O femeie va face doi ani de închisoare din cauza faptului că s-a filmat în timp ce mănâncă șorici
O femeie din Indonezia va face doi ani de închisoare după ce a postat un videoclip viral pe TikTok în care spunea o frază islamică înainte de a mânca carne de porc.
Lina Lutfiawati, în vârstă de 33 de ani, a fost găsită vinovată de „incitare la ură” împotriva persoanelor și grupurilor religioase.
Femeia riscă, de asemenea, o amendă de 16.245 de dolari, iar termenul de închisoare poate fi prelungit cu trei luni dacă nu plătește amenda.
Acesta este cel mai recent caz dintr-o serie de cazuri care implică legile controversate privind blasfemia în Indonezia, țară cu majoritate musulmană.
Lina Lutfiawati, care a adoptat numele indian Lina Mukherjee datorită pasiunii sale pentru filmele de la Bollywood, se identifică ca fiind musulmană. Consumul de carne de porc este strict interzis în islam. Influencerița de lifestyle, care are peste două milioane de urmăritori pe TikTok, conduce, de asemenea, o afacere în India, scrie BBC .
Ce a provocat mânia musulmanilor
În martie, ea a postat un videoclip în care rostește „Bismillah” - o expresie arabă care înseamnă „în numele lui Dumnezeu” - înainte de a mânca șorici de porc.
La momentul respectiv, ea călătorea în Bali, un punct turistic important din Indonezia care, spre deosebire de restul țării, are o populație majoritar hindusă. Lina Lutfiawati a spus că a încercat carnea de porc din curiozitate.
Videoclipul a avut milioane de vizualizări și a fost criticat pe scară largă, ceea ce a determinat un alt indonezian să o denunțe la poliție pentru că „a mâncat cu bună știință șorici de porc, în calitate de musulman”.
În luna mai, poliția a acuzat-o pe dna Lutfiawati de diseminare de informații care incită la ură, afirmând că a fost un act de ostilitate din cauza etniei, religiei și rasei.
Numeroase grupuri conservatoare din întreaga țară au emis, de asemenea, hotărâri prin care au calificat videoclipul drept blasfemie. Printre acestea se numără Consiliul Ulema, cel mai important organism clerical musulman din Indonezia.
Reacțiile sunt împărțite
Pe rețelele de socializare indoneziene, reacțiile la decizia de a fi încarcerată au fost împărțite. În timp ce mulți o laudă pe judecătoare și califică acțiunile femeii drept blasfemie, alții au criticat pedeapsa cu închisoarea, menționând că pedepsele cu închisoarea în cazurile de corupție sunt adesea mult mai mici.
Grupurile pentru drepturile omului și activiștii din Indonezia au criticat de mult timp legile privind blasfemia, despre care spun că sunt frecvent folosite în mod abuziv pentru a viza minoritățile religioase.
Anul trecut, poliția indoneziană a arestat șase persoane după ce un bar a promovat alcool gratuit - interzis în Islam - pentru clienții cu numele Mohammed.
În 2017, fostul guvernator al Jakartei, Basuki Tjahaja Purnama, cunoscut și sub numele de Ahok, a fost încarcerat pentru aproape doi ani din cauza unor remarci despre care se spune că ar fi insultat islamul.
Sursa: adevarul.ro