Temerile privind un astfel de scenariu au crescut după ce, pe 24 aprilie, Rusia a respins o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care interzicea desfășurarea de arme nucleare în spațiu. Moscova dezvoltă o armă anti-sateliți (un satelit care, posibil, poartă un focos nuclear) a cărei explozie ar putea distruge alți sateliți și ar putea paraliza utilizarea orbitei joase.
În timpul unei audieri în Congres, John Plumb a descris consecințele posibilei utilizări a armelor nucleare în spațiu. „Mai mulți analiști cred că o explozie (nucleară) în spațiu de magnitudinea și locația potrivită ar putea, de exemplu, să facă orbita joasă inutilizabilă pentru o perioadă de timp”, a spus Plumb, potrivit Defence One .
Orbita joasă atinge o înălțime de 2.000 km; pe aceasta se deplasează nu doar stațiile spațiale cu echipaj uman, precum ISS, ci și majoritatea sateliților care observă pământul, inclusiv cei pentru spionaj, observare sau comunicare, precum sateliții sistemului Iridium sau constelația Starlink.
Republicanul Mike Turner a vrut să știe cât timp va fi indisponibilă orbita joasă, în cazul unei explozii. Prin urmare, Plumb a răspuns: „Ar putea fi un an, la care Plumb a adăugat: „Sunt convins că ar putea fi (un an”).
Rusia vrea să scurtcircuiteze tot avansul tehnologic al SUA
Plumb a arătat anterior, într-un raport , că Rusia încearcă să limiteze capacitățile spațiale ale Americii.
Raportul evaluează că investițiile Rusiei în sisteme anti-sateliți au ca scop să le permită rușilor să profite de ceea ce ei văd ca fiind dependența excesivă a Americii de activele spațiale pentru a conduce operațiuni militare. Acest lucru ar trebui să „compenseze avantajele americane”.
Plumb a menționat că Rusia a efectuat deja atacuri cibernetice împotriva sistemelor de comunicații prin satelit și, de asemenea, a rescris în mod repetat datele GPS. „Rusia a arătat în declarații și acțiuni publice că consideră sateliții comerciali care furnizează servicii adversarilor Rusiei drept potențiale ținte”, continuă textul.
Documentul avertizează, de asemenea, despre noul sistem rusesc: „Rusia dezvoltă și un sistem anti-satelit periculos asociat cu un nou satelit care transportă un dispozitiv nuclear. Această capacitate ar putea reprezenta o amenințare pentru toți sateliții operați de țări și companii din întreaga lume, precum și pentru serviciile vitale de comunicații, științifice, comerciale, meteorologice și de securitate națională (folosind acești sateliți) de care depindem cu toții.”
Orbita Pământului joasă este utilizată pe scară largă deoarece necesită un vehicul de lansare mai puțin puternic pentru a lansa sateliții. În cazul sateliților de comunicații, permite și transmiterea datelor într-o bandă mai largă și necesită mai puțină energie pentru funcționarea acestora.
Plumb nu a precizat la ce nivel ar trebui să opereze satelitul rusesc, dar a subliniat că amenințarea nu este imediată.
Cu toate acestea, votul negativ al Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU la inițiativa privind interzicerea armelor nucleare în spațiu reprezintă un mare semnal de alarmă privind intențiile reale ale Moscovei în acest domeniu.