O eroare a unui temporizator, la originea eşecului misiunii Starliner, aparţinând Boeing
O eroare a unui temporizator se află la originea eşecului capsulei Starliner, aparţinând Boeing, de a se plasa vineri pe orbita corectă pentru întâlnirea cu Staţia Spaţială Internaţională (ISS), conform unui comunicat NASA, transmite Reuters.
Racheta Atlas V, aparţinând United Launch Alliance, a fost lansată cu succes de la Cape Canaveral, Florida, la ora 11:36 GMT. La o oră după lansare, echipa de control a misiunii a depistat o anomalie privind capsula CST-100 Starliner.
Această lansare test, fără echipaj uman, a capsulei Starliner ce este concepută pentru a transporta astronauţii spre şi dinspre Staţia Spaţială Internaţională, reprezintă o etapă foarte importantă pentru Boeing. Conform programului de dezvoltare a capsulei Starliner, după această misiune test, urma o lansare cu echipaj uman. Deocamdată nu se ştie dacă această misiune va mai avea loc imediat.
Conform programului misiunii, după ce andoca la ISS, capsula Starliner urma să revină pe Pământ peste o săptămână. Cum principalul obiectiv al misiunii, de a se conecta la ISS, a eşuat, capsula va ateriza duminică, la White Sands, New Mexico.
Administratorul NASA, Jim Bridenstine, a precizat că eroarea temporizatorului a făcut ca motoarele capsulei să pornească prea devreme şi nu a putut astfel să ajungă la altitudinea necesară întâlnirii cu ISS. Dacă la bordul capsulei Starliner s-ar fi aflat astronauţi, aceştia ar fi fost în deplină siguranţă, a asigurat el.
NASA nu mai dispune de mijloace de transport spre şi dinspre ISS pentru astronauţii săi, după retragerea din uz a flotilei americane de navete spaţiale în 2011, după 30 de ani de serviciu. Din 2011 şi până în prezent, NASA s-a bazat pe capsulele Soyuz, aparţinând Agenţiei spaţiale ruse Roskosmos pentru astfel de misiuni. Sub preşedinţia lui Barack Obama, NASA a oferit contracte în valoare de miliarde de dolari pentru Boeing şi SpaceX, companii care dezvoltă noi capsule "made in USA" pentru transportul astronauţilor.
Conform programului Starliner, după această misiune test urma să fie lansată o misiune cu 3 astronauţi spre ISS.
"La începutul anului viitor vom trimite astronauţi americani, la bordul unor rachete americane, lansate de pe teritoriul american, pentru prima oară după retragerea navetelor spaţiale din 2011", declara joi administratorul NASA, Jim Bridenstine.AGERPRES