O familie poloneză ucisă pentru adăpostirea evreilor a fost beatificată. Ce a pățit ofițerul de poliție care i-a denunțat

O familie poloneză ucisă pentru adăpostirea evreilor a fost beatificată. Ce a pățit ofițerul de poliție care i-a denunțat

O slujbă de beatificare a avut loc în Polonia pentru o familie catolică ucisă de naziști pentru că a ascuns evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Slujba de beatificare a familiei de polonezi FOTO EPA EFE

Slujba de beatificare a familiei de polonezi FOTO EPA EFE

Președintele Poloniei și peste 30.000 de pelerini au participat la slujba în aer liber, condusă de trimisul Papei Francisc. A fost prima dată când o familie întreagă a fost beatificată , o mare onoare și un pas către sfințenie.

Au fost executați în 1944 împreună cu evreii pe care i-au adăpostit în sud-estul Poloniei, după ce au fost trădați, potrivit bbc.com .

La sfârșitul anului 1942, motivați de valorile lor creștine, fermierii Jozef și Wiktoria Ulma și cei șase copii ai lor mici - Stanislawa, Barbara, Maria, Wladyslaw, Franciszek și Antoni - au ascuns opt evrei în ferma lor din satul Markowa.

Saul Goldman, în vârstă de 70 de ani, se ascundea împreună cu fiii săi Baruch, Mechel, Joachim și Mojzesz. De asemenea, au fost și Golda Grunfeld și sora ei Lea Didner cu fiica ei Reszla, potrivit Institutului de Stat al Comemorarii Naționale din Polonia.

Spre deosebire de Europa de Vest ocupată de naziști, pedeapsa pentru ajutorarea evreilor din Polonia ocupată a fost execuția sumară. În 1944, se crede că un ofițer de poliție polonez a trădat familia informându-i pe naziști despre secretul lor.

Împușcați în fața propriilor copii

Jandarmii germani i-au împușcat pe evreii care se ascundeau în pod și apoi au scos familia Ulma afară, împușcându-i pe Jozef și Wiktoria, care la acea vreme era însărcinată în șapte luni, în fața copiilor lor mici - cel mai mare avea opt, cel mai mic 18 luni. Copiii au fost apoi împușcați.

Câteva luni mai târziu, membrii rezistenței poloneze l-au executat pe ofițerul de poliție despre care se crede că ar fi denunțat familia. Liturghia în aer liber de duminică a fost condusă de trimisul Papei Francisc, cardinalul Marcello Semeraro.

Vorbind la Vatican, Papa a descris Ulmas ca pe o „rază de lumină” în întunericul războiului și a cerut mulțimii din Piața Sf. Petru să dea familiei o rundă de aplauze.

Discursul Papei a fost transmis în direct la ceremonia de la Markowa.

Într-un discurs la final, președintele Andrzej Duda i-a mulțumit Papei Francisc pentru beatificarea „extraordinară” a întregii familii.

„Vă mulțumesc pentru că ați arătat adevărul istoric despre acele vremuri, despre soarta polonezilor sub ocupația germană. Pedeapsa cu moartea a fost menită să insufle teroare", a spus el.

Șase milioane de polonezi, uciși în cel de-al Doilea Război Mondial

În 1995, israelianul Yad Vashem i-a acordat lui Jozef și Wiktoria titlul „Drepți între națiuni”, iar în 2003 a fost lansat procesul de beatificare.

Beatificarea este o etapă în Biserica Romano-Catolică către canonizare sau sfințire. Cei beatificați sunt declarați „fericiți” și demni de venerație publică.

În 1939, Polonia găzduia cea mai mare comunitate evreiască din Europa și mai mulți polonezi (peste 7.000) au fost onorați de Israel pentru că i-au ajutat pe evrei în timpul războiului decât orice altă naționalitate.

În același timp, sub brutalitatea extremă a ocupației naziste, unii polonezi i-au denunțat pe evrei sau au luat parte la crimele lor.

Aproximativ șase milioane de cetățeni ai Poloniei au fost uciși în timpul războiului - jumătate dintre ei erau evrei.

La liturghie au participat membri de frunte ai guvernului polonez, inclusiv prim-ministrul Mateusz Morawiecki.

Guvernul a fost acuzat că a încercat să rescrie istoria concentrându-se exclusiv pe suferința poloneză din mâinile naziștilor și pe ajutorul polonezilor oferit vecinilor lor evrei în timpul războiului.

Acesta a fost acuzat că a încercat să înăbuşe cercetările istorice în cazurile polonezilor care au comis crime împotriva populaţiei evreieşti a ţării.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri