O chestie de context care trebuie reținută, totuși
Uniunea Europeană a acordat subvenții uriaşe pentru agricultură către companiile deținute de mai mulți miliardari între 2018 și 2021.
Cel puțin 17 miliardari au fost beneficiarii finali ai celor 3,3 miliarde de euro din ajutoarele agricole plătite de Uniunea Europeană între 2018 și 2021. Asta în timp ce mii de ferme mici au fost închise, potrivit datelor oficiale din statele membre UE, relatează The Guardian .
Pe lista beneficiarilor apar nume care în 2022 figurau în topul celor mai bogați oameni, publicat de Forbes, iar unii au militat pentru Brexit sau aveau o părere bună despre Vladimir Putin. Câteva exemple:
- Andrej Babiš, fostul prim-ministru ceh care a fost achitat în februarie de acuzații de fraudă cu subvenții agricole;
- James Dyson, magnatul britanic al aspiratoarelor care a susținut că Marea Britanie trebuie să părăsească UE și a cărui companie a primit plăți înainte de Brexit;
- Guangchang Guo, un investitor chinez care deține clubul englez de fotbal Wolverhampton Wanderers:
- Clemens Tönnies, magnatul german al cărnii care a recunoscut că "s-a înșelat" în privința lui Vladimir Putin în 2022;
- Anders Holch Povlsen, susținător danez al naturii, proprietar de terenuri în Marea Britanie;
- Kjeld Kirk Kristiansen, om de afaceri danez, fost președinte și CEO al producătorului de jucării Lego.
"Este o nebunie. Marea majoritate a fermierilor se luptă să-și câștige existența", a spus Benoît Biteau, fermier francez și europarlamentar pentru Verzi.
S-a ajuns aici pentru că UE le acordă fermierilor o treime din tot bugetul său prin politica sa agricolă comună (Cap), care distribuie banii în funcție de suprafața de teren pe care o deține fiecare fermier, nu în funcție de nevoile reale de sprijin.
Numai că, din cauza regulilor stricte de confidențialitate, a cerințelor permisive de transparență și a lanțurilor întortocheate care dețin companii, este dificil de aflat cine primește banii.
Într-un studiu comandat în 2021 de comisia de control bugetar a Parlamentului European, cercetătorii de la Centrul pentru Studii de Politică Europeană (Ceps) au descoperit că în prezent "este imposibil de facto" să identifici cu toată încrederea cei mai mari beneficiari finali ai finanțării UE.
Pentru a obține cea mai bună estimare, cercetătorii au coroborat datele despre beneficiarii de subvenții agricole din fiecare stat membru cu o bază de date comercială a companiilor. Ei au selectat persoanele care dețineau cel puțin 25% dintr-o companie la fiecare pas al lanțului de proprietate pentru a depista beneficiarii finali. Cercetarea a analizat persoana fizică de la capătul unui lanț de companii, a spus Damir Gojsic, un cercetător al piețelor financiare, coautor al raportului Ceps.
În unele cazuri, însă, autorii raportului nu au reușit să urmărească banii, întrucât aceștia au fost virați către organismele regionale care au redistribuit numerarul.