a anunţat că a reclamat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) blocajul aplicat de Turcia.
Utilizatorii turci de internet puteau ocoli interdicţia accesând alte site-uri care preiau conţinutul sau conectându-se prin VPN (reţele private virtuale).
În ultimii ani, în Turcia au fost blocate provizoriu şi alte site-uri, cum ar fi Facebook sau Twitter, în general în urma unor atentate. AGERPRES