O coaliție de țări condusă de Marea Britanie lucrează pentru a furniza rachete cu rază lungă de acțiune Kievului

O coaliție de țări condusă de Marea Britanie lucrează pentru a furniza rachete cu rază lungă de acțiune Kievului

Marea Britanie și un grup de aliați europeni speră să furnizeze Ucrainei rachete de croazieră cu bătaie lungă, cu o rază de acțiune similară celor pe care SUA au refuzat până acum să le furnizeze Kievului, relatează The Guardian.

SUA au refuzat să furnizeze Kievului rachete ATACMS FOTO Arhivă

SUA au refuzat să furnizeze Kievului rachete ATACMS FOTO Arhivă

Potrivit unui document făcut public, Marea Britanie solicită producătorilor de armament occidentali să vină cu oferte pentru „rachete cu o rază de acțiune cuprinsă între 100 și 300 km” către Fondul Internațional pentru Ucraina, pe care îl administrează împreună cu Danemarca, Olanda, Norvegia și Suedia.

Capacitățile specificate sunt în concordanță cu racheta Storm Shadow de înaltă performanță, care are o rază de acțiune de „peste 250 km”, potrivit companiei producătoare, grupul european de armament MBDA, care le produce pentru armatele britanică și franceză.

Un oficial britanic a declarat sub protecția anonimatului că cerințele sunt „mai degrabă în concordanță" cu Storm Shadow, deși a subliniat că nu a fost luată încă o decizie de a furniza rachete de croazieră Ucrainei.

Surse ucrainene au declarat că sunt încrezătoare.

Ben Hodges, un fost general comandant al armatei americane în Europa, s-a arătat convins că „flota rusă din Marea Neagră ar fi părăsit deja din Sevastopol dacă Ucraina ar fi avut Storm Shadow”. Zelenski și alți lideri ucraineni „nu ar dori să piardă încrederea Occidentului” prin utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune dincolo de limitele convenite, a susținut generalul în retragere.

Chiar dacă Marea Britanie și partenerii săi europeni merg înainte, există și problema costurilor. Se estimează că o rachetă de croazieră costă aproximativ 2 milioane de lire sterline, o cheltuială semnificativă pentru Fondul Internațional, care mai are la dispoziție 320 de milioane de lire sterline din cele 520 de milioane de lire sterline strânse inițial de la Marea Britanie și alți parteneri.

Rachetele Storm Shadow au fost inițial o întreprindere anglo-franceză. Rachetele au fost lansate pentru prima dată în timpul invaziei Irakului din 2003 și au fost folosite de Marea Britanie pentru a bombarda ținte ale Statului Islamic în Siria și Irak

Teoretic, acestea pot fi montate pe avioanele de luptă MiG-29 și Su-27 de concepție sovietică, folosite încă de Ucraina. În ciuda puterii aeriene mai mari a Rusiei, Kievul a reușit să conserve o forță aeriană mică și capabilă să execute peste 10 misiuni zilnic, după 15 luni de război.

Licitație pentru rachete cu rază lungă de acțiune

Ministerul britanic al Apărării a transmis că furnizorii din industria apărării au fost invitați să prezinte oferte pentru a furniza rachete cu rază lungă de acțiune și alte arme. O decizie finală de a le oferi Ucrainei va aparține celor cinci țări, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Furnizorii care și-au exprimat interesul „vor fi contactați începând cu data de 5 iunie”, se arată în documentul de licitație.

SUA au furnizat lansatoare de înaltă precizie Himars, dar cu rachete cu o rază de acțiune mult mai mică, de circa 80 km. Administrația Biden a refuzat până acum să furnizeze rachetele ATACMS cu rază de acțiune de 300 km, din cauza îngrijorărilor că o astfel de acțiune ar putea fi considerată o escaladare de către Rusia.

Este puțin probabil ca Marea Britanie să dorească să meargă mai departe fără sprijinul SUA, iar pentru a ajunge în acest punct este posibil să fi fost nevoie de dezbateri diplomatice destul de intense, notează The Guardian. Premierul britanic, Rishi Sunak, declara în februarie că Marea Britanie „va fi prima țară care va oferi Ucrainei arme cu rază de acțiune mai lungă".

Londra este pregătită să trimită Kievului rachete cu o rază de acțiune de 300 km, a relatat Washington Post. Ministrul britanic de externe James Cleverly a refuzat să comenteze calendarul și amploarea viitoarelor angajamente în timpul unei conferințe de presă, marți, alături de secretarul de stat Antony Blinkeln, relatează Politico.

Un oficial american a declarat pentru Politico, sub rezerva anonimatului că „politica noastră privind ATACMS nu s-a schimbat”. În schimb, SUA vor continua să furnizeze capacități de apărare aeriană precum baterii Patriot, muniție și vehicule blindate, a precizat acesta

Din punct de vedere militar, avem relativ puține ATACMS, trebuie să ne asigurăm că ne menținem propriile inventare de muniții, de asemenea", declara generalul Mark Milley, șeful Statului Major Întrunit al SUA, pentru Defense One în martie.

O altă persoană familiarizată cu discuțiile a declarat că Marea Britanie ar fi pus Ucrainei condiția să-și ia angajamentul de a utiliza această capacitate doar împotriva țintelor din interiorul teritoriului ucrainean.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”