O grupare de crimă organizată, cu legături în România, distribuie medicamente contrafăcute în Europa

O grupare de crimă organizată, cu legături în România, distribuie medicamente contrafăcute în Europa

Agenţia Europeană a Medicamentelor a avertizat la jumătatea lui aprilie că sticluţe de Herceptin, fabricat de Roche Holding AG a reapărut contaminat, în Marea Britanie, Germania şi Finlanda, după ce a fost furat în Italia. Medicamente Alimta şi Remicade produse de Eli Lilly & Co. au fost, de asemenea furate, a precizat ulterior agenţia.

O anchetă deschisă pentru a investiga această situaţie a stabilit că incidentele nu sunt izolate, ci sunt rezultatul activităţii unor reţele foarte bine organizate, a declarat Domenico Di Giorgio, director al agenţiei italiene pentru prevenirea şi contrafacerea produselor farmaceutice. Gruparea pare să implice Camorra - mafia napoletană - şi reţele est-europene, care includ un cetăţean rus cu sediul în Cipru, potrivit unor persoane familiare cu investigaţia.

"Crima organizată este implicată sigur; este o structură care aparent îşi are sediul în Italia care comandă furturi de medicamente în spitale", afirmă Di Giorgio într-un interviu acordat Wall Street Journal. Agenţia sa coordonează ancheta în Italia împreună cu departamentul italian antifraudă, Nuclei Antisofisticazioni e Sanità Carabinieri, a precizat el.

Medicamentele sunt furate din spitale sau din camioane care le distribuie în Italia şi transferate unei firme italiene de vânzare angro autorizate, potrivit unei persoane familiare cu investigaţia. Aceasta primeşte comenzi pentru medicamentele respective de la vânzători angro falşi din Ungaria, România şi Letonia, şi, din Italia, medicamentele sunt vândute către alte ţări europene, a declarat sursa citată.

Un oficial din cadrul unei companii farmaceutice a declarat că în medie, pe lună, îi dispar cinci încărcături cu poduse în Italia, în timp ce şoferii de camioane oferă ceea ce el a numit explicaţii vagi despre incidente.

Compania Roche a declarat că cel puţin una dintre sticluţele de Herceptin furate pe care a recuperat-o conţine antibiotic în locul ingredientului activ. Agenţia de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie a declarat că nu există divezi că Herceptin contrafăcut a ajuns la spitale şi pacienţi de pe teritoriul ţării. Spitalele britanice sunt aprovizionate cu Herceptin direct de Roche, astfel încât orice medicament contrafăcut de acest tip găsit în Marea Britanie este destinat revânzării în Europa, a declarat o persoană familiară cu situaţia.

Descoperirea acestor medicamente contrafăcute aduce la lumină companiile de vânzări angro cunoscute ca distribuitori paraleli. Astfel de distribuitori cumpără legal medicamente de la compania care le produce într-o ţară în care acestea sunt ieftine, le reetichetează şi le vând într-o altă ţară unde ele sunt mult mai scumpe. Aceasta permite guvernelor şi asigurătorilor să economisească bani, iar distribuitorilor să facă profit.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”