O femeie din Turcia a fost arestată după ce l-a criticat pe Erdogan pentru blocarea Instagramului în țară
Un tribunal turc a ordonat arestarea unei femei sub acuzația de incitare la ură și insultă la adresa președintelui, ca urmare a criticilor formulate de aceasta cu privire la interzicerea accesului pe platforma de socializare Instagram, conform rapoartelor radiodifuzorului Haberturk și ale altor instituții media.
O femeie din Turcia a fost arestată pentru că a criticat președintele FOTO Shutterstock
Turcia blocase accesul la Instagram pe data de 2 august, invocând nerespectarea „legilor și regulilor” sale și a sensibilităților publice, transmite Reuters.
Interdicția a fost ridicată sâmbătă după ce Instagram, deținut de Meta Platforms, ar fi fost de acord să coopereze cu autoritățile pentru a răspunde preocupărilor guvernului.
Într-un interviu acordat pe YouTube săptămâna trecută, realizat în timp ce aplicația era încă blocată, femeia, ulterior arestată, a fost una dintre persoanele cărora li s-a cerut părerea cu privire la interdicție.
„Acest lucru este greșit. Președintele nu poate interzice Instagram după bunul său plac”, a spus ea, criticându-l, de asemenea, pe președintele Tayyip Erdogan și pe cei care au susținut interdicția.
Meta nu a răspuns încă la o solicitare de comentarii privind arestarea.
Arestarea, dispusă de o instanță locală din Izmir, a avut loc după declarațiile șefului organismului turc de supraveghere a audiovizualului, RTUK, care a criticat interviurile de stradă postate pe rețelele sociale, afirmând că acestea „manipulează opinia publică”.
Interdicția Instagram a fost impusă inițial după ce un înalt oficial turc a acuzat platforma de blocarea postărilor care exprimau condoleanțe pentru asasinarea lui Ismail Haniyeh, un lider al grupului militant palestinian Hamas.
Acest incident vine în urma unui avertisment lansat de șeful Consiliului Suprem al Radioului și Televiziunii (RTÜK), Ebubekir Șahin. Săptămâna trecută, Șahin a declarat că consiliul „monitorizează îndeaproape” canalele care publică în mod regulat interviuri, acuzându-le că răspândesc dezinformări și prezintă opinii părtinitoare ca fiind reprezentative pentru publicul larg.
Acest tip de interviuri au câștigat popularitate în ultimii ani în Turcia, în special pe YouTube, unde canalele solicită în mod regulat părerea trecătorilor cu privire la subiectele de actualitate.
Având în vedere că media principale sunt în mare parte controlate de stat sau de entități pro-guvernamentale , aceste platforme au devenit, de asemenea, un spațiu de exprimare publică și de critică a guvernului. Acest lucru a dus la mai multe cazuri în care participanții sau intervievatorii au fost reținuți pentru comentariile lor.
Sursa: adevarul.ro