O indoneziană va primi 100.000 de euro după ce a fost torturată de angajatorii săi din Hong Kong
O instanță din Hong Kong a obligat un cuplu să plătească despăgubiri de peste 100.000 euro fostei lor menajere indoneziene, la mai bine de zece ani după ce angajatorii au torturat-o pe femeie și au lăsat-o cu traume fizice și psihice.
Kartika Puspitasari. FOTO Profimedia
Kartika Puspitasari, în vârstă de 40 de ani, care locuiește acum în Indonezia împreună cu familia sa, nu s-a prezentat la Tribunalul Districtual vineri, când a fost pronunțată hotărârea, însă activiștii lucrătorilor migranți au primit hotărârea în numele ei, potrivit hongkongfp.com .
Cazul menajerei torturate a ajuns în atenția presei internaționale în 2013, când angajatorii ei din Hong Kong , Tai Chi-wai și Catherine Au, au fost închiși, după ce au fost găsiți vinovați de mai multe infracțiuni, inclusiv de agresiune și rănire cu intenție.
Torturată și înfometată
Kartika a fost arsă cu un fier de călcat, tăiată cu un cutter de hârtie și bătută cu un lanț de bicicletă între 2010 și 2012, când a lucrat pentru cuplul condamnat.
Femeia a fost lăsată legată de un scaun timp de mai multe zile, fără mâncare, în timp ce angajatorii ei își petreceau vacanța în Thailanda.
Tai și Au au fost închiși pentru trei ani și trei luni, respectiv cinci ani.
Kartika a cerut despăgubiri de 935.000 de dolari HK de la foștii ei angajatori. Aceștia nu s-au prezentat în instanță și nici nu au prezentat o apărare înainte de pronunțarea hotărârii.
Femeia urmează să primească și 350 000 de dolari HK, în baza unei asigurări care acordă despăgubiri pe domenii precum durerea, suferința și pierderea plăcerii de a trăi, daune agravate, pierderea de venituri înainte de proces, pierderea capacității de muncă și cheltuieli medicale viitoare.
Cea mai mare parte a banilor va fi folosită pentru operații estetice care să-i atenueze cicatricile și pentru terapia de care femeia are nevoie pentru depășirea traumelor suferite.
„O victorie”
Grupului de drepturi Asian Migrants' Coordinating Body (AMCB) consideră decizia instanței drept o „victorie", chiar e vorba de una întârziată.
„Suntem mulțumiți de decizia instanței, deoarece Kartika a primit ceea ce a revendicat după 10 ani", a declarat Sringatin Sringatin, președintele Sindicatului indonezian al lucrătorilor migranți.
Kartika Puspitasari aplâns la aflarea veștii
Activiștii au sunat-o pe Kartika pentru a o informa despre hotărâre, iar aceasta a plâns la auzul veștii, relatează hongkongfp.com.
Hotărârea de vineri trebuia să fie pronunțată în decembrie, dar a fost amânată de trei ori.
În Hong Kong locuiesc aproximativ 340.000 de lucrători casnici migranți, cei mai mulți dintre ei din Indonezia și Filipine, care contribuie semnificativ la economia zonei.
Sursa: adevarul.ro