O frumoasă poveste de viață, cu un tată actor și fiica miliardară...

O frumoasă poveste de viață, cu un tată actor și fiica miliardară...

Mihai Mereuță a fost tatăl unuia dintre cei mai bogați români. Chiar dacă figura l-a predestinat, parcă, mai mult rolurilor de țărani, de oameni simpli, actorul care ar fi împlinit 99 de ani, pe 29 noiembrie, absolvise două facultăți, ba chiar și seminarul din Iași.

Mihai Mereuță a intrat în galeria marilor actori români, mai ales prin rolurile de țărani, de oameni simpli, după cum îi părea și chipul. Dar artistul a fost nu doar absolvent de două facultăți, ci și tatăl unuia dintre cei mai bogați români.

Mihai Mereuță s-a născut în localitatea Santa Mare, Botoșani, la 29 noiembrie 1924, într-o familie de țărani, fiind cel mai mare dintre nouă frați. A urmat primele clase primare în satul natal, apoi, a plecat la Iași, unde a făcut seminarul teologic.

Viitorul destin preoțesc s-a întrerupt brusc, după o primă slujbă, când a descoperit iubirea pentru teatru. Așa se face că băiatul simplu, de țărani, a absolvit Conservatorul de Artă Dramatică, dar și Facultatea de Litere și Filozofie.

„Când am venit la liceu, la Iaşi, m-am descălţat de opinci la bariera Iaşului, m-am încălţat cu o pereche de bocanci şi am dat examen la liceu”, povestea el, peste ani.

După absolvire este angajat la Teatrul din Iași, apoi ajunge la cel din Ploiești, unde marea doamnă a teatrului românescu, Lucia Sturdza Bulandra îl remarcă în rolul Cetățeanului turmentat din piesa „O scrisoare pierdută”.

Astfel, în 1957, Mereuță ajunge în București, unde joacă în sute de piese de teatru și tetru radiofonic. A adunat peste 50 de roluri și în cinematografie, de la „Erupția” „Secretul cifrului”, „Setea” și „Codin”, până la „Mihai Viteazul”, Haiducii lui Șaptecai”, „Amintiri din copilărie”, „Ecaterina Teodoroiu”, „Iancu Jianu zapciul” și multe, multe altele, inclusiv „Liceenii”.

După ieșirea la pensie, în 1991, s-a retras din activitatea teatrală, dar a continuat să colaboreze în filme și la radio. A fost prezent și în televiziune cu emisiunea „Ferma”, dedicată agriculturii, la postul de televiziune TVR2.

Măriuca Talpeș este fiica actorului Mihai Mereuță - Foto: Facebook/Bitdefender

Fiica sa este Măriuca Talpeș, fondatoarea Bitdefender

Dar nu mulți știu că îndrăgitul actor a fost tatăl unuia dintre cei mai bogați români, Măriuca Talpeș, care, alături de soțul său, Florin Talpeș, este fondatoarea companiei Bitdefender, producător global de soluţii de securitate informatică și una dintre cele mai puternice companii de IT pornite în România.

Conform Forbes, în 2023, averea familiei Talpeș se ridică la 4,9 miliarde de lei (aproximativ 1 miliard de euro), ceea ce o plasează pe locul 6 în Top Forbes 500 al celor mai bogați români.

Măriuca Talpeș are amintiri pline de căldură legate de tatăl său, după cum a rememorat într-un interviu pentru Adevărul , din 2015.

„Tata ne ţinea, pe mine şi pe fratele meu, departe de meseria lui. Ştiu că atunci când mai mergeam la el să ne asculte cum recitam câte-o poezie pe care o aveam de învăţat pentru şcoală, ne spunea: „Bine, bine, dar voi să nu vă îndrăgostiţi de meseria asta. E o meserie grea!“”, spunea acesta.

„Acasă, el era destul de retras şi atunci când repeta, nu prea ne lăsa să-l deranjăm. Foarte rar mi-a spus, înainte de a intra pe scenă, o bucăţică dintr-un rol. Mai târziu însă, în facultate, după fiecare premieră de-a lui, îl aşteptam la ieşirea din teatru.

Venea direct la mine şi se uita fix în ochii mei. „Cum a fost?“, mă întreba. „Bine, tată...“, îi răspundeam eu drăguţ. „Nu, nu, spune-mi, sever!“ El ştia că îl cunosc mai bine decât colegii actori şi îmi dădeam seama când nu „mă convingea“. Şi, de regulă, nu mă înşelam cu unele părţi”, a adăugat ea.

Măriuca Talpeș a mărturisit că Mihai Mereuță considera că toți oamenii sunt de la țară și a dezvăluit că acesta a făcut și seminarul teologic din Iași înainte să se îndrăgostească de teatru.

„El avea şi o vorbă – cu toţii, cam 99%, suntem oameni de la ţară, iar restul de 1% nu recunoaşte. A copilărit în satul Santa Mare, judeţul Botoşani. Era cel mai mare din cei nouă fraţi. Pe bunica, din partea lui, n-am cunoscut-o, dar ştiu că, înainte ca tatăl lui să moară, i-a zis că trebuie să aibă grijă de fraţii lui. Or, la sate, ca să ai o situaţie financiară bună, trebuie să fii preot, învăţător sau doctor.

Tata a făcut mai întâi seminarul teologic la Iaşi, iar, în paralel, mai sărea gardul şi mergea la Facultatea de Litere. A terminat seminarul, ba chiar a ţinut şi-o slujbă, însă între timp a început să-i placă teatrul”, a mai povstit fiica actorului, în interviul citat.

Mihai Mereuță s-a stins pe 1 aprilie 2003, la vârsta de 79 de ani, în urma unui stop cardiac, dar va rămâne multă vreme în memoria gernerațiilor de spectatori care i-au apreciat zâmbetul șugubăț, vorba înțeleaptă și versatilitatea jocului actoricesc.



populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…