O companie trebuie să plătească unei femei peste 100.000 de dolari după ce a concediat-o pentru că a refuzat să se pensioneze la 65 de ani
O fostă angajată va primi 105.000 de dolari sub formă de salarii retroactive și despăgubiri, după ce compania în care a lucrat aproape 20 de ani a concediat-o când a refuzat să se pensioneze la 65 de ani, a anunțat săptămâna trecută Comisia americană pentru egalitatea de șanse la angajare.
Compania a negat ca femeia a fost concediata din cauza varstei FOTO Arhiva
Potrivit unui proces de discriminare intentat de agenția federală, J&M Industries, Inc, o companie de producție și distribuție din Louisiana, a încălcat legile federale privind discriminarea pe criterii de vârstă prin concedierea angajatei, scrie businessinsider.com.
Legea privind discriminarea în funcție de vârstă în domeniul ocupării forței de muncă, sau ADEA (Age Discrimination in Employment Act), interzice discriminarea persoanelor cu vârsta de 40 de ani sau mai mult pe baza vârstei.
Într-un comunicat de presă care prezintă rezultatul procesului, EEOC a declarat că un manager al companiei a întrebat-o în mod repetat pe angajată, al cărei nume nu a fost menționat, despre planurile sale de pensionare, pe măsură ce se apropia de împlinirea vârstei de 65 de ani.
Potrivit procesului intentat de EEOC, administratorul a întrebat-o direct: "Când ai de gând să te pensionezi", "De ce nu te retragi la 65 de ani" și "Care este motivul pentru care nu te pensionezi?".
Când i-a spus că nu are planuri imediate de a înceta să lucreze, compania a informat-o că rolul ei de agent de achiziții a fost eliminat din cauza incertitudinii economice, potrivit agenției federale.
Cu toate acestea, EEOC a declarat că, în decurs de o lună, compania a angajat un bărbat în vârstă de 30 de ani pentru același rol, pe care pretindea că îl elimină.
Potrivit Miami Herald, compania a negat că a concediat-o pe femeie din cauza vârstei sale și a spus că înlocuitorul de 39 de ani avea "atribuții mai largi și mai semnificative decât ea".
Compania a declarat că comentariile făcute cu privire la planurile sale de pensionare au fost fie "remarci rătăcite", fie au fost legate de planificarea succesiunii, a relatat Miami Herald.
Conform decretului de consimțământ pe trei ani prin care s-a soluționat procesul, compania a fost de acord să plătească 105.000 de dolari în avans și daune-interese, să ofere cursuri de formare, să revizuiască politicile, să furnizeze rapoarte periodice către EEOC și să afișeze un anunț care să afirme respectarea legii ADEA.
EEOC a intentat procesul în districtul estic din Louisiana.
"Această rezoluție servește interesului public", a declarat Rudy Sustaita, avocat regional al biroului districtual din Houston al EEOC, într-un comunicat de presă.
"Oferă o ușurare pentru fostul angajat și va contribui la protejarea altora de discriminarea pe motive de vârstă", a adăugat el. "Suntem încântați că EEOC și J&M Industries au reușit să ajungă la această rezoluție".
J&M Industries nu a răspuns imediat la solicitarea de comentarii din partea Business Insider, care a fost trimisă în afara orelor de funcționare.
Sursa: adevarul.ro