„Scrie o lucrare academică de 500 de cuvinte despre GPT-3 şi adaugă referinţe ştiinţifice şi citări în interiorul textului”, i-a indicat lui GPT-3 cercetătoarea Almira Osmanovic Thunström, aceasta relatând că a asistat uluită în timp ce AI-ul a început să genereze textul în faţa ochilor săi.
Cercetătoarea a vorbit despre rezultatul final ca fiind o introducere bună făcută de GPT-3 şi că ulterior a încercat să obţină o lucrare completă din partea IA-ului pe care să o publice într-o revistă de specialitate.
Femeia care lucrează la Universitatea Göteborg voia să afle dacă putea obţine publicarea unei lucrări care nu e scrisă de om într-o revistă ştiinţifică.
Thunström a scris despre experiment în revista Scientific American, notând că procesul de publicare a lucrării scrise de GPT-3 a ridicat mai multe probleme legale şi etice, scrie Insider , citată de HotNews.
„Tot ce ştim este că am deschis o poartă”, a scris ea, adăugând că „sperăm doar că nu am deschis cutia Pandorei”.
GPT-3 a scris lucrarea ştiinţifică în două ore, iar cercetătoarea a început procesul de a obţine publicarea, protocolul obligând-o să înceapă prin a întreba autorul dacă îşi dă consimţământul pentru acest lucru.
„Da”, a răspuns simplu GPT-3. Ea l-a întrebat apoi dacă se află în vreun conflict de interes, la care acesta a răspuns că „nu”.
Thunström mai povesteşte că autorii experimentului au început să îl trateze pe GPT-3 ca şi când ar fi o fiinţă conştientă, deşi nu era.
Subiectul conştiinţei inteligenţei artificiale a născut din nou controverse luna trecută după ce un inginer al Google a susţinut că LaMBDA, una dintre tehnologiile de conversaţie bazate pe AI ale companiei, este conştient.