O femeie indiană și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o la „relații sexuale împotriva naturii cu orice bărbat, femeie sau animal”
Un judecător din India i-a respins plângerea unei femei care a spus că soțul ei a forțat-o să aibă relații intime „nenaturale”, întrucât, potrivit legii indiene, nu este ilegal ca un soț să-și oblige soția să întrețină acte sexuale.
Hotărârea, pronunțată de Înalta Curte din Madhya Pradesh săptămâna trecută, scoate în evidență o lacună a legilor din India care nu incriminează violul conjugal, al soțului împotriva soției, dacă aceasta are peste 18 ani, relatează CNN .
Militanții încearcă să schimbe legea de ani de zile, dar spun că se confruntă cu o opoziție puternică a conservatorilor care susțin că amestecul statului ar putea distruge tradiția căsătoriei în India.
Potrivit deciziei Înaltei Curți din Madhya Pradesh, femeia a reclamat la poliție că soțul ei a venit acasă, în 2019, la scurt timp după ce s-au căsătorit, și a comis „sex nenatural”, în conformitate cu secțiunea 377 din codul penal al Indiei.
Infracțiunea se referă la „relații sexuale împotriva naturii cu orice bărbat, femeie sau animal” și a fost folosită în trecut pentru a urmări penal cupluri de același sex care se angajau în relații sexuale consensuale, înainte de dezincriminarea homosexualității din 2018.
Potrivit documentelor judecătorești, femeia a susținut că fapta s-a petrecut „în mai multe ocazii” și că soțul ei a amenințat că va divorța de ea dacă spunea cuiva despre asta. Ea s-a prezentat în cele din urmă la instanță, după ce i-a spus mamei sale ce s-a întâmplat, iar aceasta a încurajat-o să depună plângere, în 2022.
Soțul a contestat plângerea soției sale în instanță, avocatul său susținând că orice „act sexual nefiresc” în cuplu nu este infracțiune, tocmai pentru că cei doi sunt căsătoriți.
Judecătorul Gurpal Singh Ahluwalia a subliniat că violul conjugal nu a fost incriminat în India, dacă soția are peste 18 ani, indiferent de natura actului sexual, așa că a respuns plângerea.
De asemenea, femeia și-a acuzat socrii de hărțuire psihică și fizică „din cauza neîndeplinirii cererii pentru zestre”, iar un proces în acest caz este pe cale să înceapă.
Decizia lui Ahluwalia a ridicat încă o dată semne de întrebare cu privire la tratamentul la care sunt supuse femeile în India, care continuă să se confrunte cu violențe și discriminări în societatea profund patriarhală.
Cea mai mare democrație din lume, cu 1,4 miliarde de oameni, a făcut progrese semnificative în adoptarea unor legi care să protejeze mai bine femeile, dar oamenii spun că reticența de a încrimina violul conjugal le lasă pe femei fără o protecție adecvată.
Conform unui sondaj realizat în 2019-2021 de către Guvernul Indiei, 17,6% dintre cele peste 100.000 de femei cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani care au fost intervievate au declarat că nu pot spune „nu” soțului lor dacă nu vor să facă sex, în timp ce 11%cred că soții sunt îndreptățiți să-și bată soțiile dacă acestea refuză să facă sex.
Femeile care sunt violate au o cale de acțiune legală împotriva soților lor: pot solicita un ordin de restricție pentru acte de violență domestică care pot include și agresiunea sexuală.
Însă multe femei căsătorite sunt ignorate atunci când încearcă să depună o plângere la poliție, arată un studiu din 2022.