O dronă propulsată cu energie solară s-a prăbuşit în Statele Unite după un zbor record

O dronă propulsată cu energie solară s-a prăbuşit în Statele Unite după un zbor record

O dronă propulsată cu energie solară s-a prăbuşit în Statele Unite după un zbor de 64 de zile, depăşind de peste două ori precedentul record stabilit de un dispozitiv aerian fără pilot, au anunţat marţi armata şi mass-media americane, relatează Agerpres.

zephyr airbus bbc

Dronă Zephyr FOTO BBC

Drona Zephyr-8, concepută de constructorul aeronautic european Airbus, „s-a confruntat cu evenimente care au condus la finalul său neprevăzut" deasupra zonei de testare Yuma Proving Ground din deşertul Arizona, a declarat într-un comunicat comandamentul armatei americane însărcinat cu dezvoltarea de echipamente militare.

Comunicatul nu oferă alte detalii, însă site-ul specializat Simple Flying, care monitorizează datele de zbor, a dezvăluit că drona efectua trasee în forma literei "S" deasupra sud-vestului Statelor Unite, la altitudinea de 15 kilometri, în momentul în care a coborât brusc şi cu mare viteză, înainte de a se opri complet.

Armata americană nu a oferit nicio explicaţie, dar a subliniat că nicio persoană nu a fost rănită.

„Echipa noastră lucrează din greu pentru a colecta şi a analiza datele de după întreruperea neaşteptată a zborului", a declarat într-un comunicat Michael Monteleone, directorul programului militar care a monitorizat zborul.

Cu o anvergură de 25 de metri şi o greutate de doar 75 de kilograme, drona Zephyr-8 a depăşit de peste două ori precedentul record stabilit de un dispozitiv aerian fără echipaj.

Performanţa sa a rămas totuşi sub recordul de zbor stabilit de un dispozitiv aerian cu motor, întrucât în 1959 un aparat Cessna 172, cu doi piloţi la bord, a survolat deşertul din sud-vestul american timp de 64 de zile, 22 de ore şi 19 minute.

Drona cu propulsie solară a rămas pe întreaga durată a zborului ei în stratosferă, testându-şi astfel capacităţile de a colecta şi de a transmite date, precum şi de a fi pilotată prin satelit, au precizat armata americană şi compania Airbus.

Constructorul european consideră că acest zbor a fost "o experienţă preţioasă" pentru obiectivele sale privind zborurile de anduranţă.

Pe termen lung, această dronă are potenţialul de a fi utilizată pe post de „HAPS" („platformă de mare altitudine"). Un astfel de aparat poate să rămână la altitudini înalte pentru perioade îndelungate, furnizând servicii de comunicaţii de mare viteză pentru zone izolate de la sol.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

2 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

3 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump

4 Ministrul american al finanțelor: „Nu ripostați la taxele americane, altfel va fi rău. Relaxați-vă și încasați lovitura”

5 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…