O ferigă care îşi face ''selfie''-uri demonstrează posibilitatea alimentării unor dispozitive cu energia furnizată de plante
O ferigă a făcut primul "selfie" din lume realizat vreodată cu energia furnizată de o plantă, în cadrul unui studiu ce ar putea să conducă la o serie de descoperiri majore în domeniul colectării de date ştiinţifice pentru programele de conservare a naturii, informează CNN miercuri.
Planta în cauză - denumită "Feriga Pete" - a fost inclusă într-un studiu care analizează utilizarea unor pile de combustie microbiană la Zoological Society of London (ZSL), cea mai veche grădină zoologică din lume, aflată la Londra, potrivit unui comunicat publicat de reprezentanţii acesteia.
Aceste celule îi permit ferigii Pete să genereze energia ce alimentează o cameră foto, cu ajutorul căreia îşi face singură fotografii. Oamenii de ştiinţă spun că descoperirea ar putea stimula obţinerea unor progrese majore în cadrul programelor de conservare a naturii.
"Planetele depozitează în mod natural biomaterie pe măsură ce cresc, care, la rândul ei, hrăneşte bacteriile prezente în sol, producând o anumită cantitate de energie ce ar putea fi canalizată pentru a alimenta celule şi folosită pentru a alimenta o gamă vastă de instrumente vitale pentru programele de conservare, inclusiv senzori, platforme de monitorizare şi camere-capcană", a declarat Al Davies, specialist în tehnologia conservării în cadrul ZSL.
"Cele mai multe dintre sursele de energie au limite - bateriile trebuie înlocuite, în timp ce panourile solare se bazează pe prezenţa constantă a unei surse de lumină solară -, însă plantele pot să supravieţuiască la umbră, orientându-se în mod natural spre poziţii care le maximizează potenţialul de a absorbi lumina solară. Din acest motiv, potenţialul energiei furnizate de plante este aproape nelimitat", a adăugat specialistul britanic.
Dispozitivul foloseşte atât de puţină energie, încât poate să funcţioneze 24 de ore din 24 şi şapte zile din şapte cu energia produsă de o plantă de mici dimensiuni.
Acest tip de tehnologie ar putea fi folosită în zone izolate şi neospitaliere, greu de atins de către oameni, care, de obicei, trebuie să schimbe şi bateriile dispozitivelor pe care le utilizează.
Măsurarea temperaturii, a umidităţii şi a ritmului de creştere al plantelor este importantă pentru ca oamenii să înţeleagă mai bine modificările climatice, distrugerea habitatelor şi alte ameninţări la adresa naturii.
"Ne-am conectat literalmente la reţeaua de energie a naturii, pentru a contribui la protejarea vieţii sălbatice: Pete ne-a depăşit aşteptările şi în prezent realizează o fotografie la fiecare 20 de secunde - el lucrează atât de bine, încât de câteva ori i-am 'sabotat' fotografiile de câteva ori în mod accidental, apărând şi noi în ele", a adăugat Al Davies.
Specialiştii de la ZSL intenţionează să organizeze un al doilea studiu pe această temă, care va avea loc însă în natură. AGERPRES